Неконтрольований діабет: 8 тривожних ознак того, що ваш рівень цукру в крові вийшов з-під контролю

Якщо ваш діабет контролюється не достатньо добре, тіло завжди підказує, що щось йде не так. Важливо вміти розпізнати ці сигнали, щоби уникнути розвитку важких ускладнень захворювання у довгостроковій перспективі. Часте сечовипускання та втома — деякі з симптомів неконтрольованого діабету.

Неконтрольований діабет: 8 тривожних ознак того, що ваш рівень цукру в крові вийшов з-під контролю - изображение

Діабет — це хронічне захворювання, що характеризується високим рівнем глюкози (цукру) в крові. Це відбувається тому, що організм або не виробляє достатньо інсуліну (гормону, який регулює рівень цукру в крові), або не може ефективно використовувати інсулін, який виробляється.

Існує діабет 1-го типу, коли імунна система організму атакує клітини підшлункової, що виробляють інсулін. Іншим поширеним типом діабету є діабет 2-го типу, коли організм стає стійким до інсуліну (інсулінорезистентність) або підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну.

Вчасне вживання ліків (інсулін та/або таблетовані цукрознижувальні препарати) є обов'язковим для контролю діабету. При діабеті 2-го типу також важливо стежити за харчуванням, щоб контролювати свій стан. Щоб запобігти ускладненням діабету, таким як серцеві захворювання, проблеми з очима та нирками тощо, стежте за симптомами неконтрольованого діабету.

Що призводить до неконтрольованого діабету?

Неконтрольований діабет означає, що рівень цукру в крові дуже високий. Існує кілька факторів, які можуть сприяти неконтрольованому діабету, зокрема:

  • Недотримання призначених ліків або режиму введення інсуліну
  • Споживання продуктів з високим вмістом цукру та жирів
  • Відсутність фізичної активності
  • Стрес і хвороби
  • Неможливість регулярно перевіряти рівень цукру в крові

Які симптоми неконтрольованого діабету?

Ось деякі з найпоширеніших ознак високого або низького рівня цукру в крові:

1. Підвищена спрага

Коли рівень цукру в крові високий, надлишок глюкози потрапляє в сечу. Глюкоза в сечі «витягує» воду з крові, що призводить до зневоднення. Це запускає механізм спраги в мозку.

2. Часте сечовипускання

Глюкоза з'являється в сечі, коли рівень цукру в крові перевищує 10 ммоль/л. Щоб вивести надлишок глюкози, нирки фільтрують її з крові та виводять із сечею. Цей процес вимагає більше води, що призводить до збільшення вироблення сечі.

3. Сильний голод

Навіть якщо рівень цукру в крові високий, клітини можуть відчувати «голод» через недостатню кількість інсуліну або інсулінорезистентність. Коли це відбувається, в мозок надходить сигнал про те, що організму потрібно більше їжі, що спричиняє посилення голоду.

4. Невмотивована втрата ваги

Коли клітини не можуть отримати доступ до глюкози для отримання енергії, організм починає розщеплювати жир і м'язову тканину для отримання енергії, що призводить до втрати ваги. Це відбувається, навіть якщо споживання калорій є нормальним або збільшеним.

5. Втома

Без достатньої кількості інсуліну глюкоза залишається в крові замість того, щоб потрапляти в клітини і використовуватися для отримання енергії. Це призводить до нестачі енергії та постійної втоми. Втома може виникати при помірно підвищеному рівні глюкози (понад 7,8 ммоль/л) і погіршується при більш високому рівні.

6. Нечіткість зору

Високий рівень цукру в крові призводить до зміни форми кришталика ока, оскільки рідина потрапляє в нього, спотворюючи зір. Згодом високий рівень цукру в крові може пошкодити кровоносні судини в сітківці, що призведе до серйозніших проблем із зором.

7. Рани, що повільно загоюються

Підвищений рівень глюкози погіршує кровотік, що може затримати процес загоєння. Крім того, високий рівень цукру в крові може перешкоджати здатності імунної системи боротися з інфекціями. Фактично, високий рівень цукру в крові може створити середовище, сприятливе для росту бактерій і грибків, що призводить до рецидивів інфекцій, особливо на шкірі, яснах, сечовивідних шляхах і в області статевих органів.

8. Поколювання або оніміння в руках чи ногах

Тривалий високий рівень цукру в крові може пошкодити нерви, особливо в кінцівках. Це може спричинити поколювання, оніміння та біль у руках або ногах — стан, відомий як діабетична нейропатія.

Як можна контролювати діабет?

Неконтрольований діабет може призвести до ряду серйозних ускладнень, включаючи підвищений ризик серцевих захворювань, інсульту та гіпертонії, і навіть смерті. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, високий рівень цукру в крові є причиною близько 20% смертей від серцево-судинних захворювань. Він також може призвести до ниркової недостатності та пошкодження очей.

Дотримуйтесь цих порад для контролю діабету:

  • Дотримуйтесь збалансованої дієти: їжте більше некрохмалистих овочів, фруктів, цільного зерна, а також нежирних білків. Їжте менше їжі, що містить цукор та рафіновані вуглеводи.
  • Займайтеся щонайменше 150 хвилин помірною аеробною активністю щотижня, оскільки фізичні вправи допомагають знизити рівень цукру в крові та покращити чутливість до інсуліну.
  • Підтримуйте здорову вагу, щоб контролювати рівень цукру в крові.
  • Приймайте призначені ліки, включаючи інсулін та пероральні цукрознижувальні препарати для діабету 2-го типу.
  • Регулярно перевіряйте рівень глюкози в крові, щоб відстежувати свій прогрес і за необхідності коригувати лікування діабету.

Знаючи симптоми неконтрольованого діабету та керуючи ним, ви можете зменшити ризик ускладнень, пов'язаних із цим хронічним захворюванням.


Читайте також:

Як знизити рівень цукру в крові? 5 простих способів

Профілактика діабету: 6 порад, як взяти ситуацію під контроль

9 ранніх ознак цукрового діабету 2 типу