Ускладнення діабету: 5 перших ознак діабетичної нейропатії

Як розпізнати перші симптоми пошкодження нервів при діабеті?

Дізнайтеся про 5 головних ознак, поява яких може вказувати на початок діабетичної нейропатії.

Ускладнення діабету: 5 перших ознак діабетичної нейропатії - изображение

Авторка цієї статті — Ольга Крохмалюк, медична редакторка, лікарка-інтерн терапевтка КНП «Вінницька міська клінічна лікарня №1».


Діабетична нейропатія (ДН) це ураження різних відділів нервової системи, що виникає у людей із цукровим діабетом (ЦД), та є одним із найпоширеніших  ускладнень ЦД. На розвиток ДН впливає підвищення рівня цукру крові та холестерину, що призводить до пошкодження периферичних нервів та судин, які їх живлять. 

Читайте також: Ускладнення діабету: діабетична нейропатія

Серед форм діабетичної нейропатії виділяють дистальну симетричну полінейропатію, вегетативні нейропатії, які проявляються порушенням функції внутрішніх органів, вогнищеві нейропатії — ураження окремих нервів або корінців спинного мозку.

Дистальна сенсорна полінейропатія (ДСПН) становить 75% від усіх випадків діабетичних полінейропатій, і на момент встановлення діагнозу присутня в 10-15% людей з діабетом, зокрема 2-го типу, а після 10 років захворювання розвивається у 50% людей з ЦД. 

Серед факторів ризику розвитку діабетичної нейропатії: 

  • стаж діабету
  • неналежний контроль глікемії
  • інші ускладення ЦД
  • депресія
  • ожиріння
  • підвищений рівень холестерину  
  • зловживання алкоголем, паління
  • низька фізична активність
  • високий зріст 
  • літній вік 

5 перших ознак діабетичної дистальної нейропатії, на які слід звернути увагу:

1. Біль у кінцівках

Біль у нижніх кінцівках, що виникає спонтанно, має колючий, пекучий або стріляючий характер, часто посилюється у спокої та зменшується при ходьбі.

2. Парестезії і дизестезії

Це неприємні відчуття поколювання, печіння, дискомфорту у нижніх кінцівках, що зазвичай посилюються вночі, у положенні лежачи.

3. Оніміння, втрата чутливості

Оніміння та втрата чутливості до температурних, больових, тактильних, вібраційних подразників. 

4. Мерзлякуватість нижніх кінцівок

5. М’язова слабкість та втома 

Коли звертатися до лікаря?

За рекомендаціями Американської діабетичної асоціації (ADA) та Канадської діабетичної асоціації людям із ЦД 2 типу слід обстежуватися на наявність полінейропатії відразу при визначенні діагнозу ЦД, а пацієнтів із ЦД 1 типу  не пізніше 5 років з моменту встановлення діагнозу. Надалі обстеження здійснюється один раз на рік або за умови появи чи прогресування симптомів.  

Скринінг також необхідний у пацієнтів із переддіабетом, які мають ознаки периферичної нейропатії. 

Як впоратися з болем у кінцівках при ДН? 

Сучасні підходи до лікування діабетичної нейропатії зосереджені на покращенні глікемічного контролю (більш ефективно у пацієнтів із ЦД1), зміні способу життя (переважно у пацієнтів із ЦД2) та лікуванні нейропатичного болю.

Модифікація способу життя при діабеті 2-го типу передбачає дотримання здорового збалансованого харчування, достатній рівень фізичної активності, відмову від шкідливих звичок (як-от паління тощо), у поєднанні з цукрознижувальною терапією, контролем холестерину і артеріального тиску (АТ). 

Дослідження показали, що α-ліпоєва кислота може допомогти у лікуванні діабетичної нейропатії. Поряд із нею можливе застосування бенфотіаміну (вітаміну В1).

Для лікування ДН також використовують інші групи препаратів, зокрема протисудомні засоби, інгібітори зворотного захоплення серотоніну та норадреналіну і трициклічні антидепресанти, які показали найкращу ефективність у лікуванні діабетичного нейропатичного болю.

Читайте також: Засоби та поради для подолання болю при діабетичній нейропатії

Джерела:


Читайте також:

Незвичні симптоми цукрового діабету: на що звернути увагу?

Автономна нейропатія шлунку та її вплив на компенсацію діабету

11 ускладнень діабету: подбайте про кожне з них
 

Ми в Instagram та Telegram