Стевія при діабеті: потенційні переваги цукрозамінника

Стевія (екстракт стевії, медова трава, Е960) — один з найпопулярніших натуральних цукрозамінників. Вона набагато солодша за звичайний цукор, але при цьому абсолютно безпечна і навіть корисна при діабеті.

Розглянемо її корисні властивості.

Стевія при діабеті: потенційні переваги цукрозамінника - изображение

Авторка цієї статті — Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles.

Instagram: @doctor_kryvoviaz


Стевія — це натуральний замінник цукру, виготовлений з листя рослини Stevia rebaudiana з Південної Америки. Листя містить хімічні речовини, названі глікозидами стевіолу, які мають висококонцентрований солодкий смак.

Стевія  приблизно у 200-400 разів солодша за столовий цукор і є непоживним підсолоджувачем, що означає, що вона не містить вуглеводів, калорій чи штучних інгредієнтів.

Читайте також: Який цукрозамінник обрати при діабеті?

Ось кілька потенційних переваг цукрозамінника для людей з діабетом:

Дозволена при діабеті

Багато експертів рекомендують цей підсолоджувач пацієнтам із зайвою вагою, переддіабетом та цукровим діабетом. Огляд 2018 року, опублікований у журналі «Journal of Nutrition», дійшов висновку, що заміна білого цукру стевією може бути корисною для людей з діабетом, які дотримуються дієти з низьким глікемічним індексом. Ще одне дослідження 2019 року за участю добровольців показало, що споживання стевії перед їжею покращує показники маркерів діабету шляхом зниження рівня глюкози та інсуліну після прийому їжі. Хоча учасники отримували меншу кількість калорій, вони відзначили такий же рівень ситості та не компенсували недолік калорій пізніше протягом дня.

Може сприяти втраті ваги

У 2019 році рандомізоване контрольоване дослідження виявило, що стевія знижує апетит, не викликаючи переїдання та підвищення рівня глюкози після прийому їжі.

Побічні дії малоймовірні

У той час як інші натуральні підсолоджувачі та цукрозамінники часто викликають проблеми з травленням, стаття 2019 року, опублікована в журналі «Nutrients», повідомила про те, що стевія легко переноситься організмом і навіть надає позитивну дію на мікробіоту кишківника, процеси виведення і метаболізм глюкози.

Інше ж дослідження 2019 року повідомило про можливий зв’язок між стевією та порушенням корисної кишкової флори: впливає на здорові бактерії у вашому шлунку, викликаючи гази та здуття. Тому, все в міру. 

Основним недоліком стевії може бути її смак — м’який, схожий на солодку, але трохи гіркуватий. Деяким людям це подобається, але багатьом — ні.

Ви можете знайти стевію в порошкоподібному або рідкому вигляді в супермаркетах. Вона поставляється в пакетах (зазвичай зелених), рідких краплях, розчинних таблетках.


Читайте також:

Відомий підсолоджувач викликає онкологію? Що нам відомо

Глікемічний індекс підсолоджувачів: ТАБЛИЦЯ

Цукрові спирти: Що потрібно знати?

 

Ми в Instagram та Telegram