Вісім стратегій для профілактики захворювань очей при діабеті

Контроль рівня цукру в крові та щорічні обстеження у офтальмолога допомагають знизити ризик розвитку захворювань очей, пов'язаних з діабетом. Ось ще кілька порад, які допоможуть зберегти ваші очі максимально здоровими.

Вісім стратегій для профілактики захворювань очей при діабеті - изображение

Неконтрольований рівень цукру в крові може пошкодити кровоносні судини по всьому тілу, в тому числі в очах. Як наслідок, люди з діабетом особливо схильні до ризику виникнення чотирьох типів очних захворювань: діабетичної ретинопатії (ДР), діабетичного набряку жовтої плями, катаракти та глаукоми.

Читайте також: Поширені проблеми з очима при діабеті та як їм запобігти: рекомендації Американської діабетичної асоціації (ADA)

За оцінками Центрів з контролю та профілактики захворювань (CDC), 90% випадків втрати зору, пов'язаних з діабетом можна запобігти. Ось найкращі стратегії, які допоможуть зберегти ваші очі здоровими:

1. Регулярно відвідуйте офтальмолога

Коли ви востаннє перевіряли зір? Як щодо наступного візиту до офтальмолога? Американська діабетична асоціація рекомендує кожній людині з діабетом щороку проходити принаймні один розширений огляд очей в офтальмолога або оптометриста. 

Ці візити дуже важливі — серйозні захворювання очей, такі як діабетична ретинопатія, можуть розвиватися повільно, а ви цього навіть не помічатимете. Комплексний огляд очей може виявити проблему на ранній стадії і допомогти вам отримати необхідне лікування, щоб запобігти прогресуванню захворювання. 

2. Контролюйте рівень цукру в крові 

Намагайтеся, наскільки це можливо, утримувати рівень глюкози в крові в межах вашого цільового діапазону (TIR), зазвичай це 3,9-10 ммоль/л (70-180 мг/дл). Підтримання стабільного рівня глюкози в крові може допомогти запобігти захворюванням очей, а також сповільнити прогресування вже наявних проблем.

Діабетичні технології, такі як безперервний моніторинг глюкози (CGM) та системи автоматизованої доставки інсуліну (AID), можуть надати детальну інформацію про тенденції зміни рівня глюкози. Поцікавтеся у свого лікаря про новітні ліки, технології та інші стратегії контролю рівня цукру в крові. 

3. Контролюйте кров'яний тиск і рівень холестерину

Високий кров'яний тиск і рівень холестерину можуть призвести до закупорки кровоносних судин в очах та погіршити зір. 

Згідно з рекомендаціями ADA, артеріальний тиск має бути нижчим за 130/80 мм рт. ст., а рівень холестерину ЛПНЩ («поганого» холестерину) — нижчим за 70 мг/дл; однак ці показники можуть підходити не всім. Запитайте свого лікаря, до яких показників артеріального тиску та холестерину слід прагнути вам.

4. Зверніть увагу на зміни у зорі

Чи помічаєте ви плями перед очима? Сліпі плями? Миготіння світла? У проміжках між щорічними візитами до офтальмолога відстежуйте будь-які зміни у вашому зорі. Якщо ви помітили симптоми, але до щорічного візиту ще кілька місяців, запишіться на прийом раніше. 

5. Не паліть

Куріння шкодить здоров'ю різними способами, але чи знаєте ви, що воно також може зашкодити вашим очам? Загалом, куріння збільшує ризик виникнення сухості очей, катаракти та проблем зі зоровим нервом. Для людей з діабетом куріння збільшує ймовірність розвитку діабетичної ретинопатії та може погіршити наявні захворювання очей.  

6. Робіть фізичні вправи 

Фізичні вправи можуть допомогти вам підтримувати здоровий рівень цукру в крові, а відтак знизити ризик розвитку захворювань очей у майбутньому. 

ADA рекомендує приділяти щонайменше 150 хвилин на тиждень помірнім або інтенсивнім аеробним видам фіз.навантажень, як-от швидка ходьба, біг підтюпцем, їзда на велосипеді, танці або плавання. 

Намагайтеся також включити силові тренування у свій щотижневий розпорядок, оскільки ця форма фізичної активності може допомогти підвищити чутливість до інсуліну, що сприяє кращому контролю рівня глікемії та зменшенню ризику розвитку захворювань очей, пов'язаних з діабетом. 

7. Носіть сонцезахисні окуляри

Сонцезахисні окуляри захищають очі від шкідливого ультрафіолетового випромінювання і їх слід носити цілий рік, навіть у похмурі дні. Купуючи сонцезахисні окуляри, шукайте пару, яка блокує 99-100% UVA і UVB променів.

8. Дайте очам відпочити

Багато хто з нас щодня годинами дивиться в екран комп'ютера або телефона, від чого очі втомлюються і напружуються. Наступного разу, коли у вас почнуть боліти очі, скористайтеся наступним правилом: після 20 хвилин роботи за екраном відведіть погляд від екрану і зосередьтеся на точці на відстані близько 5-6 м від вас на 20 секунд. 

Запитайте свого офтальмолога, яких ще заходів ви можете вжити, щоб захистити свої очі від виникнення або прогресування захворювань очей, пов'язаних з діабетом. 

Джерела:

  • diabetes.org
  • ADA Standards of Care
  • diatribe.org

Читайте також:

Названо оптимальне значення HbA1c, яке допоможе уникнути проблем із зором і нирками при діабеті

Синдром сухого ока при діабеті: що потрібно знати

Перша людина у світі випробувала нові ліки для збереження зору при діабеті

 

Ми в Instagram та Telegram