5 симптомів діабетичної нефропатії: на що звернути увагу?

Більше третини людей з цукровим діабетом стикаються з ускладненням з боку нирок — діабетичою нефропатією (ДН). Часто на ранніх стадіях ви можете не відчувати нічого незвичайного. Але хронічна гіперглікемія (високий рівень цукру в крові), особливо у поєднанні з високим кров'яним тиском, повільно і непомітно «роз'їдає» ваші нирки. Коли стають помітними типові симптоми, нирки вже суттєво постраждали. Як зрозуміти, що ваші нирки не в порядку?

Ось 5 ознак, на які варто звернути увагу.

5 симптомів діабетичної нефропатії: на що звернути увагу? - изображение

Авторка цієї статті — Ольга Крохмалюк, медична редакторка, лікарка-інтерн терапевтка КНП «Вінницька міська клінічна лікарня №1».


Діабетична нефропатія (ДН) — це патологічний стан нирок, який виникає на тлі цукрового діабету. Цей термін описує діабетичні ураження структурних елементів нирок — клубочків і канальців, а також кровоносних судин, які їх живлять. Надмірна кількість цукру в крові призводить до пошкодження дрібних кровоносних судин в нирках, внаслідок чого порушується їх здатність фільтрувати кров, виводити токсини і продукти обміну з організму та забезпечувати баланс хімічних речовин у крові. 

Читайте також: Названо оптимальне значення HbA1c, яке допоможе уникнути проблем із зором і нирками при діабеті

Варто пам’ятати, що на ранніх стадіях діабетична нефропатія протікає безсимптомно. Проте в міру прогресування ниркового ураження можуть виникати характерні симптоми, на які слід звернути увагу: 

1. Набряки на обличчі, животі, верхніх та нижніх кінцівках

Причиною набрякового синдрому при нефропатії є затримка рідини, порушення білкового обміну.

2. Підвищення артеріального тиску (АТ)

Артеріальна гіпертензія розвивається внаслідок ураження кровоносних судин нирок, затримки рідини в організмі та зміни електролітного складу крові.

3. Постійна слабкість, блідість шкіри, відсутність апетиту

Це симптоми анемії, яка виникає через зниження синтезу нирками еритропоетину — гормону, який стимулює утворення еритроцитів (клітин крові, які переносять кисень до клітин).

4. Порушення нормального серцевого ритму 

Аритмія при нефропатії часто розвивається внаслідок підвищення рівня калію в крові.

5. Зміна кількості сечі та поява у ній білка 

Визначення білка у сечі є обов’язковим для виявлення діабетичної нефропатії на ранніх стадіях. 

Важливо, що при цукровому діабеті 1-го типу (ЦД1) діабетична нефропатія рідко виникає протягом перших 10 років від початку діабету. Натомість, при діабеті 2-го типу (ЦД2) деякі пацієнти вже мають захворювання нирок на момент постановки діагнозу.

За даними Американської діабетичної асоціації (ADA) cкринінгове обстеження для діагностики ДН слід проводити відразу після встановлення діагнозу цукрового діабету 2-го типу та не пізніше, ніж через 5 років після виявлення ЦД 1-го типу. Надалі обстеження виконують щорічно або частіше, якщо наявні скарги та показання.

Діабетична нефропатія — це «мовчазне» ураження, яке небезпечне тим, що за відсутності належного регулярного контролю функції нирок та відповідного лікування може призвести до швидкого прогресування захворювання і розвитку термінальної стадії ниркової недостатності. 

 

Джерела:


Читайте також:

Продукти, яких варто уникати, якщо у вас проблеми з нирками при діабеті

8 важливих перевірок при діабеті, які потрібно проходити регулярно

Профілактика діабетичної нефропатії: 10 відповідей на запитання

 

Ми в Instagram та Telegram