Метформін: побічні ефекти популярних ліків від діабету, та як з ними впоратися

Якщо у вас діагностовано цукровий діабет 2-го типу (ЦД2), ймовірно лікар призначить вам ліки для контролю рівня глюкози (цукру) в крові. Скоріше за все це буде пероральний препарат метформін, який Американська діабетична асоціація (ADA) рекомендує як препарат першого вибору для лікування діабету 2-го типу. Метформін недорогий і може допомогти знизити ризики ускладнень діабету, а також сприяти зниженню ваги.

Хоча метформін загалом безпечний, як і будь-які інші ліки, які ви приймаєте, він може викликати побічні ефекти. Розглянемо поширені і не дуже побічні дії метформіну, а також те, як можна із ними впоратися, не припиняючи прийому препарату.

*Longread

Метформін: побічні ефекти популярних ліків від діабету, та як з ними впоратися - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Шлунково-кишкові (ШКТ) розлади

Найпоширенішим побічним ефектом є розлад ШКТ. До 75% людей, які приймають метформін, повідомляють про діарею та інші побічні ефекти з боку шлунково-кишкового тракту.

Окрім діареї, інші побічні ефекти з боку ШКТ можуть включати:

  • Біль у шлунку
  • Гази та здуття живота
  • Запор
  • Печія
  • Нудота
  • Блювота

Інші поширені побічні ефекти метформіну

Хоча найпоширенішим побічним ефектом є розлад ШКТ, метформін також може спричинити інші побічні ефекти, зокрема:

  • Головний біль
  • Металевий присмак у роті
  • Слабкість або втому

Люди, які приймають метформін у формі таблеток з негайним вивільненням, частіше повідомляють про ці побічні ефекти, ніж ті, хто приймає таблетки з уповільненим вивільненням.

Рідкісні побічні ефекти метформіну

Деякі інші побічні ефекти зустрічаються набагато рідше, але все ж варто тримати їх у полі зору. До них відносяться:

Гіпоглікемія (низький рівень цукру в крові)

Метформін рідко викликає гіпоглікемію, коли ви приймаєте його самостійно. Однак це може статися, якщо ви поєднуєте метформін з іншими цукрознижувальними ліками, такими як інсулін або сульфонілсечовина (клас препаратів, які стимулюють підшлункову залозу виробляти більше інсуліну).

Ви можете відчувати такі симптоми, як запаморочення, сплутаність свідомості або тремтіння. Якщо рівень цукру стає занадто низьким, це може бути небезпечним для життя.

Ризик гіпоглікемії також зростає, якщо ви:

  • Вживаєте алкоголь, особливо натщесерце
  • Багато тренуєтеся, не вживаючи достатньої кількості вуглеводів
  • Маєте проблеми з нирками або печінкою
  • Пропускаєте прийоми їжі або їсте в непередбачений час

Дефіцит вітаміну В12

Вітамін В12 міститься в таких продуктах, як м'ясо, курка, риба та яйця. Він відіграє багато важливих функцій в організмі, зокрема допомагає утворювати червоні кров'яні тільця, підтримує роботу центральної нервової системи та формує генетичний матеріал у клітинах, відомий як ДНК.

Прийом метформіну підвищує ризик розвитку дефіциту вітаміну В12, можливо, через зменшення кількості цього вітаміну, що всмоктується в кишечнику.

Оскільки вітамін В12 відіграє важливу роль у формуванні еритроцитів, його нестача може спричинити анемію. Цей стан може викликати втому та слабкість.

Інші симптоми дефіциту В12 можуть включати:

  • Прискорене серцебиття
  • Блідість шкіри
  • Біль у роті або язиці
  • Поколювання або оніміння в ногах або руках
  • Втрата ваги

Серйозний побічний ефект метформіну

Хоча метформін загалом вважається досить безпечним, він має один серйозний (хоча й рідкісний) побічний ефект, який називається молочнокислий ацидоз.

Молочнокислий ацидоз

Цей стан виникає, коли в крові накопичується занадто багато молочної кислоти, або лактату, речовини, що виробляється м'язами та еритроцитами. Зазвичай рівень молочної кислоти низький. Але прийом метформіну може збільшити вироблення молочної кислоти клітинами, а також ускладнити виведення цієї речовини з організму.

Частково це відбувається тому, що метформін пригнічує активність мітохондрій, які виробляють енергію, необхідну для живлення клітин, у тканинах, які відповідають за виведення лактату.

Надлишок молочної кислоти в організмі є проблемою, оскільки підвищена кислотність може пошкодити органи і тканини. До групи підвищеного ризику виникнення метформін-асоційованого молочнокислого ацидозу належать люди із серцевою недостатністю, нирковою недостатністю, захворюваннями печінки або легенів.

