АДА оновила стандарти лікування діабету 2023. Що змінилося?

Американська діабетична асоціація (АДА) внесла оновлення до Стандартів лікування діабету 2023 (Standards of Care), зосередившись на використанні нового препарату.

Читайте далі, щоб дізнатися більше.

АДА оновила стандарти лікування діабету 2023. Що змінилося? - изображение

Стандарти медичної допомоги АДА (Standards of Care) містять найновіші комплексні, науково обґрунтовані рекомендації щодо діагностики та лікування діабету у дітей та дорослих; стратегії профілактики або уповільнення розвитку діабету; а також терапевтичні підходи, які зменшують кількість ускладнень та позитивно впливають на результати здоров'я.

Стандарти щорічно переглядаються та оновлюються Комітетом з професійної практики (Professional Practice Committee/PPC) АДА, та є у вільному доступі в Інтернеті.


Цукровий діабет 1-го типу — це хронічне аутоімунне захворювання, з яким живуть мільйони людей у всьому світі, і його поширеність постійно зростає.

Цукровий діабет: типи, симптоми, причини виникнення та способи лікування

Нещодавно АДА опублікувала оновлення до Стандартів лікування діабету 2023 щодо застосування препарату для відтермінування початку цукрового діабету 1 типу — Теплізумаб (Tzield / Teplizumab)

Tzield (Teplizumab) є першою схваленою терапією, показаною для затримки прогресування ЦД 1 у деяких дорослих та дітей віком від 8 років з високим ризиком розвитку захворювання.

Teplizumab зв'язується з клітинами імунної системи і затримує прогресування ЦД 1. Терапія може деактивувати імунні клітини, які атакують бета-клітини, що виробляють інсулін, одночасно збільшуючи частку клітин, які допомагають пом'якшити імунну відповідь, по суті стабілізуючи функцію бета-клітин.

Оновлені Стандарти відображають результати останніх клінічних досліджень та схвалення препарату Теплізумаб Управлінням з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA), і надають медичним працівникам нові рекомендації щодо застосування препарату для затримки прогресування захворювання.

Відтепер пацієнти з позитивним результатом на аутоантитіла, пов'язані з ЦД 1 (аутоантитіла до інсуліну, декарбоксилази глутамінової кислоти (GAD), острівцевого антигену 2 або транспортера цинку 8), мають бути направлені на дообстеження та можуть розглядатися як претенденти на проведення схваленної терапії для потенційної затримки розвитку цукрового діабету.

Аутоантитіла — це антитіла, що виробляються вашою імунною системою, які атакують ваші власні тканини. Аутоантитіла, пов'язані з ЦД 1, можуть виявлятися в аналізах крові за місяці або роки до появи фізичних симптомів, які зазвичай призводять до постановки діагнозу.

«Теплізумаб має потенціал для відтермінування початку діабету 1-го типу та покращення життя людей з високим ризиком розвитку захворювання», — прокоментував д-р Роберт Габбай, головний науковий та медичний директор ADA. «Оновлені настанови надають клініцистам найновіші доказові рекомендації щодо застосування Теплізумабу для затримки прогресування захворювання».   

Крім зазначених змін, АДА підкреслює важливість раннього виявлення НАЖХП — неалкогольної жирової хвороби печінки — у людей з діабетом, а також впровадження відповідних підходів до лікування. Згідно з даними АДА, раннє виявлення НАЖХП дає змогу розпочати своєчасне лікування, що знижує ризик розвитку додаткових тяжких ускладнень.

Джерело: diabetes.org


Читайте також:

Рекомендації з управління діабетом: ADA 2023

FDA схвалило препарат для затримки розвитку цукрового діабету 1 типу

Суперпродукти при діабеті: Що рекомендує ADA?

 

Ми в Instagram та Telegram

Читайте схожі матеріали