Перехід на інший інсулін: ДУМКА ЕКСПЕРТА

З питанням про зміну інсуліну хоча б раз стикався кожен, хто живе з інсулінозалежним цукровим діабетом. Причини можуть бути різні: відсутність в аптеці необхідного інсуліну, наявність алергічної реакції, перехід на помпову інсулінотерапію або просто бажання змінити препарат через його «некоректну роботу».

Коли і як потрібно переходити на інший інсулін? Чи можна це робити самостійно? Можливі наслідки? Дізнаємося думку експерта!

Перехід на інший інсулін: ДУМКА ЕКСПЕРТА - изображение

Експерт — Данило Пильов, лікар-терапевт, стаж ЦД 1 — 13 років

Facebook Данила


Чи завжди інсулін винен у тому, що у вас погана компенсація?

Буває, але вкрай рідко. Коректніше сказати, неправильне використання інсуліну (тобто, без аналізу причин лабільності цукру в крові) є причиною вашої незадоволеності дією інсуліну. Тому постарайтеся спочатку мінімізувати всі фактори лабільності глікемії, які ви здатні контролювати, а потім оцініть роботу інсуліну.

Чи потрібен лікар при переході на інший інсулін?

Зміна інсуліну не завжди призводить до бажаного результату, а в процесі переходу можуть з'являтися питання. Тому будь-які зміни та можливі їхні наслідки краще обговорювати з лікарем. У вас немає довіри до свого ендокринолога? Сходіть до другого, третього... зараз це не проблема!

Під час переходу з одного аналога інсуліну на інший аналог інсуліну (а під час зміни людського інсуліну на аналог інсуліну тим паче!) матиме місце різниця в дії інсулінів, що може вплинути на ваші харчові звички, що вже склалися, і стиль життя. Новий інсулін — це нова схема інсулінотерапії зі своїми нюансами: об'єм ін'єкції, час ін'єкції, коли чекати на остаточний результат від інсуліну тощо. 

Лікар необхідний для коректного переходу та отримання відповідей на ваші запитання. З компетентним фахівцем, якому ви довіряєте — завжди спокійніше. 

Які можуть виникнути «небажані» наслідки при зміні інсуліну?

Сучасний інсулін, переважно — це насамперед високоочищений білок, унаслідок чого ризик розвитку алергії мінімальний, але все ж таки залишається. 

Найгірше — розвиток кетозу і кетоацидозу. Але при постійному моніторингу рівня цукру в крові гіперглікемія не залишиться непоміченою.

Чи існує звикання до одного виду інсуліну?

До інсуліну немає звикання. Якщо препарат працює добре і вас та вашого ендокринолога влаштовує його робота, не варто гнатися за «фармакологічними проривами» і міняти інсулін на новий. Найкраще — ворог хорошого. Але якщо ви замінили інсулін і зрозуміли, що він не підходить, ви можете повернутися до свого попереднього інсуліну без будь-яких наслідків.


Спочатку переконайтеся, що ви виконуєте всі рекомендації щодо харчування та інсулінотерапії. Якщо цукор знижується після ін'єкції інсуліну — значить він (інсулін) працює. А ось якість його роботи — це вже фактор, який залежить від багатьох змінних. Зміни в інсулінотерапії необхідно здійснювати спокійно, послідовно, стримано, враховувати рекомендації свого ендокринолога. Цукровий діабет — це марафон, а не спринт.

Читайте також:

Інсулін на білок та жир: Як розрахувати дозу?

Переплутав, пропустив, забув: що робити з плутанинами ін'єкцій інсуліну?

Підбір базальної та болюсної дози інсуліну. Рекомендації експерта
 

Ми в Instagram та Telegram