Які перевірки здоров'я і як часто необхідні дитині з цукровим діабетом 1-го типу?

Регулярні обстеження при цукровому діабеті необхідні для оцінки загального стану здоров'я людини та рівня компенсації захорювання (наскільки добре контролюється діабет), а також визначення ризиків та своєчасного виявлення можливих ускладнень ЦД.

Нижче наведені основні рекомендації щодо регулярних перевірок здоров'я для дитини з цукровим діабетом 1-го типу.

Які перевірки здоров'я і як часто необхідні дитині з цукровим діабетом 1-го типу? - изображение

Цукровий діабет 1-го типу (ЦД 1) є одним з найпоширеніших хронічних ендокринних порушень дитячого та підліткового віку. Його основною ознакою є абсолютний або відносний дефіцит секреції (виділення) інсуліну (та/або дії інсуліну) в бета-клітинах підшлункової залози. 

Читайте також: До школи з діабетом: 7 порад батькам

Чому регулярні перевірки здоров'я дитини з ЦД 1 такі важливі?

Регулярні перевірки здоров'я при діабеті допомагають:

  • контролювати рівень глюкози в крові і підтримувати його в межах норми, що запобігає виникненню гіпо- і гіперглікемії, а також знижує ризик розвитку ускладнень цукрового діабету;
  • своєчасно виявити і лікувати можливі ускладнення цукрового діабету, такі як пошкодження нирок, очей, нервової системи, серця і судин, а також трофічні виразки і інфекції ніг;
  • оцінити функцію підшлункової залози і чутливість до інсуліну, що дозволяє налаштовувати дозу і режим прийому інсуліну;
  • перевірити стан гормональної системи і виявити можливий зв'язок з іншими аутоімунними захворюваннями, такими як гіпотиреоз або целiакiя;
  • контролювати рівень ліпідів і артеріального тиску (АТ) в крові, що знижує ризик серцево-судинних захворювань;
  • оцінити стан здоров'я i якість життя дитини з ЦД 1.

Читайте також: План необхідних аналізів та обстежень для людей з цукровим діабетом

Які перевірки здоров'я і як часто необхідні дитині з ЦД 1?

Глюкоза в крові: важливість щоденного контролю

Глюкоза — це основне джерело енергії для організму, але коли її забагато або замало, це може призвести до серйозних наслідків. При високому рівні глюкози в крові (гіперглікемії) можуть пошкоджуватися судини, нерви, нирки, очі і серце. При низькому рівні глюкози в крові (гіпоглікемії) можуть виникати запаморочення, слабкість, тремор, пітливість і навіть кома.

Дитина (або батьки) повинна регулярно вимірювати рівень цукру в крові за допомогою глюкометра: як мінімум зранку одразу після пробудження, перед їжею та через 1-2 години після, перед сном. Це допомагає налаштовувати дозу інсуліну, планувати харчування і фізичну активність, а також запобігати виникненню гіпо- і гіперглікемії.

*Супутні захворювання (як-от застуда, грип, отруєння тощо), стрес, додаткові перекушування, фізична активність, погане самопочуття — потребують додаткових перевірок рівня цукру в крові.

Читайте також: Глікемічні цілі для дорослих та дітей

Глікозильований гемоглобін (HbA1c): ідеальний індикатор контролю ЦД

HbA1c — це тест, який показує рівень цукру в крові протягом останніх трьох місяців. Цей показник допомагає визначити, наскільки ефективно контролюється цукровий діабет у вашої дитини. Регулярні перевірки HbA1c дозволяють вносити корективи до лікування та дієти, якщо це необхідно.

Цільовий рівень HbA1c для дитини залежить від віку, стадії розвитку і індивідуальних факторів. Американська діабетична асоціація (АДА) зазвичай рекомендує рівень A1C 7% або нижче для всіх дітей та підлітків з діабетом.

Зазвичай тест HbA1c необхідно проходити 1 раз на три місяці.

Харчування: ключовий момент в керуванні діабетом

План харчування грає важливу роль у керуванні ЦД 1. Дотримання обмежень в споживанні швидких вуглеводів, регулярний прийом їжі та контроль глікемічного індексу (ГІ) продуктів допомагають зберігати стабільний рівень цукру в крові. 

Очі, нирки та серце: забезпечте їм особливий догляд

Цукровий діабет може впливати на роботу інших органів і систем, зокрема нирок, серця, очей тощо. Тому слід регулярно (раз на рік, за показаннями — частіше) здавати аналізи крові та сечі для визначення загального стану здоров’я і виявлення можливих ускладнень; а також відвідуванти офтальмолога для вчасного виявлення проблем із зором.

Крім того, ваш лікар може періодично перевіряти ріст, функцію щитовидної залози, стопи. 

Читайте також: Здоров'я очей при цукровому діабеті: рекомендації

Відвідування ендокринолога

Ендокринолог спеціалізується на діагностиці, лікуванні та керуванні захворюваннями ендокринної системи, до якої входить й підшлункова залоза. Цей лікар відіграє ключову роль у лікуванні цукрового діабету як у дітей, так і у дорослих.

Регулярні (раз на 3-6 місяців, за потребою — частіше) візити до ендокринолога необхідні для розуміння загального стану здоров'я дитини та рівня компенсації діабету, виявлення можливих змін. А також допомагають оцінити дієвість індивідуального плану лікування діабету: інсулінотерапії, харчування та фіз.активності.

Цукровий діабет може бути викликом, але з належним контролем та дотриманням рекомендацій медичних фахівців, ваша дитина може жити повноцінним життям.


Читайте також:

Чи може діабет вплинути на зріст дитини? Що потрібно знати батькам

МОЗ затвердили нові стандарти лікування дітей з діабетом в Україні

Діабет і школа: 13 речей, які повинен знати вчитель про діабет 1-го типу у дитини
 

Ми в Instagram та Telegram