Прорив у боротьбі з діабетом: нове лікування дозволяє відмовитися від ін'єкцій інсуліну

Новий метод лікування може позбавити людей з цукровим діабетом 2-го типу потреби в інсулінотерапії: 86% учасників дослідження змогли відмовитися від ін'єкцій інсуліну. Лікування було безпечним і добре переносилося. Для підтвердження цих результатів планується проведення подальших досліджень.

Прорив у боротьбі з діабетом: нове лікування дозволяє відмовитися від ін'єкцій інсуліну - изображение

Цукровий діабет 2-го типу (ЦД2) — це хронічний стан, при якому підшлункова залоза не виробляє достатньо інсуліну — гормону відповідального за регулювання рівня глюкози (цукру) в крові, або ж інсулін, що виробляється, не працює належним чином внаслідок інсулінорезистентності (втрата чутливості клітин і тканин до дії інсуліну). Це означає, що ваш рівень цукру в крові постійно підвищений. За відсутності належного лікування, хронічна гіперглікемія (високий рівень цукру в крові) може призвести до розвитку важких ускладнень.

У всьому світі близько 422 мільони чоловік живуть з діабетом 2-го типу, а ожиріння визнано найбільшим фактором ризику. Хоча інсулінотерапія зазвичай використовується для контролю рівня глюкози в крові при ЦД2, вона може призвести до побічних ефектів, таких як збільшення ваги, і ще більше ускладнити лікування діабету. Тому існує потреба в альтернативних стратегіях лікування.

Революційне дослідження представляє новий багатообіцяючий підхід до лікування цукрового діабету 2-го типу, який має потенціал значно зменшити або навіть усунути потребу в інсулінотерапії. Цей інноваційний підхід, який поєднує нову процедуру, відому як ReCET (лікування, спрямоване на підвищення чутливості організму до власного інсуліну) з семаглютидом, дозволив відмовитися від інсулінотерапії для 86% пацієнтів з ЦД2.

У першому дослідженні на людях взяли участь 14 осіб віком від 28 до 75 років. Кожен учасник пройшов процедуру ReCET під глибокою седацією. Після процедури учасники дотримувалися двотижневої ізокалорійної рідкої дієти, після чого препарат семаглютид поступово збільшували до 1 мг/тиждень.

Через 6 і 12 місяців спостереження 12 з 14 учасників (тобто, 86%) більше не потребували інсулінотерапії, і цей результат зберігався протягом 24 місяців. У у всіх пацієнтів було досягнуто контролю глікемії, а рівень глікованого гемоглобіну HbA1c (середній рівень цукру в крові за останні 3 місяці) залишався нижче 7,5%.

Лікування було безпечним і добре переносилося. Всі учасники успішно завершили процедуру ReCET, і не було зафіксовано жодних серйозних побічних ефектів. Максимальну дозу семаглутиду добре переносили 93% учасників (одна особа не змогла збільшити дозу до максимальної через нудоту). 

Дослідники зазначають, що це нове лікування є модифікуючим: воно дозволяє покращити чутливість пацієнта до власного (ендогенного) інсуліну, усуваючи першопричину захворювання, на відміну від наявних медикаментозних методів лікування, які в кращому випадку дозволяють лише контролювати перебіг захворювання.

За словами вчених, результати дослідження є дуже обнадійливими і свідчать про те, що ReCET є безпечною і здійсненною процедурою, яка в поєднанні з семаглютидом може ефективно усунути потребу в інсулінотерапії для людей з діабетом 2-го типу. 

У майбутньому вони планують провести більш масштабні рандомізовані контрольовані дослідження для подальшого підтвердження цих висновків.

 

Дослідження: «Довготривалі ефекти дуоденальної абляції з використанням електропорації в поєднанні з семаглютидом для відміни інсулінотерапії у пацієнтів з цукровим діабетом 2 типу; 24-місячні результати». C.B.E Busch та ін., 14 жовтня 2024 р., UEG Week 2024.


Джерела: SciTechDaily, ueg.eu

Читайте також:

Вчені з Китаю вперше вилікували людину від діабету 2 типу

Жінка з діабетом 1-го типу почала виробляти інсулін після трансплантації стовбурових клітин

Як розпізнати діабет? 11 ранніх ознак, на які слід звернути увагу