Як діабет впливає на вашу шкіру? 10 найпоширеніших проблем зі шкірою при ЦД

Від 30 до 70% людей з цукровим діабетом, як типу 1-го, так і 2-го типу, за своє життя мають хоча б одне зі шкірних ускладнень ЦД. Шкірні захворювання можуть з'явитися як одна з перших ознак діабету або розвинутись в будь-який час протягом захворювання.

Розглянемо найпоширеніші з них. 

Як діабет впливає на вашу шкіру? 10 найпоширеніших проблем зі шкірою при ЦД - изображение

Чому діабет викликає проблеми зі шкірою?

Шкірні розлади у людей з цукровим діабетом сильно корелюють з глікемічним контролем. У дослідженні за участю 403 пацієнтів з ЦД було продемонстровано, що шкірні захворювання мали 94% пацієнтів з неадекватним контролем глікемії; з іншого боку, лише 60% пацієнтів із ЦД з адекватним контролем глікемії мали проблеми зі шкірою.

Центральну роль у розвитку шкірних захворювань, пов'язаних з ЦД, відіграє процес глікації білків, жирів і нуклеїнових кислот. Продукти розширеної глікації (результат приєднання до білка жиру чи нуклеїнової кислоти глюкози, яке призводить до порушення його функції) змінюють структуру і функції шкіри та сприяють розвитку пошкодження кровоносних судин.

Судинні захворювання та дисфункція нервів (периферична та вегетативна полінейропатія), поряд з ослабленням імунної системи, пов'язаним з діабетом, роблять людей з ЦД сприйнятливими до інфекцій та поганого загоєння ран. 

Надмірно високий рівень інсуліну в крові (гіперінсулінемія), що спостерігається при ЦД, також впливає на швидкість формування та дозрівання клітин шкіри. Це додатково погіршує бар'єрну функцію шкіри та затримує загоєння ран. На процес загоєння ран також впливає відносна або абсолютна нестача інсуліну, яка зазвичай супроводжується занадто високим рівнем цукру в крові.

Діабет кличе на допомогу! 10 сигналів організму при поганій компенсації

Поширені шкірні захворювання при діабеті

Чорний акантоз (Acanthosis Nigricans)

Чорний акантоз — класичний дерматологічний прояв цукрового діабету. Цей стан шкіри проявляється осередками оксамитового потемніння шкіри, яка може з'явитися в складках тіла, таких як шия, пахви або пах. Іноді вони також можуть з'являтися на руках, ліктях або колінах. Можливі додаткові прояви у вигляді шкірних міток та гіперкератозу.

Чорний акантоз є ознакою резистентності до інсуліну і може бути ознакою переддіабету або діабету 2 типу. Він часто зустрічається також у людей з ожирінням.

Діабетична дермопатія (ДД)

Діабетична дермопатія (плями на гомілках) є найбільш поширеним дерматологічним проявом, що виникає майже у 50% людей з діабетом. Хоча ДД може передувати виникненню діабету, частіше вона зустрічається як пізнє ускладнення ЦД та в осіб з мікросудинними захворюваннями. 

Цей стан характеризується появою червоних або коричневих круглих плям (або ліній) на передній частині ніг (гомілках) і їх часто плутають з пігментними плямами. Плями не болять, не сверблять і не розкриваються. 

Синдром діабетичної стопи (СДС)

СДС на початкових стадіях проявляється мозолями та сухою шкірою; на більш пізніх стадіях розвиваються хронічні виразки. Виразки, як правило, виникають в областях, схильних до травм, класично проявляючись на місці мозолів або над кістковими виступами. Часто виразки виникають на пальцях ніг, передніх частинах стопи та щиколотках. Неліковані виразки зазвичай гояться протягом одного року, однак у 50% пацієнтів з ЦД протягом трьох років може розвинутися рецидив. 

Поширені проблеми зі стопами при діабеті та як їм запобігти: останні рекомендації ADA

Потовщення шкіри

Потовщення шкіри часто спостерігається при діабеті. Уражені ділянки можуть здаватися потовщеними, воскоподібними або набряклими. Найчастіше інші симптоми відсутні, хоча інколи потовщення шкіри може супроводжуватись зменшенням чутливості та болю. Хоча можуть бути залучені різні частини тіла, найчастіше потовщення шкіри спостерігається на руках і ногах. Потовщення шкіри при ЦД може бути ще одним проявом склеродермоподібних змін шкіри або обмеженої рухливості суглобів.

