Спіруліна демонструє ефективність у боротьбі з хворобами серця та діабетом. Результати останніх досліджень

Команда італійських вчених проаналізувала клінічні та експериментальні результати останніх досліджень, щоб зрозуміти терапевтичний вплив спіруліни на лікування серцево-судинних захворювань та їхніх факторів ризику, зокрема діабету.

Продовжуйте читати, щоб дізнатись більше.

Спіруліна демонструє ефективність у боротьбі з хворобами серця та діабетом. Результати останніх досліджень - изображение

Що таке спіруліна?

Спіруліна, також відома як синьо-зелені ціанобактерії — це мікроскопічні, фотосинтезуючі, нитчасті мікроводорості роду Arthrospira, два види яких — A. plantensis і A. maxima — найчастіше використовуються в лікувальних і поживних цілях. Вони ростуть у тропіках, у лужних озерах з високою концентрацією бікарбонатних і карбонатних солей, хоча відомо, що вони виживають і за надзвичайно низьких температур. 

Хоча спіруліна не так давно набула популярності як «суперпродукт», використання мікроводорості в раціоні харчування сягає корінням у стародавні часи ацтеків у Мексиці. Від 60% до 70% її сухої ваги складається з білка; водночас вона багата на мінерали, вітаміни, вуглеводи, фікоціанін, каротини та жирні кислоти. Її додають до різних видів продуктів харчування, як-от спортивні добавки та дитяче харчування, а фармацевтична промисловість популяризувала її у формі капсул, зневоднених порошків і таблеток.

Терапевтичні ефекти спіруліни

Дослідження показують, що спіруліна має широкий спектр терапевтичних ефектів, зокрема: протизапальні, антидіабетичні, антиоксидантні, гіполіпідемічні та нейропротекторні. Антиоксидантні властивості приписують переважно пігментам фікоціаніну, β-каротину, діатоксантину та діадіноксантину, що містяться у водорості.

Враховуючи її гіполіпідемічні та антиоксидантні властивості, добавки зі спіруліною можуть бути корисними для зниження ризику серцево-судинних захворювань. Крім того, діабет, поряд з дисліпідемією та гіпертонією, є одним з факторів ризику серцево-судинних захворювань. У нещодавньому огляді досліджень було розглянуто, як корисні властивості спіруліни можуть допомогти знизити загальний ризик серцево-судинних захворювань, які залишаються однією з головних причин смертності в усьому світі.

Дослідження: Позитивний вплив добавок зі спіруліною на лікування серцево-судинних захворювань

Спіруліна і гіпертонія

Вплив спіруліни на зниження ризику гіпертонії та інсульту був детально вивчений у клінічних дослідженнях, і їхні результати показали, що щоденне вживання спіруліни, навіть доданої до таких продуктів, як заправка для салату, значно знижувало діастолічний та систолічний артеріальний тиск.

Споживання спіруліни у вигляді нутрицевтичних пігулок також продемонструвало подібні гіпотензивні результати. Крім того, дослідження на тваринах показали, що високий вміст кремнію в спіруліні може сприяти підвищенню еластичності артеріальних стінок, а також інгібуванню ангіотензинперетворюючого ферменту, що призводить до гіпотензивного ефекту.

Спіруліна і цукровий діабет

Цукровий діабет підвищує ризик серцево-судинних захворювань, таких як серцева недостатність, інфаркт міокарда, інсульт та захворювання периферичних судин через мікро- та макросудинні наслідки гіперглікемії (високий рівень цукру в крові). Гіперглікемія також впливає на цілісність клітинних мембран, що призводить до того, що периферичні тканини та печінка стають резистентними (стійкими) до інсуліну, збільшуючи утворення реактивних форм кисню.

У порівнянні з метформіном, цукрознижувальним засобом, що використовується для лікування гіперглікемії при діабеті 2-го типу, прийом спіруліни не тільки знижує рівень циркулюючої глюкози, але й позитивно впливає на метаболізм ліпідів, що пов'язаний з діабетом. Вважається, що гіпоглікемічні та гіполіпідемічні властивості спіруліни мають кумулятивний (тобто, накопичувальний) ефект у зниженні ризику серцево-судинних захворювань.

В огляді було розглянуто різні клінічні випробування та дослідження на тваринах з діабетом, які досліджували гіпоглікемічні (цукрознижувальні) властивості спіруліни та порівнювали її ефективність у зниженні рівня цукру в крові з ефективністю метформіну.

Хоча механізм впливу спіруліни на рівень глюкози в крові ще не до кінця вивчений, дослідники вважають, що вона може впливати на секрецію інсуліну з β-клітин в острівцях Лангерганса в підшлунковій залозі або нижче за течією, полегшуючи транспортування глюкози з крові до всіх периферичних тканин.

Спіруліна і гіперліпідемія

Спіруліна також продемонструвала гіполіпідемічні властивості, знижуючи концентрацію холестерину ліпопротеїдів низької щільності («поганого» холестерину) та тригліцеридів у плазмі крові, одночасно підвищуючи рівень холестерину ліпопротеїдів високої щільності («хорошого» холестерину), при цьому корисні ефекти не залежали від дози і не були токсичними у високих концентраціях.

Дослідження на тваринних моделях і за участю людей з надмірною вагою або ожирінням показали значні переваги вживання спіруліни для зниження рівня тригліцеридів, як у вигляді харчових добавок, так і у вигляді нутрицевтичних пігулок. Спіруліна також виявилася корисною як додаткова терапія до метформіну у людей з цукровим діабетом та надмірною вагою.

Висновки

Нещодавній огляд досліджень показав, що вживання спіруліни як добавки до звичайних продуктів харчування або як нутрицевтичної добавки може мати численні потенційні переваги для здоров'я, зокрема гіпоглікемічні, антиоксидантні та гіполіпідемічні ефекти. *Обов'язково проконсультуйтеся зі своїм лікарем щодо прийому спіруліни.

 

Результати дослідження були опубліковані в журналі Nutrients


Джерело: news-medical

 

Читайте також:

Добавки при діабеті: що ми знаємо про ефективність вітамінів, трав із добавок?

Альфа-ліпоєва кислота при діабетичній нейропатії: що говорять дослідження?

Діабет і БАДи: 7 потенційно корисних добавок для людей з цукровим діабетом

 

Ми в Instagram та Telegram

 

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я!