7 помилок, яких слід уникати при перевірці рівня цукру в крові

Якщо у вас діабет, вам необхідно навчитися ефективно проводити самотестування рівня цукру в крові, щоб тримати його під контролем. Точність ваших результатів залежить від точності вашої перевірки (і від вашого розуміння того, що означають усі ці цифри). 

Щоб отримати максимально корисні показники, дізнайтеся про найпоширеніші помилки при тестуванні рівня цукру в крові та про те, як їх уникнути.

7 помилок, яких слід уникати при перевірці рівня цукру в крові - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Помилка №1: Неправильне місце забору крові

Найбільша помилка, якої припускаються люди з діабетом при перевірці рівня цукру в крові, це взяття зразка крові з подушечки пальця, де розташовані нерви. Подушечка пальця — найчутливіше місце, тому тестування там буде болючим.

Рішення для кращого контролю діабету:

Складіть руки перед собою долоня до долоні і робіть проколи для тестування по краях пальців, які зараз видно. Такий метод менш болісний й ви не будете потім торкатися предметів цими місцями (краями).

Помилка №2: Неправильна дезинфекція рук (або її відсутність!) перед тестуванням

Якщо ви використовуєте спирт/спиртові серветки для дезинфекції рук перед тестуванням, не робіть вимірювання одразу та зачекайте пару хвилин, доки спирт випарується — це може вплинути на результати. До інших помилок можна віднести облизування пальців, щоб дістати тест-смужку з тубусу, або взагалі не миття рук перед процедурою. Все, що було у вас в роті або до чого ви щойно торкалися, тепер на вашому пальці і, швидше за все, буде враховано тестом. Якщо ви щойно з'їли апельсин, у вас, ймовірно, буде зависокий результат (вище, ніж є насправді) — ви тестуєте апельсин, а не вашу кров.

Дослідження, опубліковане в журналі Diabetes Care, показало, що зразок крові з немитих рук має більш ніж 10-відсоткову різницю в показаннях між першою і другою краплею, і ця похибка ще більша, якщо учасники нещодавно торкалися фруктів.

Рішення для кращого контролю діабету:

Для найбільш точного визначення рівня цукру в крові мийте руки теплою водою з милом і ретельно витирайте їх безпосередньо перед тестуванням.

Помика №3: «Улюбленці», або взяття крові для тесту постійно з одного й того самого пальця

Люди часто використовують одне і те саме місце частково тому, що у кожного є «улюбленці», а також тому, що мозолі, які утворються від постійних проколів накопичуються і зменшують дискомфорт. Але краще змінювати пальці.

Рішення для кращого контролю діабету:

Мета полягає в тому, щоб використовувати інший палець щодня або щоразу. Це дозволяє уколотому пальцю загоїтися, а також допомагає уникнути болю, спричиненого повторними уколами. Якщо показники рівня цукру в крові загалом стабільні, можна навіть спробувати тестування на долоні.

Помилка №4: Економія на засобах самоконтролю

Економія може не принести очікуваного результату: ланцети спочатку дуже гострі, але швидко тупляться і завдаватимуть болю, якщо ви будете використовувати їх повторно. Крім того, використання прострочених або погано збережених тест-смужок може призвести до неточних результатів.

Рішення для кращого контролю діабету:

Використовуйте свіжий ланцет, зберігайте тест-смужки в закритому контейнері та перевіряйте термін придатності тест-смужок перед використанням.

Помилка №5: Нерозуміння того, як працює ваш глюкометр

Сучасні глюкометри мають високу точність та доволі прості у використанні. Тим не менш, вам потрібно періодично перевіряти точність вашого глюкометра — дотримуйтеся інструкцій виробника, щоб зробити це правильно. Ви також повинні знати тонкощі використання та догляду за гаджетом, а також те, що означають повідомлення про помилки.

Рішення для кращого контролю діабету:

Якщо ви не знаєте, як користуватися глюкометром, зверніться за допомогою до свого ендокринолога або фармацевта.

Помилка №6: Проводити тестування занадто швидко після їжі

Часто люди перевіряють рівень цукру в крові вже через півгодини або годину після їжі, але це раніше, ніж рекомендують експерти. Тестування занадто швидко після того, як ви поїли або перекусили, дасть вам результати, які, ймовірно, будуть занадто високими.

Рішення для кращого контролю діабету:

Вимірюйте рівень цукру в крові натщесерце і щоразу перед їжею. Зачекайте дві години після їжі, щоб отримати найкращі результати.

Помилка №7: Бездумне тестування

Якщо ви не робите висновків з результатів і не розумієте, навіщо ви це робите — ви просто даремно витрачаєте тест-смужки. Наприклад, результати, отримані перед сном і вранці, пов'язані між собою, але ви повинні знати, чому і як, щоб за потреби внести зміни.

Рішення для кращого контролю діабету:

Проконсультуйтеся зі своїм ендокринологом, щоб обговорити ваші результати і те, що вони означають. Сприймайте тестування як спосіб дізнатися, як ваш організм реагує на зміни в ліках, дієті, активності та сні, а не просто як рутину, якої ви повинні дотримуватися.


Читайте також:

Чому не виходить взяти діабет під контроль? 5 головних причин

Часті помилки при введенні інсуліну

10 несподіваних речей, які можуть вплинути на рівень цукру в крові
 

Ми в Instagram та Telegram