Синдром сухого ока при діабеті: що потрібно знати

За даними Американської діабетичної асоціації (ADA) більше половини людей з цукровим діабетом мають так званий синдром сухого ока. Чому важливо вміти вчасно розпізнавати симптоми сухості очей та отримувати належне лікування — читайте далі.

Синдром сухого ока при діабеті: що потрібно знати - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Вас турбують ваші очі? До 54% людей з діабетом страждають від стану, відомого як сухість очей. Симптоми — сухість, почервоніння, печіння або чутливість очей — можуть здаватися незначними порівняно з іншими захворюваннями очей, пов'язаними з діабетом, такими як глаукома та ретинопатія, яким, як правило, приділяють більше уваги. 

Однак важливо ставитися до сухості очей серйозно, оскільки без лікування хронічна сухість очей може зашкодити вашому зору, зокрема збільшити ризик виникнення очних інфекцій, пошкодження рогівки та проблем із зором. Тривала сухість очей також може вплинути на якість вашого життя, викликаючи дискомфорт і труднощі при виконанні повсякденних справ.

Що таке синдром сухого ока?

Здорові очі — це вологі очі. Людські очі постійно виробляють сльози (рідину) з протоків у передньому кутку ока. Ці сльози складаються з води, масел та слизу, які покривають очі, щоб ви могли чітко бачити. Крім того, сльоза також містить ферменти, сигнальні молекули та метаболіти, які необхідні для підтримки здоров'я поверхні очей. 

Синдром сухого ока — це нестача цих важливих рідин. 

Чому діабет підвищує ризик виникнення сухості очей

Однією з основних причин, чому діабет призводить до сухості очей, є те, що високий рівень цукру в крові може спричинити пошкодження дрібних кровоносних судин, які живлять нерви і тканини в очах. Це, своєю чергою, може призвести до дисфункції нервів, у тому числі тих, що відповідають за сльозовиділення, та спричинити зниження сльозовиділення та дисбаланс у складі сліз.

Діабет також може впливати на так звані мейбомієві залози на повіках, які виробляють маслянистий шар, що допомагає запобігти випаровуванню сліз. Якщо залози не справляються, очі відчувають сухість. Діабет також може викликати запалення в очах, що призводить до подальшого порушення цієї захисної масляної плівки і подальшого випаровування сліз.

Не у всіх людей з діабетом розвивається сухість очей, так само як і не у всіх розвиваються інші ускладнення діабету.

Інші фактори, які можуть підвищити ризик розвитку сухості очей:

  • Фактори навколишнього середовища (наприклад, життя в сухому кліматі) 
  • Носіння контактних лінз 
  • Наявність інших захворювань (наприклад, ревматоїдний артрит) 
  • Прийом певних ліків, таких як антидепресанти або ліки від артеріального тиску

Симптоми сухого ока

Важливо знати симптоми сухого ока, щоб ви могли вчасно їх помітити та проконсультуватися з лікарем. Симптоми сухого ока можуть включати:

  • Почервоніння очей
  • Печіння або різь в очах
  • Відчуття «піску» в очах
  • Збільшення кількості слизу в куточках очей
  • Нечіткість зору або труднощі з читанням
  • Підвищене або ненормальне подразнення від вітру або диму
  • Дискомфорт або біль при носінні контактних лінз
  • Надмірна сльозотеча (це може бути пов'язано з тим, що очі намагаються компенсувати неякісну сльозу)

Профілактика та лікування 

Якщо ви помітили симптоми сухого ока, важливо звернутися до ендокринолога та офтальмолога. Раннє лікування може допомогти пом'якшити будь-які довгострокові наслідки сухого ока. 

Перше, що можуть зробити люди з діабетом, щоб зменшити ризик очних ускладнень, — це утримувати рівень цукру в крові в межах норми. Для деяких людей це може повністю усунути симптоми та ускладнення сухого ока без подальшого лікування. 

Загалом, лікування сухості очей може включати в себе штучні сльози або протизапальні очні краплі, які стимулюють залози виробляти інгредієнти сльози. Полегшити симптоми також може прикладання теплих компресів до очей — це допомагає покращити функцію мейбомієвих залоз.

Лікування синдрому сухого ока залежить від ступеня його тяжкості, а також від інших факторів ризику, які у вас можуть бути. Ваш офтальмолог може допомогти розробити план лікування, враховуючи інші фактори ризику (наприклад, якщо ви приймаєте ліки від тиску).

Чому важливо серйозно ставитися до сухого ока

У разі легкого або помірного ступеня сухості очей симптоми є дратівливими, але навряд чи можуть зашкодити вашому зору. Однак, якщо не лікувати сухість очей, вона може призвести до утворення рубців та виразок на рогівці. Пошкодження рогівки може непоправно зашкодити вашому зору. Рання діагностика та лікування є ключовими для запобігання цим ускладненням. 

Крім того, сухість очей у людей з діабетом пов'язана з діабетичною ретинопатією (ДР)

В одному дослідженні вчені помітили, що близько 45% учасників з діабетом і сухістю очей мали ознаки ранньої стадії ДР, а 25% — пізньої стадії ДР. Це свідчить про те, що ці два ускладнення діабету можуть бути пов'язані між собою. 

Проходження офтальмологічних оглядів щороку є важливим для кожної людини, але особливо важливим для людей з цукровим діабетом. 

Якщо симптоми сухості очей не зникають протягом тривалого періоду або погіршуються, обов'язково зверніться до офтальмолога для проведення відповідного обстеження та лікування.


Читайте також:

Поширені проблеми з очима при діабеті та як їм запобігти: рекомендації ADA 2023

На Закарпатті штучний інтелект виявлятиме людей з ознаками діабетичної ретинопатії

Нові краплі для лікування очних ускладнень діабету демонструють багатообіцяючі результати

 

Ми в Instagram та Telegram