Гормональний дисбаланс у жінок та діабет: чи пов'язані вони між собою?

Чи пов'язаний діабет з порушеннями гормонального фону у жінок? Та як дисбаланс статевих гормонів може впливати на перебіг захворювання у жінок з ЦД?

Читайте у статті.

Гормональний дисбаланс у жінок та діабет: чи пов'язані вони між собою? - изображение

Розберемося з поняттями: що таке гормони?

Ендокринна система — це складна система обміну «повідомленнями», керована залозами, які виробляють і вивільняють у кров багато різних гормонів.

Гормони — це хімічні речовини, які координують різні функції організму шляхом передачі сигналів до органів, шкіри, м'язів та інших тканин. Ці сигнали «говорять» вашому тілу, що робити й коли це робити. Гормони мають вирішальне значення для забезпечення нормального функціонування систем організму. Вони контролюють все, починаючи від того, як і скільки спати, набирати чи втрачати вагу, закінчуючи здатністю завагітніти та тим, який буде настрій.

Статеві гормони — це група стероїдних гормонів отриманих з холестерину. Окрім регулювання функції статевої системи, вони є важливими фізіологічними регуляторами балансу глюкози та енергетичного обміну. Ці гормони присутні в крові жінок і чоловіків в різному діапазоні і концентрації. Основними з них є естрогени (естрадіол), тестостерон і прогестерон

Порушення тонкого балансу цих гормонів в організмі жінки може спричинити розвиток гінекологічних захворювань (порушення менструального циклу, неплідність, синдром полікістозних яєчників та ін.). 

Діабет і статеві гормони

Деякі дослідження свідчать про те, що у жінок з цукровим діабетом спостерігається вищий рівень тестостерону та нижчий — естрадіолу, ніж у жінок без діабету. Це дозволяє припустити, що діабет може бути пов'язаний з дисбалансом статевих гормонів. 

Естрадіол і діабет

Недостатність естрадіолу, наприклад, при менопаузі (природній чи штучній) викликає різке зниження швидкості метаболізму, тенденцію до набору вісцерального жиру, підвищення рівня холестерину і тригліцеридів у крові та інтенсифікацію прогресування метаболічного синдрому. Всі перелічені ефекти додатково впливають на рівень цукру в крові.

У жінок з цукровим діабетом (в порівнянні з жінками без діабету) знижений рівень естрадіолу може запустити ряд патологічних процесів у нирках, які своєю чергою можуть призвести до розвитку ниркових ускладнень.

Одне дослідження показало, що у жінок, які використовували ЗГТ (гормональна замісна терапія естрадіолом) ризик ЦД був на 62% нижчий порівняно із жінками, які ніколи не використовували ЗГТ. Інше дослідження показало, що для жінок, які мають серцево-судинні проблеми, застосування низьких доз естрогену з прогестероном може допомогти стабілізувати рівень глюкози натще і знизити частоту виникнення діабету на 35%. 

Тестостерон і діабет

Вплив високого рівня тестостерону, який спостерігається у жінок з гіперандрогенією та синдромом полікістозних яєчників (СПКЯ) на рівень цукру в крові складніше.

Дослідження показують, що високий рівень тестостерону пов'язаний з підвищеною резистентністю до інсуліну, гіперінсулінемією та ожирінням. З іншого боку надлишок інсуліну стимулює підвищення рівня чоловічих статевих гормонів (андрогенів) шляхом пригнічення вивільнення з печінки білка глобуліну, що зв’язує статеві гормони (ГЗСГ) та відповідальний за транспортування тестостерону у крові.

Прогестерон і діабет

Прогестерон є важливим гормоном для виживання плода та підтримки вагітності. Підвищений рівень прогестерону під час вагітності може спричинити розвиток інсулінорезистентності та гестаційного діабету. У невагітних жінок підвищений рівень прогестерону може спостерігатися при оваріальних кістах, гіперплазії наднирникових залоз та раку яєчників.

Кортизол і діабет

Кортизол є ще одним гормоном, який впливає на рівень цукру в крові. У нормі кортизол виробляється наднирковими залозами щодня, щоб допомогти організму впоратися зі стресом. Під час стресового впливу організм виробляє більшу кількість кортизолу, що підвищує рівень цукру в крові, щоб організм мав достатньо енергії («бий або біжи»). В довгостроковій перспективі високий рівень кортизолу сприяє інсулінорезистентності та, як наслідок, гіперглікемії. Постійний високий рівень кортизолу є характерним для жінок з СПКЯ.

Наявність у жінки з цукровим діабетом порушень гормонального фону значно погіршує перебіг цукрового діабету та підвищує ризик розвитку діабетичних ускладнень. Жінкам з гормональними захворюваннями статевої системи слід звернутися до лікаря та підібрати відповідне лікування або замісну гормональну терапію на основі індивідуальних метаболічних особливостей. І навпаки жінкам з цукровим діабетом, для попередження дисбалансу гормонів, викликаного гіперглікемією, слід ретельно контролювати рівень глюкози в крові й не допускати декомпенсації захворювання.


Читайте також:

Які перевірки здоров’я потрібні всім жінкам після 30?

Менструальний цикл та рівень глікемії: як контролювати цукри?

10 речей, про які жінки з діабетом хотіли б, щоб ви знали

 

Ми в Instagram та Telegram