Чим і як приклеїти сенсор моніторингу глюкози. Огляд варіантів, поради, лайфхаки

Звісно хочеться, щоб сенсор протримався довше. А цьому завжди заважають життєві обставини. Тренування, одяг, поїздки в транспорті, перепади температур та інші, здавалося б, буденні речі, можуть створювати людині з моніторингом глюкози деякі труднощі.

Пропонуємо розглянути способи кріплення сенсорів до шкіри.

Чим і як приклеїти сенсор моніторингу глюкози. Огляд варіантів, поради, лайфхаки - изображение

Чим зафіксувати сенсор на тілі?

Тейп (пластир для сенсора)

Чим і як приклеїти сенсор моніторингу глюкози. Огляд варіантів, поради, лайфхаки - 2 изображение

Тейп — це еластичний пластир, який може розтягуватися. Тейпи мають різну клейову основу й можуть містити матеріали для водовідштовхування. Як правило, тейпи універсальні й підходять для всіх моделей моніторингів глюкози.

Для сенсорів Guardian Connect та Dexcom підійде ширина 5 см або 7,5 см (почати краще з 7,5 см, а потім, натренувавшись, можна перейти на вужчий).

Для сенсорів Freestyle Libre підійде ширина 3,5-5 см. Якщо ви носите додатково трансмітер, тоді ваш вибір — 7,5 см.

Для безболісного зняття тейпа й сенсора рекомендується використати спеціальний спрей, після чого мильною водою змити зі шкіри залишки клею.

Еластична пов’язка

Чим і як приклеїти сенсор моніторингу глюкози. Огляд варіантів, поради, лайфхаки - 3 изображение

Застосовується здебільшого для фіксації сенсорів у дітей, щоб запобігти випадковому зриву сенсора під час активних ігор. Принципова відмінність еластичних пов’язок від тейпів — вони кріпляться самі до себе, а не до тіла. Це забезпечує відсутність подразнень на шкірі, які може спричинити тривале носіння тейпів. Втім фіксація такої повязки не така міцна та щільна, якої можна досягти, використовуючи тейп.

Пов’язки (як і тейпи) бувають різної ширини. Найбільш зручні для використання розміри — 7,5 см і 10 см. Еластичну пов’язку можна використовувати кілька разів, але з часом вона може втрачати чіпкі властивості.

Медичний пластир 

Чим і як приклеїти сенсор моніторингу глюкози. Огляд варіантів, поради, лайфхаки - 4 изображение

Медичні пластири являють собою прозору плівку, яка накриває сенсор і фіксується на шкірі навколо сенсора. Такий засіб часто вибирають, щоб захистити сенсор під час водних процедур.

Клей

Спеціальний клей для шкіри для приклеювання сенсорів. Він не є алергенним. Значно подовжує термін використання пристрою. Найпоширеніший — клей для тимчасового тату «Moonlight», що має 2 різновиди: пляшечка з пензликом і тюбик.

Лайфхаки:

1. Клей і тейп клейте на чисту суху шкіру. Після нанесення клею не мочіть і не купайтеся мінімум 60 хвилин.

2. При нанесенні клею користуйтеся пензликом або ватною паличкою, притискайте рідний пластир чистою носовою хустинкою або паперовою серветкою, а не пальцем.

3. Для «екстрених» випадків завжди носіть із собою набір «суперклей»: пляшечка клею для шкіри для приклеювання сенсорів 10 мл з пензликом (типу «Moonlight»), 2-3 20-ти сантиметрових шматки тейпу і спиртові серветки.

4. Якщо часто користуєтеся тейпами, для їх зняття використовуйте спеціальні спреї для зняття, це вбереже вашу шкіру від подразнення.  

5. Якщо під тейпом або медичним пластиром відчувається дискомфорт (свербіж, припухлість, почервоніння), негайно знімайте за допомогою спрею або олії. Місце, де був приклеєний пластир, вимийте добре водою з милом і змастіть зволожувальним кремом.

6. У разі швидкого відклеювання тейпа його краї також можна змастити клеєм для приклеювання сенсорів.

7. Під час зняття тейпа, добре утримуйте пальцем трансмітер, оскільки можна сенсор відірвати разом із пластиром.

8. При використанні спрею, не нанесіть його випадково на рідний пластир сенсора.


Читайте також:

Чи турбує моніторинг вашу шкіру? Як уникнути шкірних проблем через використання діабет-гаджетів

Як зафіксувати сенсор FreeStyle Libre перед водними процедурами: поради та лайфхаки

Ліки, яких слід уникати під час носіння безперервного моніторинга глюкози

 

Ми в Instagram та Telegram