Навіщо вживати йодовмісні продукти та як розпочати вже зараз

Наразі три чверті населення світу мають щоденний доступ до йоду через їстівну йодовану сіль. Проте питання йододефіциту залишається проблемою в багатьох країнах. І Україна — не виняток.

Дізнайтеся рекомендації від ендокринологині Діни Крилової, чому варто вживати йодовмісні продукти та як розпочати вже зараз. 

Навіщо вживати йодовмісні продукти та як розпочати вже зараз - изображение

Автор статті — Діна Крилова, дорослий та дитячий ендокринолог, сімейний лікар. 

Instagram: @doc_dinakrylova


Україна — одна з країн, де спостерігається дефіцит йоду. На жаль, у нас не розвинена програма йодування продуктів — молока, хліба, олії тощо. Хоча це могло б значно зменшити кількість йододефіцитних станів у дітей і дорослих.

Добова потреба в йоді для людини становить 150 мкг/добу, за винятком дітей до 2-х та від 6 до 12 років, а також вагітних жінок і жінок на грудному вигодовуванні. Біля 90% йоду надходить в організм з їжею, 10% — з водою.

Чому варто вживати йодовмісні продукти?

Аргументи «за» вживання йоду:

⇒ запобігає розвитку найпоширенішого йододефіцитного захворювання — ендемічного зобу, який проявляється збільшенням об'єму щитоподібної залози (ШЗ). 

зменшує чутливість ШЗ до радіоактивного випромінювання: у випадку радіаційної небезпеки, в людей, які мають нестачу цього елемента, організм буде активно поглинати радіоактивний йод.

Управління з контролю за якістю харчових продуктів та медикаментів США (FDA), схвалило йодид калію як засіб, що блокує ШЗ, щоб зменшити ризик раку залози у випадку радіаційної загрози.

⇒ запобігає розвитку розумової відсталості в дітей та затримці фізичного розвитку, асоційованих з йододефіцитом.

необхідний для правильної роботи ШЗ: організм людей, які недоотримують йод, може не виробляти достатньої кількості гормонів ШЗ.

є особливо важливим мікроелементом для нормального розвитку новонароджених та вагітних.

З чого почати?

1. Придбайте йодовану сіль в магазині

Це простий та дешевий спосіб збільшити кількість йоду в організмі. Якщо ви купуєте морську, гімалайську або рожеву сіль, зверніть увагу, що саме написано на пакуванні. Шукайте позначку «йодована морська сіль» (наприклад). Якщо її немає — це не йодована сіль.

2. Додавайте йодовану сіль до салатів, каш, супів та інших страв

Відварювання, випікання та консервування харчових продуктів, що містять йодовану сіль, втрачають лише незначну частку йоду під час свого приготування.

Для здорових дорослих людей ВООЗ рекомендує середнє споживання солі — до 5 г/день для досягнення максимальної користі для здоров'я

3. Обирайте продукти, які додатково йодуються

Це можуть бути яйця, молоко, олія тощо. На пакуванні таких продуктів має бути зазначен «йодовані».

4. Йодована вода

Теж гарний варіант, щоб покращити кількість йоду в організмі.

5. Не забувайте про морепродукти!

На йод багаті тріска, тунець, морська капуста, креветки та інші «дари моря».

 

Численні клінічні дослідження показали, що йододефіцитні захворювання не обмежуються віддаленими гірськими районами в країнах, що розвиваються. Це глобальна проблема громадського здоров'я, присутня в переважній більшості країн.


Читайте також:

Яких вітамінів не вистачає людям з діабетом?

Вітамін D та діабет: що потрібно знати

Йод: коли і кому показаний? Розповідає ендокринолог

 

Ми в Instagram та Telegram