5 «марних» аналізів, які не потрібно робити

Які аналізи можуть бути не дуже інформативними або не достовірними, та чому?

Дізнайтеся у матеріалі від експертки «Мій цукровий», ендокринологині — Юлії Кривов'яз.

5 «марних» аналізів, які не потрібно робити - изображение

Авторка цієї статті — Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles, з більш ніж 10-річним досвідом роботи.

Instagram: @doctor_kryvoviaz


1. Кортизол у крові зранку

Це дуже нестабільний показник та не завжди відображає справжню «картину». Наднирники починають працювати активно у ранні ранкові години. Якщо при цьому у вас була безсонна ніч, ранковий стрес, нервування перед здачею аналізу зранку, поспіх, щоб здати аналіз і встигнути на роботу, то показник у результатах аналізів може бути вищим норми. Тому, якщо необхідно перевірити рівень кортизолу, краще робити кортизол слини о 23:00 або аналіз на кортизол в добовій сечі. Аналіз на кортизол крові зранку робиться після діагностичної проби з дексаметазоном.

2. Інсулін натще

Сам по собі цей аналіз не інформативний. Його недостатньо, щоб дати повноцінний висновок про стан вуглеводного обміну. Інсулін натще часто може бути низьким, що лякає пацієнтів, і одразу викликає питання, чи це діабет? Ні, це не діабет! Просто ви голодні, тому він і низький. Тому, коректніше перевірити рівень глюкози в крові, глікований гемоглобін (А1С) і зробити тест з навантаженням глюкози + оцінити наявність клінічних проявів інсулінорезистентності.

3. Вільний тестостерон в крові

Правильно — зробити окремо загальний тестостерон, а також визначити індекс вільного тестостерону. При отриманні результату індексу вільного тестостерону отримуємо ще значення СЗГ (секс зв'язуючого глобуліну). І часто він низький в силу багатьох причин, що і спричиняє зростання рівня тестостерону. Мені це допомагає у розумінні патогенезу підвищеного тестостерону.

4. Лептин

Це найбільш непотрібний аналіз з усіх перелічених. Чому? Якщо лептин підвищений, то при зниженні ваги тіла, він буде знижуватись. Якщо він низький це одразу лякає. Але ми його ніяк не підвищуємо. Тож перевіряти його немає сенсу.

5. Пролактин під час вагітності та в період грудного вигодовування

У вагітної жінки пролактин в нормі буде завжди підвищений, тому його не потрібно здавати.


Читайте також:

Як правильно здавати аналізи? Важливі нюанси, про які варто знати кожному

Діабет-чекап: 13 важливих перевірок здоров'я при цукровому діабеті 1-го типу

Маркери цукрового діабету 1-го типу

 

Ми в Instagram та Telegram