Ці дієти можуть захистити від серцевих захворювань при діабеті 1 типу

Згідно з результатами дослідження, представленими під час NUTRITION 2024, щорічної зустрічі Американського товариства харчування, певні дієтичні моделі можуть захистити від запалення та серцевих захворювань у дорослих з цукровим діабетом 1-го типу (ЦД1).

Ці дієти можуть захистити від серцевих захворювань при діабеті 1 типу - изображение

Люди з діабетом 1-го типу  мають більший ризик розвитку серцево-судинних захворювань, ніж люди без діабету. Запалення відіграє ключову роль в атеросклерозі, а дієта, як відомо, має здатність впливати на запалення. Однак про цей зв'язок при ЦД1 мало що відомо.

Вчені з Університету Невади в Лас-Вегасі, використали дані учасників дослідження «Кальцифікація коронарних артерій при діабеті 1-го типу / Coronary Artery Calcification in Type 1 Diabetes» (563 учасники з ЦД1; 692 учасники контрольної групи) для оцінювання поздовжніх асоціацій між здоровим харчуванням і біомаркерами запалення та атеросклерозу.

Учасники заповнили валідований опитувальник щодо частоти прийому їжі, пройшли фізичне обстеження та біохімічні аналізи натщесерце (12-годинне голодування на ніч).

Біомаркери запалення та атеросклерозу [С-реактивний білок (СРБ), фібриноген, інгібітор активатора плазміногену 1 (PAI-1) та гомоцистеїн (Hcy)] визначали у сироватці крові у трьох часових точках.

Бали за дієту розраховувалися з використанням трьох моделей здорового харчування: альтернативного індексу здорового харчування (AHEI), дієтичних підходів до зупинки гіпертензії (DASH) та середземноморської дієти.

Дослідники виявили, що з поправкою на вік, стать, калорійність, індекс маси тіла (ІМТ), час спостереження, артеріальний тиск (АТ), рівень холестерину, статус паління та фізичну активність, показники дієти DASH були зворотно пов'язані з гомоцистеїном (Гц) [високий рівень якого є найважливішим фактором розвитку атеросклерозу і тромбозу; характеризує ризик розвитку хвороби Альцгеймера; супроводжує судинні ускладнення цукрового діабету] як у дорослих з діабетом, так і здорових учасників (без діабету).

Також спостерігався зворотний зв'язок між показниками DASH та білком Pai-1 [підвищений рівень Pai-1 у крові пов'язаний з низкою факторів ризику атеросклерозу; інсулін і проінсулін також корелюють із концентраціями Pai-1; люди з діабетом і резистентністю до інсуліну, як правило, мають підвищений рівень Pai-1] в контрольній групі.

Показники Середземноморської дієти були обернено пропорційно пов'язані з рівнем гомоцистеїну в групі ЦД 1-го типу.

Ці результати підтверджують роль цих дієтичних моделей (DASH та Середземноморської дієти) у зниженні ризику атеросклерозу особливо у пацієнтів з ЦД1.

Що таке DASH дієта?

Дієта DASH, що розшифровується як «Дієтичні підходи до зупинки гіпертонії» (Dietary Approaches to Stop Hypertension), робить акцент на вживанні фруктів, овочів, цільнозернових продуктів, нежирних білків і молочних продуктів з низьким вмістом жиру, водночас виключаючи з раціону червоне м'ясо, сіль, цукор і насичені жири.  Харчування за схемою DASH націлене на отримання багатого на поживні речовини раціону з високим вмістом калію, кальцію, магнію, клітковини та білка. 

Окрім сприяння контролю артеріального тиску, така модель харчування покращує чутливість до інсуліну, сприяє зниженню ваги, загального холестерину та холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ)

Що таке середземноморська дієта?

Середземноморська дієта передбачає споживання великої кількості овочів, фруктів, бобових, бобів, горіхів і насіння; цільного зерна, оливкової олії першого віджиму як основного джерела жирів; помірної кількості риби, багатої на Омега-3 жирні кислоти, наприклад, лосося або тунця, а також сиру і йогурту з мінімальним споживанням червоного м'яса або взагалі без нього. Солодощі слід вживати помірно або взагалі виключити з раціону.

Середземноморська дієта була схвалена відомими організаціями охорони здоров'я, включаючи Американську асоціацію серця (AHA) та Американську діабетичну асоціацію (ADA). Дослідження показали, що Середземноморська дієта може допомогти покращити чутливість до інсуліну, регулювати рівень цукру в крові та знизити рівень глікогемоглобіну A1C, а також зменшити ризик розвитку цукрового діабету 2-го типу.

 

Джерело: medicalxpress


Читайте також:

П'ять найкращих дієт при діабеті

Харчування при діабеті: що їсти для кращого контролю рівня цукру в крові?

Інтервальне голодування 5:2 може допомогти людям з діабетом 2 типу