Нічна гіпоглікемія: 6 способів запобігти падінню рівня цукру в крові вночі

Виявити нічне падіння рівня цукру в крові складніше, ніж вдень, хоча би тому, що ви спите. Між тим, непомічений нічний «крах» може призвести до небезпечно низьких значень глікемії.

Дотримуйтеся цих простих кроків, щоби уникнути нічної гіпоглікемії та спати спокійно.

Нічна гіпоглікемія: 6 способів запобігти падінню рівня цукру в крові вночі - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Нічні перепади рівня цукру в крові є поширеним явищем серед людей з цукровим діабетом. Дослідження підтверджують, що більше половини випадків важкої гіпоглікемії (низький рівень цукру в крові) припадає саме на нічний час.

Нічна гіпоглікемія може бути спричинена низкою різних факторів, від фізичних вправ перед сном до вживання алкоголю ввечері. Якщо його не лікувати, нічне падіння рівня цукру в крові може призвести до головного болю і порушення сну, а в крайніх випадках — до судом, коми або навіть смерті.

Як цього уникнути?

1. Перевірте рівень цукру в крові перед сном

Зазвичай рекомендується дотримуватися наступних показників глікемії перед сном: не нижче 5.5 ммоль/л, але й не вище 10 ммоль/л.

Якщо у вас низький рівень цукру в крові перед сном (нижче 5,5 ммоль/л), перекусіть чимось корисним. Розмір перекусу повинен бути пропорційним до падіння рівня цукру в крові. Якщо ви використовуєте інсулінову помпу, розгляньте можливість тимчасового зниження активної дози інсуліну. Будь-який рівень цукру в крові понад 10 ммоль/л перед сном потребує коррекції за допомогою болюсу.

2. Знайте ознаки нічної гіпоглікемії

Симптоми гіпоглікемії зазвичай розвиваються, коли рівень цукру в крові падає нижче нижче 3,9 ммоль/л

Ознаками нічного «краху» можуть бути:

  • неспокійний сон
  • спітніла, гаряча або липка шкіра
  • прискорене дихання
  • раптове сповільнення дихання
  • прискорене серцебиття
  • тремтіння
  • нічні кошмари або порушення сну

Наступного ранку ви можете відчувати головний біль, сплутаність свідомості або дратівливість одразу після пробудження та помітити вологі простирадла та одяг (ознаки потовиділення), бути втомленим протягом дня.

3. Не пропускайте вечерю

Пропуск вечері (або легкий перекус замість вечері) — одна з найпоширеніших причин нічних стрибків рівня цукру в крові. Їжте здорову, збалансовану вечерю і звертайте увагу на розмір порції.

4. Уникайте надмірних фізичних навантажень пізно ввечері

Регулярні фізичні вправи рекомендуються, але не варто виконувати їх безпосередньо перед сном, оскільки це може призвести до зниження рівня глюкози в крові протягом ночі. Це означає, що вам слід уникати фізичних навантажень за дві години до сну. Якщо після тренування рівень цукру в крові після сну становить менше 5,5 ммоль/л, подвойте звичайний перекус перед сном, щоб запобігти небажаному падінню рівня цукру під час сну.

5. Обмежте вживання алкоголю пізно ввечері

Алкоголь також може підвищити ризик нічної гіпоглікемії, тому уникайте його регулярного вживання. В особливих випадках пийте лише в помірних кількостях — не більше одного напою на день для жінок і двох напоїв на день для чоловіків. Якщо ви все ж таки випиваєте ввечері, поєднуйте алкоголь з їжею, щоби мінімізувати ймовірність падіння рівня цукру в крові під час сну.

6. Будьте напоготові!

Якщо ви часто прокидаєтеся з симптомами низького рівня цукру в крові, тримайте біля ліжка щось під рукою, наприклад, сік та спеціальні засоби для лікування гіпоглікемії (таблетки глюкози та гелі), щоб ви могли негайно відреагувати, не встаючи з ліжка, щоб виправити ситуацію.

Якщо низький рівень цукру в крові вночі є для вас поширеною проблемою, поговоріть з вашим лікарем про зміну плану лікування діабету, щоб краще контролювати нічний рівень глюкози.


Читайте також:

Нічна гіпоглікемія: головні причини

Особливості нічного моніторингу

Перевірка дози нічного базального інсуліну
 

Ми в Instagram та Telegram