Ці симптоми можуть вказувати на високий рівень кортизолу в організмі

Кортизол відповідає за багато важливих процесів в організмі. Втім, хронічно підвищений рівень гормону може спричинити ряд проблем зі здоров’ям. Тому важливо розуміти, коли щось йде не так, щоб вчасно отримати необхідне лікування.

Дізнайтеся про ознаки та симптоми, що можуть вказувати на високий рівень кортизолу, а також про те, коли потрібно звернутись до лікаря.

Ці симптоми можуть вказувати на високий рівень кортизолу в організмі - изображение

Кортизол — це гормон, що виробляється в надниркових залозах і контролює багато різних функцій організму, зокрема регулювання рівня глюкози (цукру) в крові та обміну речовин, підтримку імунної функції, контроль артеріального тиску (АТ) та запалення, а також управління реакцією на стрес.

Хоча стрес і деякі ліки, такі як стероїди, можуть підвищувати рівень кортизолу, найпоширенішими причинами високого рівня кортизолу є розлади гіпофіза або надниркових залоз, доброякісні пухлини цих залоз або пухлини в інших частинах тіла. Коли рівень кортизолу залишається високим протягом тривалого часу, це може призвести до синдрому Кушинга — рідкісного захворювання, на яке щороку хворіють лише від 10 до 15 людей на мільйон.

Постійно високий рівень кортизолу може призвести до інших ускладнень, тому важливо розуміти ознаки та симптоми, щоб отримати відповідне лікування. У багатьох випадках синдром Кушинга можна вилікувати.

Ознаки та симптоми високого рівня кортизолу в організмі

Збільшення ваги

Одне із завдань кортизолу — регулювання метаболізму, тому вищий за норму рівень гормону може впливати на швидкість обміну речовин, або баланс між енергією, яку ви отримуєте з їжею, та енергією, яку витрачаєте (частково через фізичну активність). Якщо ви отримуєте більше енергії, ніж витрачаєте, ви, швидше за все, наберете зайву вагу.

Також ймовірно, що високий рівень кортизолу підвищує апетит, спонукаючи вас споживати більше їжі. У деяких дослідженнях люди з високою реактивністю кортизолу — або високою реакцією на стрес — були більш схильні до «заспокійливої їжі» під час підвищеного стресу.

Витончення шкіри

У людей із синдромом Кушинга частіше з'являються синці та фіолетові розтяжки на животі, стегнах або руках. Це пов'язано з тим, що кортизол — це глюкокортикоїд, або стероїдний гормон, який виробляється наднирковими залозами, а надмірна кількість глюкокортикоїду може зробити шкіру тоншою і слабшою, що призводить до помітного пошкодження верхніх шарів шкіри.

Випадіння або надмірний ріст волосся (гірсутизм)

Підвищений рівень кортизолу та андрогенів при синдромі Кушинга також може спричинити посилений ріст волосся, так званий гірсутизм, який часто вражає такі ділянки, як обличчя та шия. Водночас, високий рівень кортизолу може також порушити нормальний процес росту волосся і спричинити у деяких жінок випадіння волосся або облисіння.

Зміни психічного здоров'я

Тривога, депресія та перепади настрою є поширеними симптомами високого рівня кортизолу, або синдрому Кушинга. У деяких випадках це може бути пов'язано з тим, що кортизол впливає на зміни в мозку, які проявляються у вигляді тривоги, депресії і навіть безсоння. Але також цілком імовірно, що життя з таким серйозним захворюванням, як синдром Кушинга, також має небіологічний вплив на настрій.

Іншими словами, стрес і невизначеність, пов'язані з хронічною хворобою, можуть викликати підвищений рівень тривоги і хвилювання або призвести до депресії. Деякі дослідження показують, що принаймні половина людей із синдромом Кушинга мають великий депресивний розлад разом із хворобою.

Втома і слабкість 

Якщо у вас високий рівень кортизолу, ви можете почуватися загалом більш втомленими та слабкими, ніж зазвичай, а також відчувати м'язову слабкість. Це пов'язано з тим, що високий рівень кортизолу з часом може спричинити атрофію м'язів, послаблюючи, зокрема, плечі, стегна та гомілки, і ускладнюючи пересування без дискомфорту.

