Нічна гіпоглікемія: головні причини

Нічні гіпоглікемії (низький рівень цукру в крові) спричиняють більше занепокоєння, ніж денні, тому що симпатоадреналові реакції, суб'єктивні симптоми та когнітивні функції пригнічуються під час сну. Це означає, що дуже часто людина спить і не прокидається під час гіпоглікемії.

Нічна гіпоглікемія: головні причини - изображение

Автор статті — Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles, з більш ніж 10-річним досвідом роботи.

Instagram: @doctor_kryvoviaz


Найчастіше нічні гіпоглікемії виникають у людей із цукровим діабетом 1 типу. Але також вони трапляються й у людей із ЦД 2 типу, які приймають препарати сульфонілсечовини, сульфонілсечовини+базальний інсулін або отримують базисно-болюсну інсулінотерапію.

Згідно з DCCT дослідженнями 43% усіх епізодів гіпоглікемій і 55% тяжких гіпоглікемій припадають саме на нічний час.

Симптоми гіпоглікемії вночі:

  • нічні жахи
  • погана якість сну або занепокоєння під час сну
  • пітливість під час сну
  • ранковий головний біль, втома вранці
  • зміна настрою, відчуття розбитості вранці
  • (!) високий цукор крові натщесерце

Багато хто бачить високий цукор крові вранці і збільшує дозу базального інсуліну. А в цьому випадку, навпаки, найчастіше йде надлишок базального інсуліну (феномен Сомоджі).

Які головні причини нічних гіпоглікемій?

Передозування базального (подовженого) інсуліну перед сном

Це може бути як надлишкова доза НПХ інсуліну, так і аналогів інсуліну добової дії. Тому контроль цукру в крові о 03:00 / 04:00 відповідно. Якщо ви використовуєте інсулінову помпу, то причина — висока швидкість базальної інфузії.

Передозування болюсного інсуліну (ультракороткого/короткого) на пізню вечерю або перекус

Через незнання свого вуглеводного коефіцієнту (ВК) або неправильно підраховані КБЖВ у їжі.

Введення надлишкової дози інсуліну на корекцію при гіперглікемії перед сном або в нічний час

Чутливість до інсуліну ввечері у дорослих вища, ніж уранці. Тому потрібно знати свій коефіцієнту чутливості до інсуліну (КЧ) ввечері / вночі.

Фізичні навантаження у вечірній час

Фізична активність підвищує чутливість до інсуліну. Також м'язи захоплюють глюкозу для поповнення запасів глікогену після фіз. активності.

Вживання алкоголю ввечері

Алкоголь блокує здатність печінки до утворення глюкози з глікогену. У подальшому запаси глікогену в печінці витрачаються для підтримання рівня глюкози в крові і виникають відстрочені гіпоглікемії.

Відсутність контролю цукру крові перед сном

Зазвичай рекомендується дотримуватися наступних показників глікемії перед сном: не нижче 5.5 ммоль/л, але й не вище 10 ммоль/л. Якщо ваш рівень цукру в крові перед сном нижче 5.5 ммоль/л, вам потрібно буде перекусити, щоб стабілізувати його. Будь-який рівень цукру в крові понад 10 ммоль/л перед сном потребує коррекції за допомогою болюсу.


Читайте також:

Перевірка дози нічного базального інсуліну

Гіпонеусвідомленість. Що потрібно знати про нечутливість до гіпоглікемії

Особливості нічного моніторингу

 

Ми в Instagram та Telegram