Ознаки та симптоми молочнокислого ацидозу можуть виникнути раптово або з'являтися повільно і погіршуватися протягом кількох днів. До них відносяться:

  • Діарея
  • Запаморочення
  • Нудота
  • Сильна сонливість або втома
  • Біль у шлунку
  • Задишка
  • Блювота

Якщо у вас в анамнезі був молочнокислий ацидоз, обов'язково повідомте про це свого лікаря, оскільки це може означати, що метформін не є кращим вибором для вас, і вам ожуть знадобитися інші ліки від діабету.

Побічні ефекти метформіну під час вагітності

Нелікований діабет під час вагітності може мати ризики як для матері, так і для дитини. Метформін може допомогти зменшити ці ризики, але оскільки довгострокові наслідки прийому цього препарату під час вагітності недостатньо вивчені, ваш лікар, швидше за все, захоче зважити ризики та переваги, перш ніж призначити його вам.

Загалом, найефективнішими і найбільш вивченими методами лікування діабету під час вагітності є зміна способу життя і застосування інсуліну.

Фактори ризику серйозних побічних ефектів метформіну

Якщо ви загалом здорові, ризик виникнення будь-яких серйозних проблем, пов'язаних з прийомом метформіну, низький. Згідно з рекомендаціями Управління з контролю за якістю продуктів харчування та медикаментів США (FDA), вам, можливо, доведеться уникати цього препарату, якщо будь-який з цих факторів стосується вас:

У вас проблеми з нирками або печінкою

Захворювання нирок можуть бути протипоказанням до прийому метформіну. Це тому, що нирки метаболізують і виводять метформін з організму. Коли у вас є захворювання нирок, вашому організму важче позбутися метформіну. Це, у свою чергу, підвищує ризик розвитку молочнокислого ацидозу.

Перед початком прийому метформіну лікар повинен провести тест, який називається оцінка швидкості клубочкової фільтрації (ШКФ), щоб перевірити, чи працюють ваші нирки достатньо добре, щоб ви могли приймати метформін, а потім перевіряти вас принаймні раз на рік, поки ви приймаєте цей препарат.

Захворювання печінки також можуть бути проблемою. Печінка очищає кров від відходів життєдіяльності, включаючи лактат. Коли цей важливий орган не працює на 100%, у крові може накопичуватися занадто багато молочної кислоти, а прийом метформіну може погіршити ситуацію.

Вам 65 років або більше

З віком ризик виникнення молочнокислого ацидозу зростає. Це пов'язано з тим, що ваші печінка та нирки можуть працювати не так добре, як у молодості. Ви все ще можете приймати метформін, але ваш лікар повинен частіше перевіряти вас на наявність побічних ефектів. 

Ви вживаєте багато алкоголю

Надмірне вживання алкоголю підвищує ризик розвитку молочнокислого ацидозу, оскільки алкоголь посилює вплив метформіну на молочну кислоту. Найкраще повністю відмовитися від алкоголю, поки ви приймаєте цей препарат.

Ви проходите візуалізаційне дослідження

Контрастна речовина, що використовується для магнітно-резонансної томографії (МРТ) та інших візуалізаційних досліджень, погано поєднується з метформіном. Взаємодія між ними може спричинити швидке зниження функції нирок з подальшим розвитком молочнокислого ацидозу.

Якщо у вас є захворювання нирок і ваш показник ШКФ низький, вам потрібно припинити прийом метформіну перед дослідженням. Можливо, ви зможете повернутися до прийому метформіну після тесту, якщо функція ваших нирок буде в нормі.

Вам проводять операцію

Ваш лікар може наказати вам припинити їсти і пити перед операцією. Відсутність їжі та рідини може підвищити ризик низького кров'яного тиску та проблем з нирками. Вам потрібно буде утриматися від прийому метформіну до завершення операції.

Управління побічними ефектами метформіну

Навіть якщо у вас виникли побічні ефекти від прийому метформіну, вам не обов'язково припиняти прийом препарату. Якщо він допомагає вашому діабету, є способи контролювати симптоми.

Лікування розладів ШКТ

Уникнути побічних ефектів з боку ШКТ можна, почавши прийом метформіну з низької дози та повільно збільшуючи її з часом. Цей побічний ефект також зазвичай проходить з часом.

Перехід на таблетки з відстроченим вивільненням також може допомогти. Згідно з дослідженням у журналі Diabetes Therapy, деякі люди краще переносять форму препарату з повільним вивільненням, ніж зі швидким. Прийом ліків на повний шлунок також може зменшити будь-які симптоми з боку ШКТ у перші кілька тижнів після початку лікування.

Якщо ви відчуваєте себе дуже погано, вас нудить або у вас постійна діарея від метформіну, ваш лікар може відмінити його прийом та перевести вас на інший препарат.

