15 причин низького рівня цукру в крові у людей без діабету

Гіпоглікемія — це стан, при якому рівень глюкози (цукру) в крові опускається нижче позначки 3,9 ммоль/л, що супроводжується характерними симптомами, такими як безпричинна нервозність або тривога, спітніння, озноб, блідість шкіри, прискорене серцебиття, відчуття сильного голоду, запаморочення тощо, та може становити небезпеку для життя. Здебільшого гіпо притаманне для людей з цукровим діабетом, зокрема тих, хто приймає інсулін, але також нерідко може зустрічатися у людей без діабету. 

З цієї статті ви дізнаєтеся про основні причини, чому у вас може бути низький рівень цукру в крові, якщо у вас немає діабету, та що ви можете із цим зробити.

15 причин низького рівня цукру в крові у людей без діабету - изображение

Авторка цієї статті — Ольга Крохмалюк, медична редакторка, лікарка-інтерн терапевтка КНП «Вінницька міська клінічна лікарня №1».


Причини низького рівня цукру в людей без діабету:

1. Гіперінсулінізм

Високий рівень інсуліну в крові, спричинений пухлиною підшлункової залози — інсуліномою. Інсулінома продукує надмірну кількість інсуліну, який знижує концентрацію глюкози в крові. Основним методом лікування такого стану є хірургічне видалення пухлини. 

Читайте також: Інсулінома — рідкісна пухлина, що секретує інсулін. Діагностування, способи лікування, зв'язок із діабетом

2. Прийом ліків, які впливають на рівень цукру в крові

Окрім препаратів для лікування цукрового діабету, до ліків, які можуть викликати гіпоглікемію, належать протималярійні препарати, глюкагон, бета-блокатори, хінідин та інші.

3. Печінкова недостатність

Захворювання печінки призводять до зменшення запасів глікогену та порушення процесів синтезу та обміну глюкози.

4. Ниркова недостатність

При порушенні функції нирок їхня здатність виводити інсулін з організму зменшується, змінюються метаболічні процеси, які є ключовими для підтримки стабільного рівня цукру в крові. 

5. Первинна недостатність кори наднирникових залоз

Через нестачу глюкокортикоїдних гормонів знижується вироблення глюкози та підвищується чутливість клітин до інсуліну.

6. Недостатність передньої частки гіпофіза

У такому випадку гіпоглікемія виникає через дефіцит кортикотропного та соматотропного гормонів. 

7. Гіпотиреоз (зниження функції щитовидної залози)

Гормони щитоподібної залози (тиреоїдні гормони) мають дію, протилежну до дії інсуліну. При їх дефіциті ефекти інсуліну стають більш вираженими.

Читайте також: Зверніть увагу на щитоподібну залозу при діабеті

8. Швидке спустошення ШКТ

Швидке спустошення шлунково-кишкового тракту після оперативних втручань (видалення частини шлунка, анастомоз шлунково-кишкового тракту, пластика пілоричного відділу шлунка, ваготомія при виразковій хворобі). 

9. Зловживання алкоголем, наркотичними речовинами

Вони сповільнюють процеси розщеплення глікогену в печінці та синтезу глюкози. 

10. Аутоімунна гіпоглікемія

Виникає внаслідок вироблення організмом антитіл до інсуліну або до його рецепторів.

11. Вроджені порушення обміну речовин

Хвороба накопичення глікогену, дефект окислення жирних кислот, непереносимість фруктози, галактоземія. 

12. Гіпоглікемія у вагітних

Виникає через гормональні зміни та підвищену потребу в глюкозі для живлення плода. 

13. Тривале голодування або виснажливі фізичні навантаження

Гіпоглікемія може виникнути при голодуванні та фізичній активності, коли запаси глікогену в печінці та м’язах, необхідні організму для створення глюкози, витрачаються. 

14. РХП

Розлад харчової поведінки під назвою нервова анорексія є одним із прикладів порушень, які можуть спричинити гіпоглікемію, оскільки призводять до тривалого голодування.

15. Реактивна гіпоглікемія

Стан, що характеризується повторними епізодами гіпоглікемій, які виникають через 3-4 години після їжі. Для попередження таких гіпоглікемій рекомендовано вживати їжу дрібними порціями кожні 3 години, уникати вживання солодощів натще або між основними прийомами їжі. 

Читайте також: Реактивна гіпоглікемія у людей без діабету. Що це таке?

Підтримка стабільного рівня цукру в крові

Щоб підтримувати стабільний рівень глікемії та не допускати зниження рівня цукру в крові, необхідно звернутися до лікаря для визначення та корекції основної причини, яка до цього призводить. Окрім того, доцільно включити в раціон складні вуглеводи та уникати тривалих проміжків між прийомами їжі. 

Допомога при гіпоглікемії

Коли рівень цукру в крові різко падає і потрібно його швидко підвищити, слід спожити 15 грамів швидких вуглеводів (склянка фруктового соку, цукор у стіках тощо) та оцінити цукор крові через 15 хвилин (правило 15-15). При прогресуванні симптомів — звернутися за невідкладною допомогою. Також може бути здійснена ін’єкція глюкагону — гормону, який блокує дію інсуліну. 

 

Джерела:


    Читайте також:

    Гіпоглікемія: 10 тривожних симптомів, що попереджають про падіння рівня цукру в крові

    Тисячі гіпокарт для людей з діабетом можуть допомогти врятувати життя. Спецпроєкт «Мій цукровий»

    Незвичні симптоми цукрового діабету: на що звернути увагу?