Що буде з вашим організмом, якщо пити яблучний оцет щодня?

Цей популярний вид оцту — міцний, кислий, виготовлений з перебродившого яблучного соку — використовують у виготовленні багатьох продуктів — від салатних заправок та соусів до косметичних засобів. А деякі дані свідчать про те, що він також може мати потенційні переваги для здоров'я, включаючи регулювання рівня цукру в крові, покращення травлення, зниження рівня «поганого» холестерину та багато чого іншого.

Спробуємо розібратися, чи справді яблучний оцет «панацея» від усіх бід, та що станеться, якщо пити його щодня?

Що буде з вашим організмом, якщо пити яблучний оцет щодня? - изображение

Яблучний оцет отримують у результаті бродіння яблук. Після того як яблука пускають сік, рідина ферментується за допомогою бактерій і дріжджів. У результаті цукри, що містяться в яблучному соку, перетворюються на спирт, а потім на оцет.

Органічні, або нефільтровані, види яблучного оцту, що містять маточну культуру [суміш дріжджів і бактерій, що утворюється в результаті процесу бродіння оцту], виглядають більш каламутними і, як вважається, багаті на корисні для здоров'я натуральні білки, корисні бактерії та оцтову кислоту.

Згідно з дослідженням BMC Complementary Medicine and Therapies у 2021 році, яблучний оцет містить різноманітні флавоноїди, такі як галова кислота, катехін, кавова кислота та ферулова кислота. Коли ви його споживаєте, ви отримуєте ці сполуки, що може пояснити певні позитивні наслідки для здоров'я. 

Що станеться, якщо пити яблучний оцет щодня? 

Окрім того, що він надає вашим стравам кислуватого присмаку, його вживання може мати деякі потенційні переваги для організму, зокрема:

Підтримання більш стабільного рівня цукру в крові після їжі

Яблучний оцет часто називають [і деякі дослідження це підтверджують] корисним натуральним засобом для регулювання рівня цукру в крові. Вважається, що оцтова кислота, яка міститься в яблучному оцті, уповільнює перетравлення вуглеводів, тим самим зменшуючи швидкість, з якою цукор потрапляє в кров, допомагаючи підтримувати більш стабільний рівень глікемії. Він також може допомогти покращити чутливість до інсуліну, що відіграє ключову роль у здатності організму ефективно використовувати глюкозу для отримання енергії.

Систематичний огляд і мета-аналіз дев'яти досліджень, опублікований у BMC Complementary Medicine and Therapies, показав, що споживання яблучного оцту пов'язане з поліпшенням концентрації глюкози в плазмі крові натщесерце та глікоемоглобіну A1C (показник середнього рівня цукру в крові за три місяці). 

Увага! Не варто розглядати вживання яблучного оцту як заміну цукрознижувальної терапії при цукровому діабеті.

Покращення роботи травлення

Види яблучного оцту, що містять маточну культуру (Див. вище), є джерелом пробіотиків — корисних бактерій, які сприяють формуванню здорового мікробіому кишечника. Пробіотики підтримують травлення і навіть можуть покращувати засвоєння поживних речовин, згідно з оглядом в Cureus у 2022 році.

Хоча багато людей повідомляють про поліпшення здоров'я травлення при вживанні яблучного оцту, наукові дослідження цих ефектів обмежені і потребують подальшого вивчення.

Контроль ваги

Знову оцтова кислота, яка, як стверджують деякі дослідження, наприклад, огляд в журналі Nutrients 2019 року, може пригнічувати апетит.

Мета-аналіз 2022 року в журналі Current Developments in Nutrition оцінив кілька  досліджень щодо впливу яблучного оцту на апетит і споживання калорій. Результати чотирьох з шести короткострокових досліджень показали, що оцет пригнічує апетит; однак жодне з довгострокових досліджень не виявило ніяких переваг щодо пригнічення апетиту.

Варто зазначити, що саме лиш вживання оцту без інших змін у способі життя не допоможе вам схуднути. Скоріше, йдеться про те, що яблучний оцет як доповнення до збалансованої дієти у поєднанні з регулярними фізичними навантаженнями потенційно може сприяти досягненню цілей схуднення.

Антимікробні властивості

Антимікробні властивості, найімовірніше, обумовлені загальним вмістом фенолів в оцті, згідно з даними, опублікованими в International Journal of Microbiology 2021 року. [Це дослідження було присвячене потенційним дезінфікуючим властивостям. яблучного оцту; поки не відомо, чи може він бути корисним у запобіганні чи лікування хвороб].

Крім того, деякі дані свідчать про те, що яблучний оцет може мати і протигрибкові властивості.

Користь для здоров'я серця

Результати раніше згаданих мета-аналізу та систематичного огляду показали, що споживання оцту значно знижує рівень загального холестерину в сироватці крові. А результати рандомізованого клінічного дослідження 2023 року Frontiers in Clinical Diabetes and Healthcare, в якому оцінювали вплив споживання яблучного оцту серед людей з діабетом 2-го типу, показали, що вживання 30 мілілітрів оцту на день протягом восьми тижнів призвело до зниження співвідношення ЛПНЩ (ліпопротеїди низької щільності / «поганий» холестерин) до ЛПВЩ (ліпопротеїди високої щільності / «хороший холестерин»), що є позитивним ефектом для здоров'я серця.

Потенційні ризики та побічні ефекти:

⇒ Зовнішнє застосування нерозведеного яблучного оцту може спричинити опіки, подразнення та дискомфорт через його високу кислотність.

⇒ У людей з виразкою шлунка або кислотним рефлюксом вживання кислих продуктів, таких як яблучний оцет, може погіршити стан.

⇒ Споживання оцтової кислоти може призвести до зниження рівня калію (гіпокаліємія), що може спричинити проблеми зі здоров'ям серця. 

⇒ Яблучний оцет може взаємодіяти з певними типами ліків, потенційно змінюючи їхній вплив на організм (ліки від діабету, діуретики та певні ліки від серцевих захворювань).

⇒ Немає достатньої кількості досліджень, які б підтвердили безпеку вживання яблучного оцту вагітними жінками та жінками, які годують груддю.

⇒ Людям з діабетом, особливо тим, хто приймає інсулін або інші цукрознижувальні препарати, слід ретельно контролювати рівень цукру в крові, оскільки оцет може знижувати рівень цукру в крові.

При щоденному прийомі яблучного оцту важливо не перестаратися і дотримуватися рекомендованої дози — не більше 2 столових ложок на день. Обов'язково розвести оцет у склянці води (200-250 мл) та пити через соломинку, щоб не пошкодити зубну емаль.

Яблучний оцет є модним доповненням до здорової дієти, і, хоча потрібні додаткові дослідження, деякі дані свідчать про те, що його регулярне вживання може допомогти підтримувати здоровий рівень цукру в крові та холестерину, сприяти зниженню ваги, покращити травлення тощо. Якщо це не заборонено вашим лікарем, додавання яблучного оцту до свого раціону у відповідних дозах не становить особливого ризику, і може навіть принести користь для здоров'я.


Джерело: EatingWell

Читайте також:

Навіщо пити оцет при діабеті?

7 натуральних способів знизити рівень цукру в крові

Як навчитися тримати стабільний рівень цукру? 6 простих порад
 

Ми в Instagram та Telegram