Як безпечно подорожувати з діабетом? План дій до та під час подорожі

Подорож з діабетом може виявитися непростим завданням, особливо якщо ви подорожуєте вперше після постановки діагнозу. Але діабет не має завадити вам пізнавати світ! 

Дотримуйтеся нашого плану додаткових запобіжніх заходів до та під час поїздки, а також порад щодо контролю діабету, коли ви у відпустці.

Як безпечно подорожувати з діабетом? План дій до та під час подорожі - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Що потрібно зробити перед поїздкою

Ваша підготовка залежатиме від того, куди і як надовго ви їдете, але будь-який мандрівник з діабетом повинен почати з цих кроків.

Візьміть довідку про наявність діабету та рецепт на ліки у вашого ендокринолога

Попросіть лікаря написати довідку, що пояснює ваш стан (наприклад, що у вас діабет 1-го типу) і ваші потреби в ліках. Зробіть кілька копій на випадок, якщо ви загубите одну з них. Бажано, щоб довідка була написана двома мовами: рідною (наприклад, українською) і англійською (в ідеалі ще мовою країни, до якої ви вирушаєте).

Під час візиту до лікаря попросіть його виписати додатковий рецепт на випадок, якщо вам знадобиться більше ліків, поки ви будете у від'їзді. Ви також можете використати цей візит, щоб скласти план дій на випадок надзвичайної ситуації, пов'язаної з діабетом.

Зателефонуйте в авіакомпанію заздалегідь

Якщо ви летите вперше, варто заздалегідь ознайомитися з інформацією на сайті авіакомпанії, щоб дізнатися, що дозволено перевозити на борту літака. Зазвичай авіакомпанії не забороняють брати на борт ліки та приладдя для лікування діабету, але у них може бути спеціальна процедура перевірки та поводження з вашими ліками. Важливо, щоб ви запечатали всі ліки в окремий пластиковий пакет (ніж інші рідини) і все було чітко промарковано.

Інсулінові помпи та системи безперервного моніторування не мають зазнавати впливу рентген-детекторів. Це може порушити роботу гаджетів та вплинути на правильність введення інсуліну. За необхідності попросіть ручний огляд.

Підготуйте здорові перекуси в дорогу

Будьте на крок попереду свого голоду і відмовтеся від нездорової їжі, приготувавши здорові закуски, які не потрібно зберігати в холодильнику. Однак не забувайте, що кожен перекус впливає на рівень цукру в крові. Чудовими варіантами здорових перекусів є:

  • суміш горіхів і насіння
  • цільнозернові крекери
  • сухофрукти (з обрережністю)

Більше 30 ідей перекусів, рекомендованих ADA

Під час поїздки

Незалежно від того, наскільки ретельно ви підготувалися, іноді все може піти не за планом. Навіть якщо трапиться найгірший сценарій, ці кроки допоможуть вам впоратися.

Розкажіть іншим про свій діабет

Будьте чесними та відвертими щодо вашого діабету із супутниками, особливо, якщо ви подорожуєте наодинці. Важливо мати при собі медичну картку, в якій описано ваш стан, а також ідентифікаційний медичний браслет з написом: «У МЕНЕ ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ 1-ГО / 2-ГО ТИПУ» яскравого, наприклад, червоного кольору.

Таким чином, якщо у вас трапиться напад гіпоглікемії (низький рівень цукру в крові), і ви втратите контроль або свідомість, правильна інформація дозволить оточуючим допомогти вам швидко і належним чином.

Також корисно носити в гаманці картку з більш детальною інформацією, наприклад, чи приймаєте ви інсулін, та інструкціями про те, як діяти в надзвичайних ситуаціях, пов'язаних з діабетом, згідно з планом, який ви обговорили з лікарем.

Нарешті, не забудьте зберегти номер телефону для екстреної допомоги у своєму мобільному телефоні в розділі «Контакти для екстрених випадків». Медичні працівники шукатимуть його, якщо ви будете непритомні або не зможете відповісти на їхні запитання.

Як правильно лікувати гіпоглікемію?

Правильно зберігайте засоби для лікування діабету

Перш за все, переконайтеся, що у вас є всі необхідні ліки та приладдя. Щоб захистити ефективність ваших ліків і бути готовим до непередбачуванних змін під час подорожі, не забудьте про це:

  • Візьміть з собою охолоджувальний гель-пакет, щоб охолодити інсулін. Не використовуйте пакет з льодом, оскільки заморожування зруйнує ваш інсулін.
  • Візьміть достатньо ліків і розхідних матеріалів (до глюкометра, а також сенсора або помпи, якщо ви ними користуєтемся), щоб їх вистачило вдвічі довше, ніж тривалість вашої подорожі. Краще бути надто підготовленим, ніж недостатньо підготовленим.
  • Переконайтеся, що всі ваші ліки мають оригінальну аптечну етикетку.

Як захистити інсулін від псування влітку? Правила зберігання та використання препарату у спекотну погоду 

Тримайте ліки від діабету під рукою

Тримайте інсулін та інші ліки в ручній поклажі, що зберігається у верхньому відсіку поруч з вами або під вашим сидінням. Не зберігайте ліки в зареєстрованому багажі.

Ви завжди повинні подорожувати з перекусами в рюкзаку або ручній поклажі, щоб компенсувати пропущені або запізнілі прийоми їжі. Також важливо тримати під рукою спеціальні засоби для швидкого лікування гіпоглікемії, наприклад, таблетки глюкози або гелі, якщо вам знадобиться швидка «підзарядка». 

Як ще подбати про себе під час подорожі

Коли ваш розпорядок дня змінюється, складніше передбачити та врахувати зміни рівня цукру в крові. Додайте до цього безліч нових справ, нову їжу, затримку вильоту тощо, і вам, швидше за все, доведеться внести деякі корективи, щоб запобігти виникненню надзвичайних ситуацій, пов'язаних з діабетом.

Підраховуйте кількість вуглеводів і калорій перед їжею

Корисно подивитися деякі продукти, які ви плануєте з'їсти, на веб-сайті з підрахунку калорій (Гугл на допомогу!), щоб дізнатися, скільки вуглеводів і калорій вони містять.

Тропічні фрукти: глікемічний індекс та вміст вуглеводів

Частіше перевіряйте рівень глюкози в крові

Коли час прийому їжі зміщується, і ви їсте більше, ніж зазвичай (або нові для вас продукти), частіше перевіряйте рівень глюкози в крові, щоб розуміти, як їжа впливає на ваш організм.

Прислухайтеся до свого організму

Подорожуючи світом, пам'ятайте, що довгі екскурсії можуть «виснажити» ваш рівень глюкози, а ліниві післяобідні посиденьки біля басейну можуть, навпаки, призвести до підвищення рівня глюкози в крові.

Наостанок:

Якщо ви активніші, ніж зазвичай, будьте готові частіше перевіряти рівень цукру в крові протягом дня.

Не завжди легко підтримувати свій звичний спосіб життя у відпустці, особливо коли ви подорожуєте через різні часові пояси. Тим не менш, намагайтеся не відходити занадто далеко від звичної рутини.

Ви можете бути гнучкими, коли справа доходить до нових видів діяльності, їжі та розкладу, але ваш діабет — ні. Проте, спланувавши все заздалегідь, ви зможете без проблем насолоджуватися подорожжю та досліджувати світ.


Читайте також:

Що завжди потрібно мати з собою людині з діабетом?

Обираємо сонцезахисні окуляри! На що звернути увагу?

Пляжний відпочинок з помпою: відповіді на найпоширеніші запитання

 

Ми в Instagram та Telegram