Управління гіпоглікемією

Згідно з дослідженням, опублікованим в American Journal of Case Reports, один із способів запобігти гіпоглікемії, спричиненій метформіном, приймати дозу разом з їжею. Це не тільки допоможе при розладах ШКТ, але й може запобігти падінню рівня глюкози в крові, коли метформін почне діяти.

Якщо ви відчуваєте низький рівень цукру в крові під час прийому метформіну, повідомте про це вашого лікаря. Можливо, вам знадобиться відкоригувати дозу ліків.

Ваш лікар також повинен допомогти вам скласти план дій, якщо у вас виникне гіпоглікемія. Важливо знати симптоми, які можуть включати:

  • Нервозність або тривога
  • Прискорене серцебиття
  • Відчуття тремтіння
  • Інтенсивний голод, озноб, пітливість
  • Блідість шкіри
  • Сонливість, слабкість і брак енергії
  • Поколювання або оніміння у роті чи обличчі
  • Розгубленість або незграбність
  • Запаморочення, непритомність

Якщо ви відчуваєте, що симптоми починаються, перевірте рівень цукру в крові. Якщо його рівень низький (3,9 ммоль/л або нижче), підвищіть його, з'ївши або випивши 15 грамів швидких вуглеводів. Це може бути фруктовий сік, таблетки чи гель глюкози або цукерки (окрім льодяників — є ризик вдавитися).

Управління дефіцитом вітаміну В12

Перевірити дефіцит вітаміну В12 можна за допомогою простого аналізу крові. Якщо результати покажуть, що рівень вітаміну низький, лікар може призначити додатковий прийом вітаміну В12 перорально або ін'єкційно.

Лікування молочнокислого ацидозу

Молочнокислий ацидоз є невідкладним станом. Якщо ви почали помічати будь-які симптоми під час прийому метформіну, негайно зверніться за медичною допомогою. У лікарні вам нададуть такі методи лікування, як внутрішньовенне введення рідини та кисню. При правильному лікуванні ви повинні повністю одужати.

Чого слід уникати під час прийому метформіну

Уникайте або обмежте вживання алкоголю під час прийому метформіну. Алкоголь може зашкодити вашій печінці, яка виводить молочну кислоту з організму, повідомляє FDA. Якщо не виводити молочну кислоту, вона накопичуватиметься і збільшуватиме ризик розвитку молочнокислого ацидозу. Вживання алкоголю також підвищує ймовірність низького рівня цукру в крові.

Зневоднення також може призвести до ризику розвитку молочнокислого ацидозу, згідно з FDA, тому подбайте про те, щоб пити достатньо рідини протягом дня.

Взаємодія метформіну з іншими препаратами

Метформін може взаємодіяти з іншими ліками, що відпускаються за рецептом, безрецептурними препаратами та добавками. Деякі лікарські взаємодії збільшують кількість метформіну в організмі. Інші ускладнюють контроль рівня цукру в крові або підвищують ризик розвитку молочнокислого ацидозу.

Ось деякі з ліків, які можуть взаємодіяти з метформіном, згідно з даними FDA:

  • Тагамет (циметидин), засіб для лікування гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ)
  • Долутегравір (Tivicay, Juluca), який лікує ВІЛ, вірус, що викликає СНІД
  • Глібурид (DiaBeta, Glynase), ліки від діабету
  • Лазикс (фуросемід), ніфедипін (Адалат, Прокардія XL та інші) та діуретики від високого кров'яного тиску
  • Гормони, такі як кортикостероїди, естрогени та протизаплідні таблетки
  • Фенітоїн (Ділантін, Фенітек) і топірамат (Епронтія, Топамакс та інші), які лікують епілепсію
  • Ранекса (ранолазин), що використовується для лікування болю в грудях, який називається стенокардією. 

Порадьтеся з лікарем, перш ніж приймати будь-який з цих препаратів разом з метформіном.

 

Метформін — це ліки від діабету 2-го типу, безпечні для більшості людей, які його приймають. Найпоширенішим побічним ефектом є розлад шлунково-кишкового тракту, особливо діарея, але зазвичай цей побічний ефект проходить з часом. Хоча рідко, але можуть траплятися більш серйозні побічні ефекти, такі як молочнокислий ацидоз і низький рівень цукру в крові.

Якщо ви відчуваєте будь-які побічні ефекти від прийому метформіну, поговоріть з вашим лікарем. Він може перевести вас на препарат з пролонгованим вивільненням, щоб спробувати зменшити симптоми. А якщо метформін вам не підходить, знайте, що у вас є інші варіанти ліків для контролю діабету.


Джерело: healthcentral

Читайте також:

Шість найпоширеніших ліків від діабету та їхні побічні ефекти

Фальшивий «Оземпік» може становити небезпеку для здоров'я. ВООЗ попереджає про підроблені версії препарату

Оземпік VS. метформін: у чому різниця?

 

Теми: метформін