Терапія червоним світлом покращує рівень цукру в крові. Результати нового дослідження

Нове дослідження показало, що терапія червоним світлом знижує рівень глюкози в крові, що може допомогти людям з цукровим діабетом 2-го типу (ЦД2) контролювати свій стан.

Продовжуйте читати, щоб дізнатися більше.

Терапія червоним світлом покращує рівень цукру в крові. Результати нового дослідження - изображение

Близько 537 мільйонів людей у світі живуть з цукровим діабетом, і за прогнозами, до 2030 року ця цифра сягне 643 мільйонів, а до 2045 — 783 мільйонів. Більшість з випадків діабету — від 90 до 95% — це діабет 2-го типу

На відміну від діабету 1-го типу, який є аутоімунним захворюванням, діабет 2-го типу є керованим і потенційно оборотним за допомогою ліків та зміни способу життя, що допомагають людині контролювати свій стан.

Нове дослідження, результати якого нещодавно були опубліковані в журналі Journal of Biophotonics, показало, що терапія червоним світлом може допомогти людям контролювати рівень цукру в крові.

Light stimulation of mitochondria reduces blood glucose levels

Що таке терапія червоним світлом?

Терапія червоним світлом використовує низькохвильове червоне світло або світло ближнього інфрачервоного діапазону, яке спрямовується на певну ділянку тіла за допомогою лазера або іншого пристрою. 

Червоне світло може проникати крізь шкіру і позитивно впливати на мітохондрії в клітинах організму, допомагаючи виробляти більше енергії і дозволяючи клітинам краще функціонувати і відновлюватися.

Терапія червоним світлом найчастіше використовується для лікування шкіри, а саме для зменшення зморшок, пігментації, шрамів, розтяжок; а також шкірних захворювань, таких як псоріаз, розацеа, акне та екзема. Останніми роками вчені також почали розглядати терапію червоним світлом як потенційний метод лікування інших захворювань, зокрема алопеції, артриту, захворювань очей тощо.

Дослідники з Лондонського міського університету вирішили розглянути терапію червоним світлом як спосіб контролювати рівень цукру в крові після того, як інше дослідження виявило, що вплив сонячного світла може корелювати з поліпшенням метаболізму глюкози.

Як це працює?

Червоне світло поглинається мітохондріями і допомагає їм виробляти більше енергії. Але для того, щоб виробляти більше енергії таким чином, їм (мітохондріям) потрібно більше «сировини», а це, в основному, глюкоза — вони беруть її з крові.

Про дослідження

У дослідженні взяли участь 30 здорових учасників без відомих метаболічних захворювань, які на той час не приймали жодних ліків. Половина групи отримувала 15-хвилинну терапію червоним світлом з довжиною хвилі 670 нм за 45 хвилин до вживання 75 грамів цукру, розведеного в 150 мл води. Інша половина групи також вживала цукровий напій, але не отримувала терапію червоним світлом. Всіх учасників також попросили пройти пероральний тест на толерантність до глюкози і реєструвати рівень глікемії кожні 15 хвилин протягом наступних двох годин.

Результати

Дослідники виявили, що учасники, які отримували терапію червоним світлом, знизили піковий рівень цукру в крові, а також знизили загальний рівень цукру в крові протягом двох годин, порівняно з тими, хто не отримував світлотерапію.

«Наше дослідження показало, що ми можемо використовувати одноразовий 15-хвилинний вплив червоного світла для зниження рівня цукру в крові після прийому їжі», — говорить співавтор дослідження, доктор Майкл Паунер, старший викладач нейробіології в Школі охорони здоров'я та психологічних наук Лондонського міського університету.

Хоча дослідження проводилося за участю здорових людей (тобто, людей без діабету), дослідники вважають, що ця терапія може бути корисною і для тих, хто живе з цукровим діабетом 2-го типу.


Джерело: MedicalNewsToday

 

Читайте також:

Штучний інтелект розпізнає діабет за 10 секунд завдяки голосу

Вчені розробили очний імплантат з бета-клітинами для лікування діабету 1 і 2 типу

Неінвазивний моніторинг рівня глюкози: майбутнє чи міф? 7 перспективних розробок
 

Ми в Instagram та Telegram