Автономна нейропатія шлунку та її вплив на компенсацію діабету

Діабетична автономна нейропатія шлунка може негативно впливати на компенсацію цукрового діабету та якість життя в цілому.

Ось, що вам потрібно знати про цей стан.

Автономна нейропатія шлунку та її вплив на компенсацію діабету - изображение

Авторка цієї статті — Ольга Крохмалюк, медична редакторка, лікарка-інтерн терапевтка КНП «Вінницька міська клінічна лікарня №1».


Діабетична автономна нейропатія (ДАН) — одне із ускладнень цукрового діабету, що розвивається внаслідок ураження вегетативної нервової системи (ВНС), яка відповідає за контроль функцій внутрішніх органів. ДАН виникає, коли високий рівень цукру та холестерину в крові пошкоджує нерви ВНС та дрібні судини, які їх живлять. 

Одним із видів ДАН є автономна нейропатія шлунка (АНШ), що характеризується розвитком його атонії, тобто відсутністю нормального тонусу м’язів та втратою здатності до скорочення. Відсутність або ослаблення перистальтики шлунка призводить до тривалої затримки їжі. Вегетативна нейропатія шлунка також супроводжується надмірною секрецією шлункового соку та підвищенням його кислотності. 

Симптоми АНШ

Автономна нейропатія шлунка може проявлятися у вигляді гастропарезу, поширеність якого у людей з цукровим діабетом варіюється від 1 до 5%.

Гастропарез — це стан, при якому їжа затримується в шлунку, виникає швидке відчуття насичення після вживання невеликих порцій їжі, нудота, блювання, здуття живота, втрата апетиту, біль у животі. Цей стан може спричинити значні коливання рівня цукру в крові, погіршує перетравлення їжі, всмоктування глюкози та лікарських засобів, а також створює труднощі у корекції дози інсуліну. 

У людей з гастропарезом, особливо тих, хто знаходиться на інсулінотерапії із застосуванням інсуліну короткої дії, часто спостерігається постпрандіальна гіпоглікемія — зниження рівня цукру в крові після їжі.

Фактори ризику

Фактори ризику гастропарезу у людей з діабетом включають:

  • наявність мікросудинних ускладнень
  • жіноча стать
  • ожиріння
  • поганий глікемічний контроль
  • стаж діабету понад 10 років

Лікування 

Основна мета лікування  автономної нейропатії шлунка — уповільнення прогресування симптомів та покращення якості життя пацієнтів.

Пацієнтам із діабетичною гастропатією рекомендовано вживати їжу часто невеликими порціями, бажано у напіврідкому стані, зменшити вміст жирів і клітковини, пити достатньо води. Необхідно відмовитися від жувальної гумки і вживання газованих напоїв. Крім того, корисно ретельно пережовувати їжу та залишатися у вертикальному положенні принаймні 30 хвилин після їди.

Загальні рекомендації включають: 

  • Контроль рівня глюкози (цукру) в крові
  • Контроль рівня артеріального тиску (АТ)
  • Контроль рівня холестерину в крові
  • Відмова від паління

Медикаментозну терапію призначає та корегує лікар. Лікування націлене на зменшення симптомів розладів травлення та компенсацію ЦД. При виникненні автономної нейропатії шлунка слід припинити застосування таких цукрознижуючих препаратів, як аналоги глюкагоноподібного поліпептиду — 1 (аГПП-1) та інгібітори дипептидилпептидази — 4 (іДПП-4). Пацієнтам, які знаходяться на інсулінотерапії рекомендується ретельно підбирати вид та дозу інсуліну короткої дії. 

Джерела:


Читайте також:

Незвичні симптоми цукрового діабету: на що звернути увагу?

Чому ультраоброблені продукти такі шкідливі?

10 несподіваних факторів, які можуть спричинити коливання рівня цукру в крові
 

Ми в Instagram та Telegram