9 ранніх ознак цукрового діабету 2 типу

Цукровий діабет 2-го типу (ЦД2) тривалий час може залишатися непоміченим, а симптоми на ранніх стадіях можуть бути слабко вираженими. Як наслідок, багато людей можуть не усвідомлювати, що у них цей стан. Чим довше рівень цукру в крові залишається неконтрольованим, тим вищий ризик виникнення важких ускладнень діабету. Розпізнавання ранніх ознак захворювання може дозволити швидше отримати діагноз і необхідне лікування.

У цій статті ми розглянемо ранні ознаки та симптоми діабету 2-го типу та важливість ранньої діагностики.

9 ранніх ознак цукрового діабету 2 типу - изображение

Цукровий діабет 2 типу (ЦД2) — це хронічне захворювання, при якому підшлункова залоза не може виробляти достатню кількість інсуліну — гормону, відповідального за регулювання рівня глюкози (цукру) в крові; або ж інсулін, що виробляється не працює ефективно внаслідок інсулінорезистентності (ІР). В результаті рівень цукру в крові постійно підвищується. Хронічна гіперглікемія (підвищений рівень цукру в крові) може призвести до розвитку важких ускладнень

За даними Міжнародної діабетичної федерації (IDF) близько 537 млн. людей у всьому світі живуть з діабетом, причому понад 90% усіх випадків захворювання припадає саме на діабет 2-го типу.

Початок діабету 2-го типу може бути поступовим, а симптоми на ранніх стадіях можуть бути слабко вираженими. Як наслідок, багато людей можуть не усвідомлювати, що у них цей стан.

Розглянемо ранні ознаки та симптоми діабету 2-го типу, а також важливість ранньої діагностики.

Ранні ознаки та симптоми діабету 2 типу

До ранніх ознак і симптомів діабету 2-го типу можна віднести наступні:

1. Часте сечовипускання

Коли рівень цукру в крові підвищений, нирки намагаються вивести надлишок цукру, відфільтровуючи його з крові. Це може призвести до того, що людина буде частіше мочитися, особливо вночі.

2. Підвищена спрага

Часте сечовипускання, необхідне для виведення надлишку цукру з крові, може призвести до втрати організмом додаткової кількості води. З часом це може спричинити зневоднення і змусити людину відчувати спрагу сильніше, ніж зазвичай.

3. Постійне відчуття голоду

Люди з діабетом часто не отримують достатньо енергії з їжею.

Травна система розщеплює їжу до глюкози, яку організм використовує як головне джерело «палива».При діабеті 2-го типу недостатня кількість цієї глюкози потрапляє з крові в клітини організму (де вона повинна перетворитися на енергію). Як наслідок, люди з ЦД2 часто відчувають голод, незалежно від того, як давно вони їли.

4. Втома

Діабет 2-го типу може впливати на рівень енергії людини і викликати відчуття втоми.

Втома при діабеті виникає через недостатнє надходження цукру з крові в клітини організму.

5. Нечіткість зору

Надлишок цукру в крові може пошкодити крихітні кровоносні судини в очах, що може спричинити нечіткість зору в одному або обох очах.

Гіперглікемія (високий рівень цукру в крові) також може призвести до набряку кришталика ока. Це може спричинити нечіткість зору, але він покращиться, коли рівень цукру в крові знизиться.

Якщо людина з діабетом не лікується, пошкодження цих кровоносних судин може стати більш серйозним, і з часом може настати незворотна втрата зору.

6. Повільне загоєння порізів і ран

Високий рівень цукру в крові може пошкодити нерви та судини, що може погіршити кровообіг. Як наслідок, навіть невеликі порізи та рани можуть загоюватися тижнями або місяцями. Повільне загоєння ран також збільшує ризик інфікування.

7. Поколювання, оніміння або біль у руках чи ногах

Високий рівень цукру в крові може впливати на кровообіг і пошкоджувати нерви. У людей з діабетом 2-го типу це може призвести до болю або відчуття поколювання чи оніміння в руках і ногах.

Цей стан відомий як нейропатія. Він може погіршуватися з часом і призводити до більш серйозних ускладнень, якщо людина з діабетом не лікується.

8. Ділянки темної шкіри (чорний акантоз)

Ділянки темної шкіри, що утворюються на складках шиї, пахвових западинах або в паху, також можуть бути наслідком діабету. Ці ділянки можуть здаватися м'якими та оксамитовими.

Такий стан шкіри відомий як чорний акантоз.

9. Свербіж та дріжджові інфекції

Надлишок цукру в крові та сечі забезпечує «їжу» для дріжджів, що може призвести до інфекції. Дріжджові інфекції, як правило, виникають на теплих, вологих ділянках шкіри, таких як рот, геніталії та пахви.

Уражені ділянки зазвичай сверблять, але людина також може відчувати печіння, зміну кольору шкіри та болючість.

Фактори ризику діабету 2 типу

Будь-хто може захворіти на діабет 2 типу, але певні фактори можуть підвищити ризик, зокрема:

  • вік 45 років або старше
  • малорухливий спосіб життя
  • надмірна вага або ожиріння
  • незбалансоване харчування
  • наявність сімейної історії діабету
  • синдром полікістозних яєчників (СПКЯ)
  • наявність в анамнезі гестаційного діабету, серцевих захворювань або інсульту
  • переддіабет

Важливість ранньої діагностики

Розпізнавання ранніх ознак діабету може дозволити людині швидше отримати діагноз і лікування.

Відповідне лікування, зміна способу життя та контроль рівня цукру в крові можуть значно покращити здоров'я та якість життя, а також знизити ризик виникнення ускладнень.

Без лікування стійко високий рівень цукру в крові може призвести до тяжких, а іноді й небезпечних для життя ускладнень, зокрема:

  • захворювань серця
  • інсульту
  • пошкодження нервів або невропатії
  • проблем зі стопами
  • захворювань нирок, що може призвести до того, що людина потребуватиме діалізу
  • захворювань очей або втрати зору
  • сексуальних проблем

Контроль рівня цукру в крові має вирішальне значення для запобігання цих ускладнень. Чим довше рівень цукру в крові залишається неконтрольованим, тим вищий ризик виникнення інших проблем зі здоров'ям.

Нелікований діабет також може призвести до гіперосмолярного гіперглікемічного синдрому (ГГС), який викликає сильне і стійке підвищення рівня цукру в крові. Зазвичай хвороба або інфекція провокує ГГС, що може вимагати госпіталізації. Це раптове ускладнення, як правило, вражає людей похилого віку.

 

Діабет 2 типу — поширене захворювання, яке спричиняє високий рівень цукру в крові. Ранні ознаки та симптоми можуть включати втому і голод, часте сечовипускання, підвищену спрагу, проблеми із зором, повільне загоєння ран та дріжджові інфекції.

Якщо ви відчуваєте можливі ознаки та симптоми діабету, зверніться до лікаря для обстеження, особливо якщо ви знаходитесь у группі ризику цього захворювання. Раннє виявлення та лікування діабету 2-го типу може покращити якість життя людини та знизити ризик виникнення тяжких ускладнень.


Читайте також:

Вчені з Китаю вперше вилікували людину від діабету 2 типу

Як знизити рівень цукру в крові? 5 простих способів

Ремісія діабету 2-го типу: що це означає та як її досягти?