Діабет 2 типу: інсулін, що вводиться раз на тиждень, покращує час у цільовому діапазоні глюкози

Результати клінічних досліджень показали, що застосування інсуліну ікодек раз на тиждень допомагає людям з діабетом 2-го типу залишатися в цільовому діапазоні рівня глюкози в крові (TIR); і так само ефективно знижує рівень глікогемоглобіну A1C, як і звичайний базальний інсулін, що вводиться один раз на день. 

Продовжуйте читати, щоб дізнатись більше.

Діабет 2 типу: інсулін, що вводиться раз на тиждень, покращує час у цільовому діапазоні глюкози - изображение

Ікодек (торгова назва Awiqli®) — аналог базального інсуліну наддовгої дії, розроблений компанією Ново Нордіск (Novo Nordisk). Період його напіввиведення з плазми становить понад 8 днів (порівняно з 25 годинами попереднього аналога інсуліну тривалої дії — деглудек), тому він застосовується один раз на тиждень.

Результати клінічних досліджень (1, 2) показали, що більше людей з цукровим діабетом 2-го типу (ЦД2) досягли цільового рівня цукру в крові без тяжкої гіпоглікемії (низький рівень цукру в крові) при застосуванні щотижневого інсуліну порівняно зі щоденним інсуліном. Ікодек мав такий самий цукрознижувальний ефект, як і базальний інсулін, що вводився один раз на добу, і зменшував кількість щотижневих ін'єкцій з семи до однієї. 

Дані досліджень продемонстрували, що учасники проводили більше часу в межах цільового діапазону глюкози TIR (глюкоза крові 3,9-10 ммоль/л), приймаючи інсулін один раз на тиждень, і більшість з них досягли цільового рівня глікогемоглобіну A1C < 7% (мета для більшості дорослих, які живуть з діабетом, згідно з рекомендаціями Американської діабетичної асоціації ADA) без збільшення випадків помірної або тяжкої гіпоглікемії.

За словами дослідників, застосування базального інсуліну раз на тиждень може змінити підхід до лікування людей з діабетом 2-го типу, які потребують інсулінотерапії.

У березні 2024 інсулін ікодек було схвалено для медичного застосування в Канаді.

У березні 2024 Комітет Європейського агентства з лікарських засобів (CHMP) ухвалив позитивний висновок, рекомендувавши надати дозвіл на продаж препарату ікодек для лікування цукрового діабету у дорослих.


Джерело: DiaTribe

Читайте також:

Інсуліни майбутнього: 4 найновіші розробки

Рівень цукру в крові: 10 способів залишатися в цільовому діапазоні

Прорив у лікуванні діабету 1 типу: експериментальний препарат захищає клітини від імунної атаки

 

Ми в Instagram та Telegram

Читайте схожі матеріали