Зверніть увагу на щитоподібну залозу при діабеті

Люди з діабетом часто стикаються із захворюваннями щитоподібної залози.

Як проблеми зі щитовидкою можуть вплинути на лікування діабету, і як вчасно розпізнати тривожні сигнали — читайте далі.

Зверніть увагу на щитоподібну залозу при діабеті - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Що може піти не так із вашою щитоподібною залозою?

Зверніть увагу на щитоподібну залозу при діабеті - 2 изображениеЩитоподібна залоза — це маленька залоза у формі метелика, яка розташована посередині шиї.

Одним з основних завдань щитоподібної залози є управління обміном речовин в організмі шляхом вироблення двох гормонів: Т3 і Т4.

Надактивна щитоподібна залоза може спричинити втрату ваги, прискорене серцебиття та інші ознаки. Низька активність щитоподібної залози може спричиняти млявість, збільшення ваги та уповільнення серцебиття.

Термін «захворювання щитоподібної залози» насправді є загальним позначенням для кількох різних станів, які можуть вплинути на цю залозу, зокрема:

  • гіпотиреоз
  • гіпертиреоз
  • аутоімунне захворювання щитоподібної залози
  • зоб (збільшення щитоподібної залози)
  • тиреоїдит
  • рак щитоподібної залози 

Люди з цукровим діабетом більш схильні до проблем зі щитовидною залозою, а жінки ще більш схильні, ніж чоловіки.

Дослідження показує, що ці два розлади (діабет і захворювання щитовидки) тісно пов'язані. Діабет сам по собі не спричиняє проблем зі щитоподібною залозою, але люди з аутоімунним захворюванням автоматично піддаються підвищеному ризику інших супутніх захворювань.

Люди з ЦД1 особливо схильні до ризику двох аутоімунних типів захворювань щитовидної залози: гіперактивної щитовидної залози (хвороба Грейвса) або недостатньої активності щитовидної залози (хвороба Хашимото).

Як розпізнати проблеми зі щитоподібною залозою?

Симптоми гіпертиреозу і гіпотиреозу різко різняться, але може бути важко зрозуміти, чи є проблема взагалі, тому що симптоми можуть розвиватися дуже повільно. Вони також часто збігаються із симптомами цілої низки інших станів, тому може бути складно визначити справжнього «винуватця». Ось чому важливі регулярні  обстеження щитоподібної залози.

Симптоми гіпертиреозу включають:

  • швидкий пульс
  • прискорене серцебиття
  • втрата ваги, незважаючи на підвищений апетит
  • задишка під час занять спортом
  • м'язова слабкість або тремор
  • проблеми з концентрацією уваги

Симптоми гіпотиреозу прямо протилежні:

  • втома і сонливість
  • постійне відчуття холоду
  • суха шкіра
  • повільніші рефлекси
  • ламке волосся
  • збільшення у вазі, незважаючи на відсутність змін у дієті
  • низький кров'яний тиск або повільний пульс
  • депресія

Симптоми цих захворювань щитоподібної залози інколи можна сплутати із симптомами діабету або віднести до інших обставин.

Як впливає щитоподібна залоза на лікування діабету?

Хоча гіпертиреоз і гіпотиреоз не впливають безпосередньо на рівень цукру в крові, відсутність лікування захворювань щитоподібної залози може спричинити безліч проблем із контролем рівня цукру в крові через вплив симптомів на те, як ваш організм засвоює глюкозу та інсулін.  

Наприклад:

При гіпертиреозі інсулін «очищується» через ваше тіло швидше, внаслідок чого у вас підвищується рівень цукру в крові. Гіпертиреоз може викликати прискорене серцебиття і збільшує ризик аномального серцевого ритму, тому він збільшує ризик проблем із серцем, посилюючи серцеві ризики, пов'язані з діабетом.

Гіпотиреоз може призвести до того, що інсулін буде проходити через ваше тіло набагато повільніше, що може призвести до зниження рівня цукру в крові, тому що інсулін «тримається» довше. Гіпотиреоз також може спричиняти підвищення рівня холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ), загального холестерину і тригліцеридів, що збільшує небезпеку високого рівня холестерину при діабеті.

Усе це погані новини, якщо ви не «зловите» проблему зі щитоподібною залозою вчасно.

ADA рекомендує проводити скринінг на проблеми зі щитовидною залозою незабаром після постановки діагнозу діабету 1 типу за допомогою стандартного аналізу крові на тиреотропний гормон (ТТГ).

Наразі у ADA немає конкретних рекомендацій щодо скринінгу людей з діабетом 2 типу.

Діагностування

Якщо ви відчуваєте будь-які з описаних вище симптомів, якомога швидше зверніться до свого ендокринолога. Це ваш перший крок.

Як правило, є два основні способи діагностувати проблеми зі щитоподібною залозою (зокрема, гіпотиреоз):

1. Фізичний огляд та огляд вашої історії хвороби, де ваш лікар перевірить фізичні ознаки будь-якого з вищезазначених симптомів.

2. Аналізи крові, що проводяться в лабораторії: основним способом діагностики захворювання щитоподібної залози є аналіз ТТГ, який перевіряє кількість тиреотропного гормону в організмі. За необхідності лікар може призначити аналізи на антитіла та повну панель щитоподібної залози.

***Джерело: healthline.com

Читайте нас в Instagram: @saharok_journal та Telegram: t.me/saharok_journal