10 «так» і «ні», щоб почуватися добре з діабетом

Що робити або чого не робити, щоб почуватися добре й енергійно, живучи з діабетом?

Ось 10 корисних порад від діабет-блогерки з 20-ти річним стажем ЦД1.

10 «так» і «ні», щоб почуватися добре з діабетом - изображение

Авторка цієї статті — Олена Філатова, сертифікована спеціалістка зі здорового способу життя, діабет-блогерка (стаж ЦД 1 — 19 років), авторка блогу про корисне харчування.

Instagram: @lena.filatova


Завжди перевіряти рівень цукру в крові перед сном

Якщо цього не зробити, то 6-8 годин можна проспати з поганим цукром. Гіпоглікемія (низький цукор) може обернутися головним або очним болем, а гіперглікемія (високий цукор) — сухою шкірою, спрагою, і, можливо, кетонами. Ви почуватимитеся млявими і весь день буде зіпсовано.

Не під'їдати

Все підрахували, підкололи інсулін, але непомітно до рота «помандрували» 3 ягідки, ковток кави, шматочок шоколаду, пара ложок йогурту. Все це разом може дати помітний приріст цукру. Шо робити? Не під'їдати, терпіти до наступного перекусу.

Занижувати калорійність харчування

Краще розраховувати трохи на меншу калорійність харчування. Чому? Тому що десь доведеться під'їсти, щоб підняти цукор. І легко вийти за звичний калораж. (самі калорії при цьому я не рахую — намагаюся за обсягами та кількістю вуглеводів дотримуватися норми).

Не пропускати тренування 

Я тренуюся втомлена, невиспана, з місячними або головним болем і... завжди після тренування почуваюся краще. Просто регулюю інтенсивність тренування. Порухатися завжди мені допомагає! Якщо я пропускаю тренування, то відчуваю млявість, апатію. Цукри частіше вискакують за межі норми.

Не панікувати 

Якщо ви, як я, страждаєте синдромом «відмінника» і завжди і у всьому прагнете до ідеалу, скоріше за все, побачивши погані цифри на глюкометрі, ви починаєте панікувати і часто переколюєте інсулін. Щоб цього не робити, постарайтеся зачекати до прийому їжі і вже тоді коригувати цукор. А потім уже вирішуйте, чому він десь високий, чи має явище стабільний характер і що з цим робити.

Не жаліти себе 

Ви сильніші за багатьох людей без діабету. Можете постояти в черзі, піднятися на гору, нести важкі пакети, інтенсивно працювати, багато їздити. Навіщо жаліти себе, знаючи, що все це можеш? 

Знижувати дозу інсуліну, а не під'їдати 

Знову про під'їдання. Якщо цукор низький, я вважаю за краще знизити дозу базального інсуліну заздалегідь. Наприклад, на цукрі 4,5 ммоль/л я вимикаю надходження інсуліну на помпі від 30 хвилин і йду рухатися. Набагато краще, ніж потім наїдатися вуглеводами, щоб його підняти. 

Постійно вчитися 

Жити з діабетом — це як ще одна професія. Я постійно читаю новини, копаюся в дослідженнях, діабет-форумах. Що більше досвіду почерпнеш у інших людей з діабетом, то краще зрозумієш чергове незрозуміле явище зі своїм організмом. 

Регулярно відвідувати спеціалістів та робити чек-апи здоров'я

Нирки, ноги, очі — обов'язкові перевірки щонайменше раз на пів року/рік. З нами може статися багато неприємностей, але більшу частину зараз уже можна «спіймати», попередити і навіть «відкотити» назад. Тож «тримаємо руку на пульсі» і спимо спокійно! 

Використовувати сенсор (за можливості)

Я намагаюся максимально часто носити сенсор. За останніми даними, безперервний моніторинг глюкози CGM навіть важливіший за помпу. Ви можете бути на шприцах і мати прекрасну компенсацію з моніторингом! Аналітику, отриману за допомогою сенсора, я вивантажую через комп'ютер, аналізую, записую інсайти і з ними йду до свого ендокринолога. Спробуйте цей підхід, якщо ви так не робили.  

 

Пишіть свої «так» і «ні» в коментарях.


Читайте також:

Як досягти точності роботи сенсора? 10 перевірених способів

Як зробити правильний підрахунок вуглеводів? 8 порад новачкам

5 способів попередити гіпоглікемію. Лайфхаки від діабет-блогерки
 

Ми в Instagram та Telegram