Перша людина у світі випробувала нові ліки для збереження зору при діабеті

Чоловік з Англії став першою людиною у світі, яка отримала нові ліки, що можуть запобігти втраті зору при діабеті. За його словами, ризик осліпнути і не побачити, як ростуть його онуки, підштовхнув його до участі в дослідженні.

Продовжуйте читати, щоб дізнатися більше.

Перша людина у світі випробувала нові ліки для збереження зору при діабеті - изображение

63-річний Стів Готтс з Мерсісайду (Англія), науковий співробітник у відставці, живе з цукровим діабетом вже понад 30 років. 

Хоча в даний час його стан знаходиться під контролем, Стів вивчає можливі ускладнення, які можуть виникнути в майбутньому через його діабет, в тому числі погіршення зору.

«... дивлячись у майбутнє, перспектива осліпнути через свій стан і не побачити, як ростуть мої онуки, підштовхнула мене взяти участь у клінічному дослідженні».

Нещодавно чоловік став першим з 24-х людей по всьому світу, який отримав дозу данегаптиду (Danegaptide), нового таблетованого препарату для зменшення наслідків діабетичної макулопатії (ДМП) — стану, спричиненого накопиченням надлишкової рідини в задній частині ока, що загрожує втратою зору. 

Досі цей стан можна лікувати лише на пізній стадії за допомогою ін'єкцій або лазера на задню частину ока. Однак, цей новий метод лікування дозволяє запобігти або відтермінувати погіршення стану, врятувавши зір пацієнта.

«Дослідники та клініцисти вже давно шукали метод лікування, який можна застосовувати на ранніх стадіях захворювання, до того, як зір людини почне погіршуватися», — говорить доктор Філ Берджесс (Phil Burgess), почесний консультант-офтальмолог лікарень Ліверпульського університету. «Ми пишаємося тим, що стали першою клінічною групою у світі, яка застосувала цей новий метод лікування діабетичної макулопатії. Цей новий препарат може означати, що пацієнтам, які страждають на ДМП, не потрібно буде робити ін'єкції в задню частину ока, натомість їх можна буде замінити таблетованим лікуванням, яке є набагато більш зручним і безболісним».

Наразі пан Готтс проходить лікування в лікарні Королівського університету Ліверпуля в рамках випробування. Є надія, що новий метод лікування, допоможе запобігти прогресуванню діабетичної макулопатії або відтермінувати його.

«Я щасливий бути першою людиною у світі, яка спробує це лікування, що, сподіваюся, допоможе врятувати не лише мій зір, але й зір інших людей».


Джерело: bbc.com, liverpoolft.nhs.uk

Читайте також:

Поширені проблеми з очима при діабеті та як їм запобігти: рекомендації ADA 2023

Нові краплі для лікування очних ускладнень діабету демонструють багатообіцяючі результати

На Закарпатті штучний інтелект виявлятиме людей з ознаками діабетичної ретинопатії

 

Ми в Instagram та Telegram