5 правил здорового діа-бутерброда

Бутерброд або сендвіч — чудове рішення для сніданку або «зсобойки». Але далеко не всі звичні нам види цього перекусу корисні. Ми підготували поради, які допоможуть урізноманітнити й оздоровити ваш бутербродний раціон!

5 правил здорового діа-бутерброда - изображение

1. Продукти з низьким ГІ для начинки

Глікемічний індекс (ГІ) визначає, наскільки швидко той чи інший продукт, що містить вуглеводи, піднімає рівень цукру в крові. Не варто зовсім виключати вуглеводи зі свого раціону: вони корисні і потрібні, адже є головним джерелом енергії для організму. Але пам'ятайте, що швидкі вуглеводи з високим ГІ = різкий стрибок цукрів. А ось вуглеводи в продуктах із низьким (або середнім) ГІ засвоюватимуться повільніше.  Для начинки вашого ранкового сендвіча обирайте яйця, листя салату, скибочки риби, авокадо — яскраво і смачно! 

Таблиці ГІ різних продуктів можна знайти у нашому розділі Харчування

5 правил здорового діа-бутерброда - 2 изображение

2. Правильний хліб

Обираючи хліб для бутерброда, віддавайте перевагу цільнозерновому, мультизлаковому, вівсяному, гречаному. А щоб зробити сендвіч ще смачнішим, підсушіть скибочки в тостері, бутербродниці або просто в духовці. Краще відмовтеся від білого хліба та здоби. 

Читайте також: Як обрати хліб при діабеті? 7 корисних порад

3. Грецький йогурт замість майонезу

Ні звичайним майонезу та кетчупу! Кількість вуглеводів, як і склад магазинних соусів загалом, мало тішать. Але майонез можна зробити самостійно — це дуже просто (рецепт домашнього майонезу далі). Але ще простіше — використати грецький чи будь-який інший йогурт без добавок: у ньому містяться пробіотики, які потрібні для травлення, поліпшують мікрофлору, сприяють зміцненню імунітету. 

Як приготувати домашній майонез?

Жовтки (2-3 шт) відділити від білків та помістити у морозильну камеру на 1-2 години. Потім розморозити їх при кімнатній температурі. Збити блендером жовтки, додати дрібку морської солі, сік половинки лимона, діжонську гірчицю — приблизно 1 ст. ложку. Вливати оливкову олію (100-150 мл), продовжуючи збивати. 

5 правил здорового діа-бутерброда - 3 изображение

4. Хумус — чудова альтернатива намазок

Замість спредів, жирного сиру й олії спробуйте використовувати хумус — пасту з нуту і спецій, яка чудово поєднується з будь-якими інгредієнтами. Таким чином, ви отримаєте додаткову порцію рослинного білка, завдяки чому відмінно наситите організм і надовго позбудетеся почуття голоду. Спробуйте хумус із цільнозерновими крекерами — швидко, поживно і дуже смачно! 

5. Спробуйте горіхи та насіння

Цілісні або у вигляді пасти горішки, насіння соняшнику чи гарбуза, льону чи чіа, кокоса чи арахісу — поживний додаток до здорового бутерброда та джерело корисних жирів, важливих амінокислот, життєво необхідних Омега-кислот та інших нутрієнтів.

Читате також: 6 горіхів, корисних при діабеті


Читайте також:

Сендвічі з хумусом та авокадо — поживний та смачний перекус при діабеті

СМОРРЕБРОД: ТОП-5 рецептів оригінального данського бутерброду

Хрумкий низьковуглеводний бургер: рецепт для посиденьок із друзями

 

Ми в Instagram та Telegram