Хліб на заквасці краще для вашого рівня цукру в крові. Результати дослідження

Хліб на заквасці може бути чудовою, більш корисною альтернативою звичайному хлібу. Нещодавнє дослідження показало, що вживання хліба на заквасці краще відображається на рівні глюкози (цукру) в крові, аніж вживання звичайного хліба, і дає більш тривале відчуття насичення.

Продовжуйте читати, щоб дізнатися більше.

Хліб на заквасці краще для вашого рівня цукру в крові. Результати дослідження - изображение

Дослідження 2022 року, проведене в Бразилії, вивчало вплив хліба на заквасці порівняно зі звичайним хлібом на рівень глікемії у дорослих людей без цукрового діабету.

Споживання хліба на заквасці та зміни в глікемічному контролі та насиченні: систематичний огляд

Що показало дослідження

Учасники дослідження, які вживали хліб на заквасці мали:

⇒ нижчий рівень цукру в крові (на ∼11% менше, ніж при вживанні звичайного хліба)

⇒ відсутність різниці в рівні інсуліну

⇒ нижчий рівень гормонів голоду

⇒ довше відчуття ситості

порівняно із тими, хто вживав звичайний хліб.

Що таке хліб на заквасці

Хліб на заквасці виготовляється за допомогою традиційного процесу бродіння з використанням натуральної закваски (зазвичай води та борошна). Це дозволяє «диким дріжджам» та корисним бактеріям, які природним чином присутні в борошні, рости. Під час процесу бродіння бактерії виробляють кислоти, подібні до тих, що містяться в оцті.

Як це працює?

Завдяки кислотам, що виробляються під час бродіння, у хлібі на заквасці сповільнюється розщеплення крохмалю до глюкози. Вона [закваска] діє подібно до оцту, сповільнюючи травлення.

Що слід пам'ятати:

Не всі промислові закваски виготовляються традиційним способом. Купівля хліба на заквасці в ремісничих крамницях збільшує шанси на те, що це буде «справжній» хліб на заквасці.

⇒ Знижений рівень глюкози в крові спостерігався переважно при вживанні хліба на заквасці, виготовленого з цільнозернового борошна.

⇒ Хліб на заквасці містить глютен, тому будьте обережні, якщо у вас целіакія або чутливість до глютену.

Як приготувати хліб на заквасці

Ви можете приготувати свіжий хліб на заквасці в домашніх умовах з трьох простих інгредієнтів: води, борошна та солі.

  1. За 3-5 днів до того, як ви плануєте пекти хліб, приготуйте закваску (вода + борошно). Ви можете знайти чимало простих рецептів в Інтернеті. Створення «стартової» закваски займає менше 5 хвилин.
  2. Підгодовуйте закваску щодня і дайте їй рости кілька днів. Частину цієї закваски ви можете використати для приготування хліба, а решту — зберегти для подальшого використання.
  3. У день, коли ви хочете приготувати хліб, змішайте частину закваски з борошном (краще цільнозерновим) і водою і дайте цій суміші «відпочити» кілька годин. Потім посоліть.
  4. Кілька разів обминіть тісто і знову залиште його на 10-30 хвилин. Повторіть обминання і вистоювання ще кілька разів, доки тісто не стане гладким і еластичним.
  5. Після останнього «відпочинку» залиште тісто підніматися при кімнатній температурі, поки воно не збільшиться приблизно в 1,5 рази від початкового об'єму.
  6. Сформуйте буханець і випікайте його в голландській печі (це товстостінна каструля з кришкою, виготовлена з чавуну, яку можна використовувати як на плиті, так і в духовці).
  7. Дайте хлібу охолонути протягом 2-3 годин, перш ніж нарізати його.

Вживання хліба на заквасці сприяє меншому підвищенню постпрандіального (після їжі) рівня глюкози в крові, особливо якщо він виготовлений з цільної пшениці, а також надає більш тривале відчуття насичення порівняно зі звичайним хлібом. Пам'ятайте, що вживання хліба на заквасці все одно спричинить підвищення рівня цукру в крові (хліб майже повністю складається з крохмалю), тому додайте до нього білок, жир і клітковину, щоб «згладити» постпрандіальний пік.


Читайте також:

Як обрати хліб при діабеті? 7 корисних порад

Поживна цінність та глікемічний індекс продуктів: крупи та хлібобулочні вироби

5 правил здорового діа-бутерброда

 

Ми в Instagram та Telegram