5 ефективних способів знизити рівень цукру в крові

Оскільки гіперглікемія потенційно небезпечна і може призвести до погіршення самопочуття та інших негативних наслідків для здоров'я, важливо вжити заходів для зниження рівня цукру в крові.

Ось як це зробити.

5 ефективних способів знизити рівень цукру в крові - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Високий рівень цукру в крові, який також називають гіперглікемією, означає, що в крові занадто багато глюкози (цукру). Переважно це відбувається через нестачу інсуліну — гормону, який допомагає глюкозі з крові потрапляти до клітин для отримання енергії, або нездатність організму використовувати інсулін належним чином.

У людей з діабетом підвищенню рівня цукру в крові можуть сприяти й інші фактори, зокрема, вживання занадто великої кількості вуглеводів, недостатня фізична активність, хвороба або стрес, пропуск прийому інсуліну або інших цукрознижувальних ліків або їх недостатня кількість, а також прийом інших медикаментів, які можуть підвищити рівень цукру в крові.

Негативні наслідки високого рівня цукру в крові

Гіперглікемія може викликати негайні (гострі) побічні ефекти, як-от спрага, часте сечовипускання, головний біль, голод і нечіткість зору, а також втома.

Дуже високий рівень цукру в крові може спричинити серйозні та потенційно небезпечні для життя стани, такі як діабетичний кетоацидоз (ДКА) та гіперглікемічний гіперосмолярний синдром (ГГС). Ці стани потребують невідкладної медичної допомоги.

Довготривала або хронічна гіперглікемія може призвести до ускладнень, включаючи хвороби серця та інсульт, хвороби нирок, пошкодження нервів, проблеми з очима, стопами, шкірні захворювання, порушення слуху тощо.

Що вважається підвищеним рівнем цукру в крові?

Рівень цукру в крові натще вважається високим, якщо він перевищує 7,2 ммоль/л (130 мг/дл). Гіперглікемія натщесерце (тобто, коли рівень цукру в крові перевіряється після того, як людина не їла принаймні вісім годин) є поширеним явищем. Високий постпрандіальний (після їжі) рівень цукру в крові — це рівень, який перевищує 10 ммоль/л (180 мг/дл) через дві години після прийому їжі.

Майте на увазі, що ваші цілі щодо рівня цукру в крові можуть бути іншими, тому обговоріть це зі своїм лікарем.

Звичайно, рівень цукру в крові може бути набагато вищим, наприклад, діабетичний кетоацидоз може виникнути, коли рівень цукру в крові перевищує 13,8 ммоль/л (250 мг/дл). У деяких людей рівень цукру в крові може сягати 22-27 ммоль/л (400-500 мг/дл) і вище.

Як знизити рівень цукру в крові

Оскільки гіперглікемія потенційно небезпечна і може призвести до погіршення самопочуття, важливо вжити заходів для зниження рівня цукру в крові. Ось як це зробити:

Прийміть інсулін 

Прийом інсуліну — це найшвидший спосіб знизити рівень цукру в крові. (!) Звісно, тільки якщо вам призначено інсулін і за рекомендацією вашого лікаря. Як правило, для швидкого зниження рівня цукру в крові рекомендується швидкодіючий тип інсуліну. Деяким людям з цукровим діабетом 2-го типу лікар також може порекомендувати використання коригувальних доз інсуліну, якщо рівень цукру в крові занадто високий.

Займайтеся фізичною активністю 

Аеробні навантаження, як-от звичайна ходьба, біг підтюпцем, їзда на велосипеді або танці, може допомогти знизити рівень цукру в крові як у короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі. Коли ви рухаєтеся, ваші клітини забирають глюкозу з крові, щоб використовувати її як енергію, тим самим знижуючи рівень цукру в крові.

Не обов'язково поспішати до спортзалу — прогуляйтеся парком, увімкніть музику і потанцюйте вдома або ж просто помаршируйте на місці. 

(!) Однак, якщо ви приймаєте інсулін і ваш рівень цукру в крові перевищує 13,8 ммоль/л (250 мг/дл), вам слід спочатку перевірити сечу на вміст кетонів за допомогою кетонових смужок. Якщо у вас є кетони, не тренуйтеся (рівень цукру в крові може піднятися ще вище!) і зверніться до свого лікаря.

Спорт і діабет: які вправи знижують, а які підвищують рівень цукру в крові?

Скоротіть споживання вуглеводів

Ще один спосіб протистояти гіперглікемії — тимчасово їсти менше вуглеводів. Це не означає, що ви не можете їсти жодної вуглеводної їжі, але короткочасне обмеження вуглеводів може допомогти. Будьте обережні з хлібом, макаронами, рисом, фруктами, молоком та йогуртами з цукром і добавками — і взагалі з усім солодким, якщо вже на те пішло. Натомість вживайте овочі з низьким вмістом вуглеводів, нежирні білкові продукти та корисні жири (рослинні олії, горіхи, насіння, авокадо).

Перевірте свої ліки

По-перше, чи не забули ви прийняти інсулін або інші ліки від діабету? Якщо так, зверніться до свого лікаря, щоб дізнатися, чи потрібно прийняти дозу зараз, чи зачекати до наступного прийому. По-друге, проаналізуйте інші ліки, які ви, можливо, приймаєте, і які можуть впливати на рівень цукру в крові. Наприклад, кортикостероїди (преднізон), деякі антидепресанти, статини та протизаплідні таблетки. Не припиняйте приймати ці ліки, але повідомте свого лікаря про те, що рівень цукру в крові підвищився. Він може запропонувати відкоригувати дозу цукрознижувальних ліків або змінити інші ліки, які ви приймаєте.

Пийте більше води

Якщо у вас високий рівень цукру в крові, швидше за все, ви відчуваєте спрагу і п'єте більше рідини. Переконайтеся, що ви п'єте воду або інші напої без цукру!

Підтримання водного балансу також допомагає ниркам виводити зайву глюкозу з організму. Тримайте пляшку з водою або склянку в полі зору, щоб нагадувати собі про необхідність пити. Поцікавтеся у лікаря, яка кількість води (та інших рідин) підходить саме вам, оскільки деяким людям може знадобитися більше або менше, ніж іншим.

Коли звертатися до лікаря

Зателефонуйте своєму лікарю або навіть зверніться за невідкладною медичною допомогою, якщо ви відчуваєте будь-який з наступних симптомів:

  • Постійно високі показники рівня цукру в крові
  • Плутанина
  • Надмірна спрага та/або сечовипускання
  • Біль у шлунку, нудота або блювання
  • Задишка
  • Кетони в сечі
  • Фруктовий запах з рота

Обов'язково стежте за рівнем цукру в крові, якщо він перевищує норму. В ідеалі — щогодини або принаймні кілька разів на день. Краще перевіряєте рівень цукру в крові за допомогою глюкометра, адже дані CGM (безперервний моніторинг глюкози) можуть дещо відставати. Знання того, що відбувається з вашим рівнем глюкози, дає вам цінну інформацію і може допомогти вам скоригувати споживання продуктів харчування та/або ліків.

Читайте також:

Як багато ви знаєте про рівень цукру в крові? ТЕСТ

7 натуральних способів знизити рівень цукру в крові

10 несподіваних речей, які можуть вплинути на рівень цукру в крові

 

Ми в Instagram та Telegram