АДА та ААСС оновили рекомендації з лабораторної діагностики діабету: що змінилося?

Американська асоціація клінічної хімії (AACC) та Американська діабетична асоціація (AДA) оновили рекомендації щодо лабораторної діагностики та лікування цукрового діабету, призначені для фахівців лабораторій та клініцистів, що спеціалізуються на лікуванні пацієнтів з ЦД.

Коротко про головні зміни — у статті.

АДА та ААСС оновили рекомендації з лабораторної діагностики діабету: що змінилося? - изображение

За словами авторів, рекомендації зосереджені «на практичних аспектах надання допомоги, щоб сприяти прийняттю рішень щодо використання або інтерпретації лабораторних тестів під час скринінгу, діагностики або ведення  пацієнтів з діабетом».

Цукровий діабет: типи, симптоми, причини виникнення та способи лікування

Головні оновлення

Використання CGM

АДА та ААСС настійно рекомендують використання безперервного моніторингу рівня глюкози в крові (CGM) всім підліткам та дорослим з цукровим діабетом 1-го типу; а також всім пацієнтам, що перебувають на інсулінотерапії (хоча би періодично).

Проведення підтверджуючих тестів при діагностуванні діабету

Враховуючи обмеження лабораторної діагностики, наголошується на проведенні підтверджуючих тестів при постановці діагнозу «цукрового діабету», незалежно від того, який початковий тест був використаний (A1С, глюкоза натще або пероральний глюкозтолерантний тест).

Інші важливі рекомендації, засновані на високому рівні доказовості, включають:

⇒ Для встановлення діагнозу діабету слід вимірювати рівень глюкози у венозній плазмі крові натще, при цьому діагностичним порогом для діагностування ЦД є рівень > 7,0 ммоль/л (> 126 мг/дл).

⇒ Частий моніторинг рівня глюкози в крові рекомендується всім пацієнтам з ЦД, які отримують інтенсивну інсулінотерапію (багаторазові щоденні ін'єкції або ПІТ — помпову інсулінотерапію) і не використовують CGM.

⇒ Регулярне використання моніторингу рівня глюкози в крові не рекомендується людям з діабетом 2-го типу, які контролюють захворювання лише за допомогою дієти та/або пероральних препаратів.

⇒ Цілі лікування ЦД повинні базуватися на рекомендаціях AДA, тобто A1С < 7% (< 53 ммоль/моль), якщо це може бути досягнуто без важкої гіпоглікемії або інших побічних ефектів лікування, з дещо вищими цілями для деяких груп пацієнтів.

⇒ Щорічне тестування на альбумінурію слід розпочинати в осіб пубертатного або постпубертатного віку через 5 років після встановлення діагнозу ЦД 1-го типу та під час встановлення діагнозу ЦД 2-го типу, незалежно від лікування.

⇒ Альбумін сечі слід вимірювати щорічно у дорослих з діабетом, використовуючи співвідношення альбуміну до креатиніну в ранковій порції сечі.

Інші рекомендації стосуються використання кетонового тесту, генетичних маркерів, аутоімунних маркерів та С-пептиду.

Ці рекомендації, що є оновленням попередніх версій 2011 та 2002 рр.. та доповненням до Стандартів надання медичної допомоги при діабеті АДА, були опубліковані 20.07.2023 у Clinical Chemistry та Diabetes Care

 

Джерела: Diabetes Journals, MEDSCAPE


Читайте також:

АДА оновила стандарти лікування діабету 2023: що змінилося?

FDA схвалило препарат для затримки розвитку цукрового діабету 1 типу

Суперпродукти при діабеті: Що рекомендує ADA?

 

Ми в Instagram та Telegram