Немолочні «молочні» продукти: чи є вони здоровішим вибором при діабеті?

Що таке рослинне молоко та йогурти, чи корисніші вони за традиційні молочні продукти та як (чи варто) обрати альтернативну «молочку» при діабеті?

Немолочні «молочні» продукти: чи є вони здоровішим вибором при діабеті? - изображение

Завітавши до молочного відділу, ви можете помітити, що останнім часом кількість і різноманітність молока та йогуртів на рослинній основі стрімко зросла. [Соєве молоко, звісно. Мигдальне молоко, гаразд. Молоко з гороховим протеїном? Що це взагалі таке?] Частково це пов'язано зі зростаючим інтересом до вживання рослинних продуктів, до яких декого тягне з міркувань здоров'я, а декого — з міркувань захисту навколишнього середовища. Оскільки все більше покупців виявляють зацікавленість, безмолочні «молочні» продукти потроху витісняють традиційні молоко та йогурти на полицях супермаркетів. Але чи є вони здоровішим вибором, зокрема, для людей з діабетом?

По-перше, що таке рослинне молоко та йогурти?

Немолочне «молоко», або рослинне молоко, зазвичай виготовляють шляхом перемелення горіхів, зернових або бобових з додаванням води, а потім фільтрують тверді частинки для отримання однорідної консистенції. По суті, це схоже на заварювання чаю. Йогурти на рослинній основі виробляють шляхом додавання живих активних культур до рослинного молока для ферментації його натуральних цукрів — процес, схожий на виготовлення звичайного молочного йогурту, хоча рослинні йогурти також потребують додавання згущувача або стабілізатора для набуття традиційної текстури йогурту.

Найпоширеніші види рослинного молока та йогуртів виготовляються з сої, мигдалю або рису. Кокосове молоко та йогурти також досить поширені. А ще є «новачки», як-от молоко та йогурти з вівса, кеш'ю та навіть горохового протеїну.

Немолочні «молочні» продукти: чи є вони здоровішим вибором при діабеті? - 2 изображение

Чи є ці варіанти кориснішими за традиційні молочні продукти?

Насправді, все залежить від того, що ви шукаєте. Кожна молочна альтернатива має свій власний поживний профіль. Наприклад, у порівнянні з нежирним (знежиреним) молоком, вівсяне молоко містить більше клітковини, мигдальне та кеш'ю є менш калорійними, а кокосове молоко містить на 4 г більше насичених жирів на порцію.

Молоко на рослинній основі може бути чудовим варіантом для тих, хто не переносить лактозу або дотримується рослинної дієти. Втім не забувайте уважно вивчати етикетки, купуючи рослинне молоко (чи йогурт) у супермаркеті — багато з них можуть містити доданий цукор. Крім того, стежте за рівнем білка: у більшості немолочних «молочних» продуктів не вистачає білка, який не лише насичує, а й уповільнює швидкість всмоктування молочного цукру в кров.

Ще один недолік альтернативних молочних продуктів: вони досить сильно оброблені і можуть містити більше добавок, ніж звичайне коров'яче молоко та йогурт. Це не робить їх шкідливими, але якщо ви прагнете відмовитися від перероблених продуктів, надавайте перевагу традиційним молочним продуктам або спробуйте приготувати рослинне молоко чи йогурт самостійно.

Чи можуть альтернативні молочні продукти допомогти у лікуванні діабету?

Рослинне харчування, безумовно, має переваги для людей з діабетом [йдеться про вживання необроблених овочів, фруктів, зернових та бобових]. Однак ніхто ще не проводив жодних досліджень, щоб з'ясувати, чи можуть рослинні молочні продукти та йогурти, зокрема, допомогти в лікуванні діабету. 

Втім відомо, що традиційні молочні продукти можуть бути корисними для контролю рівня цукру в крові. Наприклад, деякі дослідження показують, що вживання йогурту пов'язане з меншим ризиком розвитку діабету 2-го типу. Дослідники не впевнені, чому, але це може бути пов'язано з поживним профілем йогурту, або, можливо, це пов'язано з живими активними культурами, що містяться в йогурті. Хоча більшість рослинних йогуртів також містять живі та активні культури, їм часто не вистачає поживних речовин, які містяться в традиційних молочних продуктах, таких як білок, кальцій та вітамін D.

Як обирати альтернативні молочні продукти?

Якщо ви вирішили спробувати молоко або йогурт на рослинній основі, шукайте той, що збагачений кальцієм та вітаміном D [молоко та йогурт є основними джерелами цих важливих поживних речовин для більшості людей]. Також важливо звернути увагу на розмір порції, вміст білків та вуглеводів. Всі рослинні молочні продукти та йогурти не схожі між собою: деякі, наприклад, мають досить низький вміст білка, в той час як інші містять стільки ж, скільки і склянка звичайного молока — близько 8 грамів; деякі з них можуть містити багато вуглеводів і цукру, а інші — дуже мало.

Ось вміст вуглеводів (В) і білків (Б) у деяких популярних молочних продуктах (на 1 склянку):

  • Кокосове молоко: В — 7 г, Б — 1 г
  • Мигдальне молоко (підсолоджене): В — 16 г, Б — 1 г
  • Вівсяне молоко: В — 11 г, Б — 2 г
  • Соєве молоко: В — 12 г, Б — 6 г
  • Молоко з кеш'ю: В — 1 г, Б — 1 г
  • Молоко з гороховим протеїном (підсолоджене): В — 6 г, Б — 8 г
  • Молоко коров'яче: В — 12 г, Б — 8 г

Джерело: EatingWell

Читайте також:

Поживна цінність та глікемічний індекс продуктів: сири, молоко, молочні продукти
 

Ми в Instagram та Telegram