Секс і діабет: як діабет впливає на сексуальне здоров'я?

Здорові сексуальні стосунки між дорослими людьми за взаємною згодою є важливим аспектом фізичного та емоційного благополуччя. І хоча кожна людина в певний момент свого життя відчуває сексуальну тривогу, люди з діабетом відчувають більший рівень стресу, оскільки діабет може вплинути на їхнє сексуальне здоров'я. 

Ось кілька важливих речей, про які потрібно пам'ятати «у спальні», якщо ви живете з діабетом. (18+)

Секс і діабет: як діабет впливає на сексуальне здоров'я? - изображение

Як діабет впливає на сексуальне здоров'я?

Діабет вражає мікросудинну систему, яка відповідає за доставку гормонів до репродуктивних органів, та є частиною системи кровообігу — однієї з найбільш вразливих систем при діабеті.

Гіперглікемія (високий рівень цукру в крові) протягом тривалого часу та стрімкі коливання рівня глюкози (цукру) в крови можуть пошкодити дрібні кровоносні судини, що своєю чергою може призвести до виникнення ускладнень, у тому числі сексуальних проблем, як-от сексуальна дисфункція(СД).

Читайте також: Ускладнення діабету: сексуальні проблеми у чоловіків та жінок

Хоча сексуальні проблеми можуть здаватися незручною темою для обговорення та змусити вас ніяковіти, насправді вони досить поширені. Дослідження 2021 року показало, що  близько 36% чоловіків і 31% жінок з цукровим діабетом відзначали наявність у них тих чи інших видів сексуальної дисфункції.

Це негативно позначається не лише на фізичному самопочутті, але й на емоційному та психологічному благополуччі людини.

Різні типи сексуальної дисфункції:

Проблеми, з якими можуть стикатися чоловіки:

  • Еректильна дисфункція (ЕД). Згідно з даними, чоловіки з діабетом втричі частіше стикаються з ЕД, ніж чоловіки без діабету. Діабет може зменшити приплив крові до пеніса, що може пригнічувати здатність досягати і підтримувати ерекцію.
  • Зниження лібідо. У чоловіків з діабетом може бути знижений рівень тестостерону, що може призвести до зниження лібідо та сексуального потягу.
  • Біль під час сексу. Чоловіки з діабетом більш схильні до розвитку стану, відомого як хвороба Пейроні, що являє собою викривлення або вигин пеніса. Хоча цей стан зустрічається рідко, він може спричиняти біль під час сексу.

Проблеми, з якими можуть стикатися жінки:

  • Сухість піхви. Жінки з діабетом у всіх вікових групах стикаються з цією проблемою частіше, ніж ті, хто не має діабету.
  • Інфекції сечовивідних шляхів та молочниця. Жінки з діабетом мають вищий ризик розвитку (часто хронічних) інфекцій сечовивідних шляхів та дріжджових інфекцій (молочниця), що може призвести до болісних
  • відчуттів під час сексу.
  • Зниження лібідо. Хоча зниження лібідо може бути проблемою як для чоловіків, так і для жінок, воно, як правило, є більш проблематичним для жінок. Приблизно 50% жінок з діабетом відмічають зниження лібідо, що може призвести до депресії та низької самооцінки.
  • Труднощі з досягненням оргазму. Одне дослідження показало, що жінки з діабетом у віці старше 40 років на 80% частіше мали проблеми з досягненням оргазму порівняно з жінками того ж віку без діабету.

Як насолоджуватись сексом з діабетом?

Найважливіше, що ви можете зробити для підтримання свого сексуального здоров'я (та здоров'я загалом) — це взяти під контроль свій діабет.

Стежте за своїми показниками глікемії та намагайтеся якомога довше залишатися у вашому цільовому діапазоні глюкози (TIR), приймайте цукрознижувальні ліки, призначені вашим лікарем, дотримуйтеся здорового збалансованого харчування, регулярно займайтеся спортом, раз на рік (за показаннями — частіше) проходьте перевірки у профільних спеціалістів, відмовтеся від шкідливих звичок, як-от паління та вживання алкоголю.

Читайте також: Як насолоджуватися безпечним сексом із ЦД1

Окрім зміни способу життя, існують додаткові способи, які можуть допомогти впоратися із сексуальними проблемами.

Наприклад, для жінок, які відчувають сухість або біль у піхві під час сексу, існує безліч лубрикантів, що відпускаються без рецепта, які можуть посилити сексуальну стимуляцію і зробити ваш сексуальний досвід приємнішим. Ви також можете проконсультуватися зі спеціалістом щодо лікування для підтримки та досягнення ерекції, а також для посилення притоку крові до статевих органів.

Якщо ви відчуваєте сексуальну невпевненість або неповноцінність, спробуйте звернутися до фахівця з психічного здоров'я, який допоможе вам впоратися з переживаннями, пов'язаними з сексуальними проблемами.


Читайте також:

Діабет та День закоханих: 5 порад для романтичної вечері

Корисні подарунки коханим з діабетом

10 способів підтримати близьку людину з діабетом

 

Ми в Instagram та Telegram

 

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я!

Читайте схожі матеріали