Любите каву? Ось як кофеїн пов'язаний з ризиком розвитку діабету

Рівень кофеїну у вашій крові може впливати на кількість жиру в організмі, показало дослідження. На думку вчених, це може визначати ризик розвитку діабету 2-го типу та серцево-судинних захворювань. Однак важливо пам'ятати про те, скільки чашок популярного напою ви споживаєте за день.

Любите каву? Ось як кофеїн пов'язаний з ризиком розвитку діабету - изображение

У дослідженні 2023 року вчені вивчали зв'язок між рівнем кофеїну в крові, індексом маси тіла (ІМТ) та ризиком розвитку цукрового діабету 2-го типу (ЦД2), а також серцево-судинних захворювань (ССЗ). Дослідження було проведено науковою групою з Каролінського інституту у Швеції, Брістольського університету у Великій Британії та Імперського коледжу Лондона у Великій Британії.

Оцінка причинно-наслідкового впливу кофеїну в плазмі крові на ожиріння, діабет 2 типу та серцево-судинні захворювання: двовибіркове менделівське рандомізоване дослідження

Вчені проаналізували дані майже 10 тисяч учасників, зібрані з існуючих генетичних баз даних. Вони зосередилися на варіаціях у певних генах, які пов'язані зі швидкістю розщеплення кофеїну [люди з певними варіаціями генів розщеплюють кофеїн повільніше, дозволяючи йому довше залишатися у крові]. Команда використовувала метод менделівської рандомізації, який передбачає вивчення відмінностей в генетичних профілях таким чином, щоб показати, що саме певне втручання викликало певний ефект.

Дослідники виявили, що «генетично передбачені вищі концентрації кофеїну в плазмі крові були пов'язані з нижчим ІМТ та загальною жировою масою тіла, що своєю чергою асоціюється з нижчим ризиком розвитку діабету 2-го типу». Не було виявлено жодного зв'язку між кількістю кофеїну в крові та серцево-судинними захворюваннями, включаючи фібриляцію передсердь, серцеву недостатність та інсульт.

Дослідники зазначають, що, хоча вживання кави може мати потенційні переваги для здоров'я, важливо пам'ятати про те, скільки чашок кави на день ви споживаєте.

«Невеликі короткострокові дослідження показали, що вживання кофеїну призводить до зниження ваги і зменшення жирової маси, але довгострокові наслідки вживання кофеїну невідомі», — пояснили дослідники. 

Однак для підтвердження причинно-наслідкового зв'язку потрібні додаткові дані.

Дослідження було опубліковане в журналі BMJ Medicine

 

Увага! Цей контент містить лише загальну інформацію і жодним чином не замінює кваліфікованих медичних рекомендацій.


Джерела: Science Alert, BMJ Medicine

Читайте також:

Як зробити свою каву здоровішою? 5 корисних добавок, які варто спробувати

Чи впливає кофеїн на рівень цукру в крові?

10 несподіваних факторів, які можуть спричинити коливання рівня цукру в крові