Спрей з інсуліном може невдовзі позбавити від щоденних ін'єкцій при діабеті

Люди, які живуть з цукровим діабетом 1-го типу (та деякі з діабетом 2-го типу), незабаром можуть отримати шанс відмовитися від щоденних ін'єкцій інсуліну завдяки новому інсуліновому спрею, який чекає на клінічні випробування. 

Продовжуйте читати, щоб дізнатися більше.

Спрей з інсуліном може невдовзі позбавити від щоденних ін'єкцій при діабеті - изображение

Група дослідників з Норвегії збирається протестувати інсуліновий спрей на 12 людях з цукровим діабетом 1-го типу, щоб з'ясувати, чи може він контролювати рівень цукру в крові так само, або навіть краще, ніж щоденні ін'єкції інсуліну. 

Експерти кажуть, що цей кишеньковий спрей може змінити життя людей з діабетом, які змушені робити собі по кілька ін'єкції інсуліну на день.

Щоденні ін'єкції інсуліну зазвичай використовують люди з цукровим діабетом 1-го типу, проте кожна четверта людина з діабетом 2-го типу також потребує їх. 

Понад 30% людей навмисно уникають ін'єкцій інсуліну, оскільки соромляться робити це на людях або бояться голок. 

За словами дослідників, люди, які часто пропускають ін'єкції інсуліну, більше ризикують зіткнутися з важкими ускладненнями діабету, включаючи ампутацію нижніх кінцівок, серцево-судинні захворювання і сліпоту.

Новий інсуліновий спрей, розроблений норвезькою компанією InsuLife, що складається з інсуліну та пропіленкарбонату [хімічна речовина, яка допомагає косметичним кремам проникати у зовнішні шари шкіри], є менш інвазивним варіантом. 

Спрей дозволить людям з діабетом вприскувати інсулін безпосередньо на внутрішню сторону передпліччя, звідки він [інсулін] всмоктуватиметься в кров за лічені хвилини, допомагаючи клітинам організму поглинати цукор з крові. 

У попередньому дослідженні вчені вже виявили, що спрей знижував рівень цукру в крові п'яти учасників на 20% після їжі. 

За словами експертів, наразі не до кінця зрозуміло, наскільки безпечним та ефективним буде інсуліновий спрей, а також скільки його потрібно застосовувати, щоб досягти бажаного ефекту для зниження рівня цукру в крові. Якщо він виявиться безпечним та ефективним, то це може стати важливим кроком вперед для людей з діабетом, зокрема тих, хто страждає на фобію голок.

Слідкуйте за діабет-новинами України та світу разом з «Мій цукровий»


Джерела: diabetes.co.uk, insulife.com

Читайте також:

Підшкірний імплантат виробляє інсулін без необхідності прийому імуносупресорів

Що нового у лікуванні діабету? 10 перспективних розробок та відкритів 2023

Лише три ін'єкції на рік: вчені розробили новий метод прийому ліків від діабету 2-го типу

 

Ми в Instagram та Telegram