5 способів попередити гіпоглікемію. Лайфхаки від діабет-блогерки

Ніхто не любить гіпоглікемії. Вони «вибивають з колії» і призводять до стрибків рівня цукру в крові. Ось 5 перевірених методів, як ви можете їм запобігти.

5 способів попередити гіпоглікемію. Лайфхаки від діабет-блогерки - изображение

Авторка цієї статті — Олена Філатова, сертифікована спеціалістка зі здорового способу життя, діабет-блогерка (стаж ЦД 1 — 19 років), авторка блогу про корисне харчування.

Instagram: @lena.filatova 


Гіпоглікемія — це стан, за якого рівень глюкози (цукру) в крові падає нижче позначки в 3,9 ммоль/л

Детальніше про симптоми, причини та лікування низького рівня цукру в крові можна прочитати ТУТ 

Ось 5 методів профілактики гіпо, перевірених на собі:

1. Краще попередити на цукрі 4.5-4.2, ніж рятувати вже на 3.5

Якщо я бачу цукор нижче 5 ммоль/л, зупиняю подачу інсуліну (якщо ви на помпі) як мінімум на півгодини. Якщо ще й рухалася, була активною — з'їдаю трохи вуглеводів: 6 г В підвищуть мій рівень цукру на 1,5 ммоль, але це суто індивідуально.

2. Не збивати істерично гіпер

Я знаю свої коефіцієнти (ВК, КЧІ), але все одно колю 1/3-1/2 від дози. Чому? Тому що різкі стрибки цукру шкідливі для судин. Краще порухаюся, щоб знизити цукор. Великою дозою складно керувати. 

Читайте також: Як знизити рівень цукру в крові? 5 простих способів

3. Усі брешуть

Навіть якщо ваш сенсор або глюкометр показують високий рівень цукру в крові, це не завжди так. Враховуйте, що діа-гаджети можуть брехати на кілька ммоль. Помічали, як із 20 він різко міг обвалитися до 5? Це воно. Відняти трохи і не збивати до мінімуму. Наприклад, коли сенсор показує 16 ммоль/л, я роблю корекцію на 12, тому що найімовірніше, там насправді 12-14 ммоль/л, а не 16. 

4. Не збивати пік через годину після їжі

Якщо це пік через годину після їжі, найчастіше я взагалі не збиваю його. Такий пік означає, що я промахнулася з ГІ (глікемічним індексом) їжі, і цукор може різко впасти через годину. Я чекаю годину і перевіряю розрахунки, щоб не «вляпатися» наступного разу. 

5. Корекція на ніч

На ніч я вводжу корекцію винятково, якщо цукор вищий за 9 ммоль/л. За рахунок рухливості протягом дня і розслаблення цукор у мене майже завжди знижується. 

Діліться вашими лайфхаками в коментарях!


Читайте також:

Низький рівень цукру в крові і переїдання: як не «перекормити» гіпо?

Гіпонеусвідомленість. Що потрібно знати про нечутливість до гіпоглікемії

5 способів допомогти близькій людині справлятись з гіпоглікемією
 

Ми в Instagram та Telegram