Зв'язок між СПКЯ та інсулінорезистентністю

«Синдром полікістозних яєчників» (або СПКЯ) звучить так, ніби це виключно захворювання яєчників. Хоча СПКЯ вражає яєчники та впливає на овуляцію та фертильність, насправді це ендокринно-метаболічний розлад всього організму, який тісно пов'язаний з інсулінорезистентністю.

Зв'язок між СПКЯ та інсулінорезистентністю - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Що таке інсулінорезистентність?

Гормон інсулін виробляється бета-клітинами підшлункової залози та необхідний для підтримання оптимального рівня цукру в крові: він є своєрідним «ключем», який допомагає глюкозі з крові потрапити до клітин, де вона [глюкоза] перетворюється на енергію. За нормальних умов рівень інсуліну ненадовго підвищується після прийому їжі та знижується після того, як рівень цукру в крові приходить до норми.

При інсулінорезистентності (ІР) знижується чутливість клітин до інсуліну, внаслідок чого організм не може використовувати його [інсулін] належним чином. Підшлунковій залозі доводиться виробляти все більше і більше інсуліну, щоби впоратися із гіперглікемією (підвищений рівень цукру в крові). 

Високий рівень інсуліну в організмі з часом може спричинити ряд проблем зі здоров'ям, зокрема запалення, збільшення ваги, переддіабет та цукровий діабет 2-го типу (ЦД2).

Читайте також: ІНСУЛІНОРЕЗИСТЕНТНІСТЬ: Все, що потрібно знати

Що таке СПКЯ?

Синдром полікістозних яєчників (СПКЯ) — це гормональний розлад, який вражає яєчники та впливає на фертильність. Важкі випадки можуть призвести до розвитку безпліддя.

У жінок із СПКЯ може спостерігатися метаболічний синдром, інсулінорезистентність,  підвищений рівень холестерину та гіпертонія. СПКЯ також може підвищувати ризик серцевих захворювань, переддіабету та цукрового діабету 2-го типу.

Вилікувати СПКЯ неможливо, але ним можна керувати.

Симптоми СПКЯ

Жінки з СПКЯ зазвичай мають принаймні два з наступних симптомів:

  • Нерегулярна овуляція або її відсутність;
  • Гіперандрогенія (високий рівень андрогенів — група репродуктивних гормонів, яких природньо більше у чоловіків, ніж у жінок, як-от тестостерон);
  • Велика кількість фолікулів на яєчниках (іноді їх називають кістами при СПКЯ, хоча насправді це фолікули).

Гіперандрогенія також може бути пов'язана з іншими симптомами, зокрема:

  • Гірсутизм, або надмірний ріст волосся на обличчі та тілі;
  • Акне;
  • Алопеція (випадіння волосся).

Причини СПКЯ до кінця не з'ясовані, але існують деякі фактори, які підвищують ймовірність розвитку цього стану, зокрема, генетика, аутоімунні захворювання, токсини навколишнього середовища та фактори способу життя, як-от нездорове харчування та недостатня фізична активність.

СПКЯ тісно пов'язаний з іншими метаболічними станами, як-от ожиріння, інсулінорезистентність, високий рівень холестерину і кров'яний тиск.

Зв'язок між інсулінорезистентністю та СПКЯ

Резистентність до інсуліну може лежати в основі СПКЯ, відіграючи певну роль як у виникненні захворювання, так і в загостренні його симптомів. Проте причина взаємозв'язку між цими двома станами поки до кінця не з'ясована.

Не всі жінки з СПКЯ мають інсулінорезистентність, і інсулінорезистентність не є формальним діагностичним критерієм СПКЯ. Але рівень інсуліну, СПКЯ та здатність організму використовувати інсулін пов'язані між собою.

Деякі експерти припускають, що пов'язана з ожирінням ІР змінює функцію гіпоталамуса і гіпофіза в головному мозку, збільшуючи вироблення андрогенних гормонів, які сприяють розвитку СПКЯ. Надмірне вироблення андрогенних гормонів є фактором ризику жіночого безпліддя і дисфункції яєчників.

Що виникає перше: СПКЯ чи інсулінорезистентність?

Однозначної відповіді не існує. Підвищений рівень інсуліну може бути пов'язаний з гіперандрогенією (підвищений рівень чоловічих гормонів у жінок), що своєю чергою може впливати на нормальний перебіг овуляції. Інсулінорезистентність у дівчат (у дитячому віці) може збільшити ризик розвитку СПКЯ у підлітковому або дорослому віці.

Симптоми інсулінорезистентності у жінок з СПКЯ

Симптоми інсулінорезистентності схожі у жінок із СПКЯ та без нього. Жінкам із СПКЯ важливо знати про ці симптоми, оскільки між цими двома станами [СПКЯ та ІР] існує тісний взаємозв'язок.

Постійне відчуття голоду та потяг до солодкого

Інсулін є стимулятором апетиту, і, можливо, саме тому більшість жінок із СПКЯ повідомляють про постійне відчуття голоду та частий потяг до солодощів та інших продуктів, багатих на вуглеводи.

Збільшення ваги і труднощі зі схудненням

Інсулін допомагає організму накопичувати глюкозу в печінці та м'язах, щоб забезпечити організм енергією. Надлишок глюкози відкладається у вигляді жиру, що може призвести до збільшення ваги та ускладнення схуднення.

Чорний акантоз (Acanthosis nigricans)

Темна пігментація і потовщення шкіри, зазвичай у складках шкіри на шиї, в паху і під пахвами.

Скринінг

Оскільки СПКЯ часто супроводжується порушеннями вуглеводного обміну, таким пацієнткам рекомендовано регулярно проходити скринінг на визначення рівня глюкози в крові натще. Якщо його рівень підвищений, ваш лікар може призначити вам додаткові аналізи, щоб визначити, як ваш організм засвоює цукор, а саме тест на толерантність до глюкози та глікований гемоглобін А1С

СПКЯ тісно пов'язаний з інсулінорезистентністю, яка є фактором підвищеного ризику переддіабету та цукрового діабету 2-го типу. Якщо у вас СПКЯ, деякі здорові звички, зокрема, регулярна фізична активність та збалансована дієта з низьким вмістом насичених жирів та цукру, можуть допомогти запобігти розвитку цих небезпечних станів задовго до того, як аналізи покажуть відхилення від норми.


Читайте також:

Зайва вага у жінок: 3 гормони, які не дозволяють вам схуднути

5 фактів про інсулінорезистентність, які варто знати кожному

Гормональний дисбаланс у жінок та діабет: чи пов'язані вони між собою?

 

Ми в Instagram та Telegram