Чим небезпечні немиті овочі та фрукти, та як мити їх правильно?

Більшість людей хвилюються через сире м’ясо, рибу чи яйця, але фрукти та овочі потребують не менш ретельного очищення перед їхнім вживанням та приготуванням.

Розповідаємо, як правильно це зробити.

Чим небезпечні немиті овочі та фрукти, та як мити їх правильно? - изображение

Навіщо мити овочі та фрукти?

Більшість продуктів долають великі відстані, перш ніж потрапляють до вас. Фрукти та овочі можуть піддаватися впливу шкідливих бактерій або інших забруднювачів на своєму шляху: вода для поливу, добрива, екскременти птахів і тварин тощо. Зрештою, ми не знаємо скільки рук (і чи чисті вони були?) торкалися продуктів, які потім опинилися на вашому столі.

Саме миття дає змогу видалити до 80-90% бактерій з поверхні фруктів і овочів, зокрема й кишкову паличку.

Як правильно мити овочі та фрукти?

Звичайна проточна вода — самий простий та ефективний метод!

  1. Перед тим, як почати мити свіжі продукти, добре вимийте руки з милом. Переконайтеся, що посуд, раковина та поверхні, які ви використовуєте для приготування продуктів, також чисті.
  2. Відріжте всі побиті або явно гнилі ділянки свіжих продуктів. Овочі та фрукти, які підлягають очищенню, як-от апельсини, банани тощо, також необхідно мити перш ніж чистити: частина бактерій зі шкурки може потрапити на плід під час очищення.
  3. Ретельно промийте овочі/фрукти під прохолодною проточною водою — не менше 30-60 секунд кожен. Коренеплоди ретельно очищуйте від землі та бруду. Листові мийте лист за листом. Фрукти краще промити кілька разів.

Тверді продукти

Фрукти з твердою шкіркою, як-от цитрусові, а також коренеплоди, такі як картопля, морква та ріпа, краще мити за допомогою м'якої щітки, щоб краще видалити залишки з їхніх пор. Не використовуйте цю щітку для інших цілей!

Листова зелень

Зі шпинату, салату, цибулі-порею та хрестоцвітних овочів, таких як брюссельська капуста тощо, слід зняти зовнішній шар, потім занурити в миску з прохолодною проточною водою, промити, злити воду і промити свіжою водою.

Делікатні продукти

Ягоди, гриби та інші види продуктів, які можуть розсипатися, можна мити під постійним струменем води і легким тертям пальцями.

Після того, як ви промили продукти, витріть їх насухо чистим паперовим або тканинним рушником. Більш «крихкі» продукти можна викласти на рушник і обережно поплескати або прокрутити, щоб висушити їх, не пошкодивши.

Не використовуйте мило або миючі засоби для миття продуктів. Це абсолютно непотрібно, ба більше, може бути небезпечно.

Інші природні способи очистити ваші продукти:

Сода+лимон

Зробіть розчин з води, соди та соку лимона (на склянку води чайна ложка соди та ложка лимонного соку). Перелийте розчин в пульверизатор. Викладіть овочі/фрукти на чисту поверхню та обприскайте їх цією рідиною. Залиште продукти на кілька хвилин. Потім промийте їх під проточною водою.

Олія чайного дерева

У ємність з водою, в якій збираєтеся замочити ваші овочі/фрукти, додайте кілька крапель олії чайного дерева. Вона має антисептичні властивості та допоможе очистити продукти. Опустіть туди овочі/фрукти на 3-5 хвилин. Після цього їх необхідно додатково промити під проточною водою.

Ще кілька порад наостанок:

  1. Якщо куплені фрукти або овочі вкриті восковим нальотом (часто ним покривають яблука — для блиску та гарного вигляду), після миття протріть їх паперовим рушником або ганчіркою.
  2. Не мийте фрукти/овочі гарячою водою — тоді вони втрачають більшість своїх корисних властивостей.
  3. Мийте продукти безпосередньо перед вживанням чи приготуванням, та зберігайте їх немитими, інакше вони швидко зіпсуються. Якщо вам потрібно помити їх заздалегідь, ретельно висушіть їх перед тим, як зберігати.
  4. Зберігайте сирі/немиті продукти окремо від приготованої їжі.
  5. Для різних типів продуктів (м’ясо, овочі, хліб) використовуйте різні кухонні дошки для нарізання та ножі.

Читайте також:

Харчове отруєння при діабеті: як діяти?

13 корисних НЕ швидкопсувних продуктів для приготування поживних страв при діабеті

Поживна цінність та глікемічний індекс фруктів: ТАБЛИЦЯ

 

Ми в Instagram та Telegram