Жінка з діабетом 1-го типу почала виробляти інсулін після трансплантації стовбурових клітин

Це перша людина з діабетом 1-го типу, яка отримала такий вид трансплантації.

Жінка з діабетом 1-го типу почала виробляти інсулін після трансплантації стовбурових клітин - изображение

25-річна жінка з цукровим діабетом 1-го типу (ЦД1), яка живе в Тяньцзіні, Китай, почала виробляти власний інсулін менш ніж через три місяці після трансплантації репрограмованих стовбурових клітин. Вона є першою людиною з цим захворюванням, яка отримала лікування за допомогою клітин, вилучених з її власного організму [а не від донора, як це було раніше].

«Тепер я можу їсти цукор», — сказала жінка в інтерв'ю для журналу Nature. [Жінка побажала залишитися анонімною, щоб захистити своє приватне життя].

Стовбурові клітини [первинні клітини, здатні до необмеженого поділу, з яких утворюються всі інші типи клітин в організмі] можуть бути використані для вирощування будь-якої тканини в організмі і можуть культивуватися в лабораторії протягом необмеженого часу. Це означає, що вони потенційно є безмежним джерелом тканин підшлункової залози. Використовуючи тканину, виготовлену з власних клітин людини, дослідники також сподіваються уникнути потреби в імунодепресантах.

Операція відбулася у червні 2023 і тривала менше 30 хвилин. Вчені ввели перепрограмовані клітини у м'язи живота жінки [нове місце введення]. Через два з половиною місяці жінка виробляла достатню кількість інсуліну, щоб жити без необхідності його введення, і цей рівень вироблення утримується вже більше року. На той час жінка перестала відчувати небезпечні стрибки та падіння рівня глюкози (цукру) в крові, який залишався в межах цільового діапазону (TIR) протягом більш ніж 98% дня. 

За словами дослідників, результати інтригують, але їх потрібно відтворити на більшій кількості людей. Також потрібно переконатися, що клітини жінки продовжуватимуть виробляти інсулін протягом п'яти років, перш ніж вважати її «вилікуваною».

Якщо через 2 роки [це вже в листопаді 2024], перепрограмовані клітини все ще вироблятимуть інсулін без необхідності імуносупрессії, вчені планують розширити дослідження до 10-20 чоловік.

 

Дослідження було опубліковане 25.09.2024 в журналі Cell


Джерела: Nature, Cell

Читайте також:

Терапія стовбуровими клітинами може стати проривом у боротьбі з діабетом 1 типу

Вчені з Китаю вперше вилікували людину від діабету 2 типу

Потенційні ліки від ЦД1: з'явилися нові дані застосування клітинної терапії у людей з цукровим діабетом 1-го типу

 

Читайте схожі матеріали