Склеродермоподібні зміни шкіри

Від 10 до 50% пацієнтів з ЦД мають прояви склеродермоподібних змін шкіри. Цей стан частіше зустрічається у людей з діабетом 1-го типу, які мають високий рівень цукру в крові або у пацієнтів з тривалою історією захворювання. 

Склеродермійоподібні зміни шкіри розвиваються повільно і проявляються безболісною, ущільненою, іноді восковою, потовщеною шкірою. Ці зміни відбуваються симетрично і двосторонньо в акральних областях (тильна частина пальців, проксимальні міжфалангові та п'ясні суглоби). Якщо рівень цукру в крові залишається високим, ураження може поширитися по всьому тілу.

Ксероз (дуже суха шкіра)

Ксероз є однією з найпоширеніших шкірних проявів при діабеті та присутній майже у 40% людей з ЦД. Ксерозом називають аномально суху шкіру. Цей стан може проявлятися лущенням шкіри, тріщинами або грубою текстурою. Ці зміни шкіри найчастіше з'являються на стопах, особливо у людей із супутнім ожирінням та мікросудинними ускладненнями.

Діабетичний свербіж

У людей з ЦД може виникати свербіж (частіше локалізований). Уражені ділянки можуть включати шкіру голови, щиколотки, стопи, тулуб або геніталії. Свербіж шкіри частіше зустрічається у пацієнтів з ЦД, які мають суху шкіру або діабетичну нейропатію. Ураження геніталій або міжпальцевих проміжків може виникати на фоні інфекції (наприклад, кандидоз). 

Навколонігтьові телеангіектазії (НТ)

Кожна друга людина з діабетом страждає від навколонігтьових телеангіоектазій. Цей стан проявляється почервонінням та телеангіектазіями (розширеними капілярами), що оточують нігтьові складки. Такі ознаки можуть виникати в поєднанні з «рваною» кутикулою та болючістю кінчиків пальців. НТ обумовлені розширенням венозних капілярів, яке виникає на фоні діабетичної мікроангіопатії.

Шкірні та грибкові інфекції

Будь-хто може захворіти на бактеріальну (або грибкову) інфекцію, але люди з діабетом, як правило, хворіють частіше, ніж люди без діабету. Бактерії і грибки процвітають, коли в організмі занадто багато глюкози (цукру). 

Бактеріальні інфекції спричиняють запалення тканин, які стають гарячими, набряклими, почервонілими та болючими. До найпоширеніших бактеріальних інфекцій належать інфекції повік, волосяних фолікулів і нігтів.

Грибкові інфекції викликають сверблячі висипання, оточені крихітними червоними пухирцями та лусочками. Зазвичай вони розвиваються в теплих, вологих складках шкіри. До поширених грибкових інфекцій належать «свербіж спортсмена», епідермофітія стоп, стригучий лишай та вагінальні інфекції.

Ліпогіпертрофія

Найбільш поширеним місцевим побічним ефектом від введення інсуліну є ліпогіпертрофія, яка вражає близько 30% пацієнтів з ЦД, які використовують інсулін. Ліпогіпертрофія проявляється локалізованою гіпертрофією жирових клітин у вигляді м'яких шкірних вузликів в місцях ін'єкцій. 

Як запобігти виникненню ліпогіпертрофії?


Читайте також:

9 порад, як захистити шкіру цього літа

11 ускладнень діабету: подбайте про кожне з них

Чи турбує моніторинг вашу шкіру? Як уникнути шкірних проблем через використання діабет-гаджетів

 

Ми в Instagram та Telegram

Коментарі (1)

Ви не авторизовані

  • Олег

    Періодично (раз на кілька місяців) у деяких інсулінозалежних людей (при HbA1c < 7%) виникає помітне лущення шкіри на пальцях рук. Допомагає мазь Клотримазол, тобто проблема має грибкове походження?  Будьте здорові