CGM і шкіра: 6 речей, які потрібно знати про носіння безперервного моніторинга глюкози

Безперервний моніторинг глюкози (CGM) може значно покращити контроль рівня глюкози, але ці пристрої також можуть спричинити певні труднощі, особливо якщо у вас чутлива шкіра. Ось кілька способів, які допоможуть вам полегшити процес носіння сенсора.

CGM і шкіра: 6 речей, які потрібно знати про носіння безперервного моніторинга глюкози - изображение

Якщо ви коли-небудь відчували подразнення шкіри при носінні безперервного моніторинга глюкози, ви не самотні. Від незначного висипу до болісної алергічної реакції — проблеми зі шкірою не приносять задоволення, вони можуть негативно вплинути на якість життя або навіть призвести до відмови від пристрою. 

Ось 6 порад, які допоможуть зробити використання CGM більш комфортним та ефективним.

1. Виберіть правильне місце встановлення сенсора

Існує багато різних CGM, кожен з яких має свої переваги й недоліки, зокрема й те, де їх можна носити. Зазвичай це живіт або задня частина плеча. [Можливо, вам доведеться зробити кілька спроб і помилок, щоб знайти найкраще місце для датчика].

Після того, як визначитеся з місцем розташування пристрою, зверніть увагу на наступні моменти щодо встановлення:

  • Відступіть щонайменше 8 см від інсулінової помпи або місця ін'єкції;
  • Встановлюйте сенсор подалі від кісток, подразнень (наприклад, розтяжок або екземи), поясів, шрамів і татуювань;
  • Обирайте «безпечні» місця, тобто такі, де малоймовірно, що по сенсору можуть вдарити/зачіпити/зірвати, або ви не будете налягати на нього під час сну тощо;
  • Впевніться, що в обраному місці достатньо підшкірного жиру. 

Читайте також: Безперервний моніторинг глюкози: відповіді на поширені запитання

2. Гігієна є ключовим фактором

Встановлюючи сенсор, обов'язково вимийте руки з милом та витріть їх насухо. Якщо у вас густе волосся у зоні встановлення датчика, можна її поголити — волосся, що застрягло між клеєм і шкірою, може зробити зняття CGM болючим і викликати подразнення.

Перед встановленням протріть місце розташування датчика спиртовою серветкою і дайте шкірі повністю висохнути. Будьте обережні з використанням зволожуючого мила чи крему, оскільки він прилипає до шкіри, що може створювати проблеми при використанні сенсора.

3. Запобігайте контактним висипанням

Якщо ви схильні до подразнення шкіри у зоні встановлення сенсора, ви можете розглянути можливість створення фізичного бар'єру за допомогою такого продукту, як липкий пластир TegadermHP, який блокує рідини, віруси, бактерії та інші забруднювачі від контакту зі шкірою. Спробуйте наклеювати TegadermHP, а потім розміщувати датчик через пов'язку — таким чином, датчик не торкатиметься шкіри безпосередньо. 

Ще один лайфхак, щоб запобігти шкірній реакції на носіння CGM — відклеїти папір з підкладки від датчика і дати клейкій стороні вивітритися протягом 24 годин перед тим, як прикладати його до шкіри.

Читайте також: Чи турбує моніторинг вашу шкіру? Як уникнути шкірних проблем через використання діабет-гаджетів

4. Подумайте про додаткову фіксацію сенсора

Деяким людям важко тримати свої CGM на місці протягом одного-двох тижнів. Волога погода, інтенсивна фізична активність або навіть зачіпання датчика під час одягання — все це може призвести до того, що пристрій перестане триматися. Чим і як надійно зафіксувати сенсор моніторингу глюкози — читайте ТУТ.

5. Регулярно змінюйте місце встановлення 

Важливо давати шкірі час на загоєння під час використання CGM. «Обертання» між різними ділянками може допомогти підвищити точність сенсору та зменшити ризик подразнення шкіри або виникнення проблем.

Існує кілька різних стратегій, які допоможуть вам «обертати» ваш CGM:

  • Уявіть собі годинник на місці датчика. Почніть з розміщення пристрою в положенні на 12 годин, потім переключіться на 3 години, 6 годин і так далі.
  • Уявіть літеру M або W і використовуйте кожну точку літери як точку установки.
  • Нанесіть на ділянку тіла, де ви розміщуєте датчик, візерунок сітки (2х2, 3х3 і 4х4 добре підходять). Почніть з одного квадрата сітки і поступово обертайте датчик у всіх можливих квадратах.

6. Будьте обережні, знімаючи сенсор

Знімайте CGM, як пластир: використовуйте одну руку як опору, а другою відклеюйте датчик від шкіри одним рухом. Якщо вам важко знімати датчик, спробуйте спеціальні засоби для зняття (спрей). Ви також можете використовувати дитячу олію або будь-який інший маслянистий засіб (наприклад, міцелярну воду), щоб розм'якшити клей.

CGM — це потужний інструмент для контролю діабету, який, як було доведено, збільшує час перебування у цільовому діапазоні глюкози крові (TIR), зменшує випадки гіпоглікемії та покращує якість життя свого власника.

Використовуйте ці поради, щоби уникнути шкірних проблем та зробити носіння гаджету більш комфортним.


Читайте також:

Неінвазивний моніторинг глюкози: майбутнє чи міф? 7 перспективних розробок

Dexcom випускає безперервний моніторинг глюкози для людей з діабетом 2-го типу. Що відомо про новинку

Книга «Школа контролю цукрового діабету. Частина 3. Технічна підтримка» — ваш путівник світом DiaTech. Встигніть отримати свій екземпляр!
 

Ми в Instagram та Telegram