При синдромі Кушинга також спостерігається елемент розумової втоми, який іноді може зберігатися навіть у період ремісії хвороби. Мало того, що багато людей відчувають депресію, поширеним симптомом якої є втома, люди з синдромом Кушинга часто змушені фізично і розумово працювати більше, щоб вести своє повсякденне життя, що призводить до більш стійкого відчуття втоми.

Репродуктивні зміни

Високий рівень кортизолу може впливати на нормальне функціонування яєчок і яєчників, тому синдром Кушинга може спричинити зміни фертильності як у чоловіків, так і у жінок, а також більш специфічні репродуктивні зміни.

Чоловіки можуть бути більш схильні до еректильної дисфункції, низької кількості сперматозоїдів і низького статевого потягу. У жінок можуть спостерігатися нерегулярні менструації або повне припинення менструацій, що може ускладнити можливість завагітніти. Наявність синдрому Кушинга під час вагітності також підвищує ризик викидня, гестаційного діабету (ГД), прееклампсії та передчасних пологів.

У чоловіків, які отримують лікування від синдрому Кушинга і перебувають у стадії ремісії, побічні ефекти з боку репродуктивної системи, швидше за все, зникнуть. Жінкам після лікування може бути легше завагітніти, хоча деякі з них все ще можуть мати знижену функцію яєчників внаслідок попереднього високого рівня кортизолу.

Хронічні захворювання

Високий рівень кортизолу також може призвести до розвитку інших хронічних захворювань, зокрема:

  • Остеопороз: подібно до того, як кортизол може спричиняти атрофію м'язів і витончення шкіри, він також може послаблювати кістки, що робить людей із синдромом Кушинга більш схильними до зниження кісткової маси та щільності, а також підвищує ризик переломів.
  • Гіпертонія: високий рівень кортизолу створює додаткове навантаження на серце та кровоносні судини, змушуючи їх працювати інтенсивніше та підвищуючи загальний рівень артеріального тиску. Насправді, до 80% людей із синдромом Кушинга страждають на гіпертонію, і навіть після лікування та ремісії, за оцінками, близько 30% продовжуватимуть мати високий кров'яний тиск внаслідок попереднього високого рівня кортизолу.
  • Діабет: діабет є поширеним ускладненням синдрому Кушинга, оскільки високий рівень кортизолу з часом може підвищити резистентність до інсуліну та перешкоджати виведенню глюкози, спричиняючи гіперглікемію, або високий рівень цукру в крові.

Коли слід звернутися до лікаря

Якщо у вас є будь-який із симптомів високого рівня кортизолу, проконсультуйтеся з лікарем. Вас можуть направити до ендокринолога для подальшого обстеження. Або ж ваш сімейний лікар може призначити один чи кілька тестів на кортизол, щоб визначити, чи не перевищує його рівень норму.

Ускладнення високого рівня кортизолу включають серцевий напад та інсульт, утворення тромбів, гіпертонію та переломи кісток, та можуть потребувати невідкладної допомоги. Якщо у вас біль у грудях, утруднене дихання, обвисання або слабкість з одного боку тіла, раптовий сильний головний біль, раптова втрата рухів, зору чи мовлення або очевидний перелом кісток, важливо звернутися за невідкладною медичною допомогою, оскільки це може бути ознакою серйозного стану.

 

Кортизол — це гормон, що виробляється наднирковими залозами і відповідає за багато функцій організму, включаючи управління стресом, регуляцію кров'яного тиску і рівня цукру в крові, а також роботу імунної системи.

Рівень кортизолу може підвищуватися під впливом стресу та певних ліків, але найпоширенішою причиною тривалого високого рівня кортизолу є синдром Кушинга. Якщо ви відчуваєте раптове збільшення ваги (особливо в області обличчя або спини), зміни шкіри або волосся, репродуктивні зміни, такі як нерегулярні менструації або втрата лібідо, а також м'язову слабкість і втому, можливо, у вас високий рівень кортизолу, і вам слід якомога швидше записатися на прийом до лікаря.


Джерело: health

Читайте також:

Чи може хронічний стрес спричинити діабет?

5 «марних» аналізів, які не потрібно робити

Що впливає на рівень цукру в крові? Повний список факторів
 

Теми: кортизол