Застуда, грип, отруєння при діабеті 1 типу. Як лікувати та за чим стежити?

Грип, отруєння або звичайна застуда можуть несподівано вплинути на рівень цукру в крові і змінити вашу потребу в інсуліні.

Застуда, грип, отруєння при діабеті 1 типу. Як лікувати та за чим стежити? - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Застуда при діабеті

Застуда може викликати тимчасову резистентність до інсуліну, а це означає, що вам може знадобитися тимчасово збільшити базальні дози інсуліну. Як правило, потреба збільшується на 10-25% від вашої звичної дози базального інсуліну.

Існує ймовірність й того, що вам буде потрібно більше короткого інсуліну. Врахуйте цей фактор і частіше робіть заміри цукру під час застуди.

Але буває й так, що під час хвороби зовсім не хочеться їсти. У такому разі дозу базального інсуліну варто знизити.

ВАЖЛИВО: Переконайтеся, що сиропи від кашлю та інші медикаменти не містять цукор. Підкресліть це в розмові зі своїм лікарем, коли він складатиме вам програму лікування. Або уточніть склад у фармацевта в аптеці.

Грип при діабеті

Грип може викликати появу таких симптомів, як занепад сил, біль у тілі, підвищення температури і навіть кетоацидоз.

Якщо вчасно не взяти під контроль кетони, можна «заробити» діабетичний кетоацидоз — небезпечний для життя стан, який може призвести до коми (ба навіть летального випадку) без належного та вчасного лікування.

Поради для полегшення перебігу грипу в домашніх умовах:

  • пийте достатньо води протягом дня
  • слідкуйте за температурою тіла
  • частіше перевіряйте рівень цукру в крові
  • якщо у вас зовсім немає апетиту, можете підсолодити чай (але обов'язково споживайте хоч трохи вуглеводів)
  • потрібно їсти! Якщо зовсім відмовитися від їжі і не отримувати потрібну кількість вуглеводів, у вас може розвинутися «голодний ацетон»
  • вимірюйте рівень кетонів у сечі хоча б 2 рази на день

Коли з їжею не надходить достатньої кількості вуглеводів для того, організм починає спалювати жири, у результаті чого утворюються кетони.

Ротавірусні інфекції при діабеті (що супроводжуються блюванням)

Віруси шлунка, що супроводжуються частим блюванням, можуть бути вкрай небезпечними за діабету 1 типу. Якщо ви не можете пити достатньо води, споживати потрібну кількість вуглеводів або хоча б ковтнути таблетку глюкози, рівень цукру може знизитися до критичного рівня. У той час як ваш інсулін на їжу з останнього прийому їжі продовжує діяти.  

У такому разі до вашого низького цукру приєднається дегідратація організму, діабетичний кетоацидоз і голодний ацетон.

У подібних критичних ситуаціях необхідна госпіталізація.

Навіть у разі ротавірусної інфекції вам необхідно робити ін'єкції довгого інсуліну, як рекомендовано National Institute of Diabetes, Digestive, and Kidney Diseases (NIDDK).

Вам слід відкоригувати дози інсуліну на час хвороби зі своїм ендокринологом. Але вашому організму у будь-якому разі потрібен інсулін (без винятків!). Після одужання вам все ще може знадобитися коригування доз базального інсуліну протягом певного періоду часу.

ПОРАДА: У вашій домашній аптечці завжди буде набір глюкагону. Глюкагон — гормон, який змушує печінку виділяти глікоген (резервну глюкозу), який потім перетворюється на глюкозу і підвищує рівень цукру в крові.

Як використовувати глюкагон і в яких випадках читайте ТУТ


Читайте також:

Діабетичний кетоацидоз: Як попередити?

Глюкагон: правила використання у випадку важкої гіпоглікемії

Медичні препарати, які підвищують рівень цукру

 

Ми в Instagram та Telegram