Поширені ліки від діабету можуть допомогти сповільнити старіння органів. Результати нового дослідження

Нове дослідження показало, що метформін — популярний препарат для лікування цукрового діабету 2-го типу (ЦД2) — може допомогти сповільнити старіння певних органів у мавп.

Поширені ліки від діабету можуть допомогти сповільнити старіння органів. Результати нового дослідження - изображение

Метформін, препарат, який традиційно використовується для лікування цукрового діабету 2-го типу (ЦД2), може мати потенційні антивікові властивості, як показало нещодавнє дослідження. Він діє шляхом покращення чутливості до інсуліну, зменшення запалення та сприяння процесам відновлення клітин [що є важливими факторами старіння].

У цьому дослідженні експерти з Китаю разом з американськими колегами виявили, що введення ліків від діабету метформіну мавпам може сповільнити старіння багатьох органів, зокрема мозку.

Майже три з половиною роки дослідницька група вивчала вплив метформіну на організм мавп циномольгус (Macaca fascicularis), чиї фізіологічні та функціональні характеристики нагадують людські. Впродовж 40 місяців дослідники щодня вводили препарат групі з 36 тварин. Вони зібрали зразки тканин з різних органів, провели візуалізацію головного мозку, а також виконували фізичні та когнітивні тести з певними інтервалами протягом усього дослідження, щоб оцінити зміни біологічного віку на клітинному рівні.

Результати показали, що у мавп, які отримували метформін, спостерігалося сповільнення вікових змін в декількох органах, включаючи нирки, легені та шкіру, на 4,9, 5,1 та 2,6 років відповідно.

Найголовніше, що дослідники виявили значний вплив препарату на старіння мозку. У всіх мавп спостерігалося зниження вікових показників, причому у деяких з них показники віку мозку нагадували показники мавп на шість років молодше. Метформін також зберіг структуру мозку та покращив когнітивні функції.

Незважаючи на те, що результати дослідження потребують подальшого вивчення, зокрема на людях, це відкриття потенційно може допомогти у розробці терапії, спрямованої на боротьбу зі старінням.

 

Дослідження опубліковане в журналі Cell


Джерела: MedicalNewsToday, Cell

Читайте також:

Метформін: побічні ефекти популярних ліків від діабету, та як з ними впоратися

Оземпік VS. метформін: у чому різниця?

Чому СЕО компанії, що створила ChatGPT, приймає метформін?

 

Теми: метформін