Низький рівень цукру в крові і переїдання: як не «перекормити» гіпо?

Падає рівень цукру в крові — лякаємося. Їмо все, що трапилося під руку або прагнемо чим побільше нагодувати дитину. Знайомо? За цим неодмінно настає постгіпоглікемічна гіперглікемія. Високий рівень цукру потім доводиться приводити до норми черговим підколюванням. Судини «незадоволені», витрата інсуліну, голка тупиться, ви засмучуєтеся.

Як цього уникнути? Пропонуємо 5 простих способів.

Низький рівень цукру в крові і переїдання: як не «перекормити» гіпо? - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Як не переїдати при гіпоглікемії?

#1.

Дізнайтеся, скільки вам потрібно перевіреного «засобу порятунку» (гель, таблетки глюкози, сік тощо) для підйому рівня цукру в крові на 1 ммоль. Дорослому можна й на 2 ммоль, враховуючи похибку глюкометра чи CGM. Знаючи кількість, ви зможете підняти рівень глюкози до необхідної позначки (ні більше ні менше). 

#2.

Застосовуйте заздалегідь дозовані препарати, які легко підрахувати: гелі, таблетки, цукровмісні напої, сік. Завжди носіть їх з собою.

#3.

Навчіть членів родини та друзів, як можна розпізнати падіння рівня цукру в крові зі сторони (блідість шкіри, проступаючий піт на обличчі, тремтіння, труднощі з координацією тощо), та як вам правильно допомогти при гіпоглікемії, якщо ви не в змозі впоратися самостійно. Надмірне занепокоєння і панічні дії близьких так само малокорисні, як і байдужість на кшталт: «Щось ти зблід, піди з'їж чого-небудь». Особливо небезпечно — турботливі спроби при гіпоглікемії вколоти вам інсулін. 

#4.

Використовуйте «Правило 15»: з'їсти 15 грамів швидких вуглеводів, почекати 15 хвилин, перевірити рівень цукру в крові, за необхідності — повторити всю процедуру.

#5.

Пам'ятайте, що під час гіпоглікемії не можна керуватися показаннями будь-якої системи моніторингу. Будь-яка система демонструє рівень цукру із запізненням. Перевіряйте рівень цукру за допомогою глюкометра

Для лікування гіпоглікемії непридатні:

  • продукти та напої на цукрозамінниках; 
  • фрукти або шоколад (повільно діють); 
  • інші повільні вуглеводи (хліб, каша); 
  • швидкі вуглеводи в незручних для відкривання упаковках; 
  • рафінад (тут спірно, але на розгризання може піти дорогоцінний час); 
  • черговий прийом їжі (спочатку піднімаємо швидкими вуглеводами, потім обід, вечеря). 

Якщо ви все ж таки переїли, не засмучайтеся сильно — ви врятували своє життя! Будучи вже у спокійному стані спробуйте проаналізувати причини гіпоглікемії та подумати, як запобігти їх виникненню у майбутньому.


Читайте також:

Як правильно лікувати гіпоглікемію?

Глюкагон: правила використання у випадку важкої гіпоглікемії

Гіпонеусвідомленість. Що потрібно знати про нечутливість до гіпоглікемії

 

Ми в Instagram та Telegram