Цукровий діабет 1 типу та втрата ваги: як повернутись у форму?

Зазвичай ми пишемо про те, як позбутися зайвої ваги. Але при цукровому діабеті, зокрема 1 типу, може існувати й протилежна проблема — неможливість набрати вагу. 

З цієї статті ви дізнаєтеся про головні причини неможливості нормалізувати вагу при діабеті, ризики недостатьної маси тіла для здоров'я та поради щодо набору ваги при ЦД 1-го типу.

Цукровий діабет 1 типу та втрата ваги: як повернутись у форму? - изображение

Цукровий діабет (ЦД) 1-го типу розвивається внаслідок аутоімунної деструкції (руйнування) β-клітин підшлункової залози, що обумовлює розвиток абсолютної інсулінової недостатності. 

Класичними проявами дебюту ЦД 1-го типу є підвищений апетит, спрага, часте сечовипускання і невмотивована втрата ваги.

Недостатня вага і здоров’я

Недостатньою масою тіла згідно з ВООЗ у дорослих людей вважається показник індексу маси тіла (ІМТ) менше 18.5. Для дітей віком до 10 років недостатня вага визначається за таблицями ВООЗ.

Ризики для здоров’я, пов’язані з недостатньою вагою або неправильним харчуванням:

  • Синдром мальнутриції, дефіцит вітамінів або анемія;
  • Остеопороз через недостатню кількість вітаміну D і кальцію;
  • Зниження активності імунної системи;
  • Репродуктивна дисфункція (аменорея, порушення менструального циклу, безпліддя, невиношування вагітності);
  • Затримка росту та статевого дозрівання у дітей;
  • Захворювання зубів, випадіння волосся;
  • Порушення настрою, депресія, когнітивні порушення.

Інсулін і вага

Інсулін — головний гормон-регулятор обміну глюкози та жирів в організмі. 

Він працює посередником між поживними речовинами, які надходять в кровотік і клітинами, яким ці речовини потрібні. Саме інсулін забезпечує потрапляння глюкози в клітини для забезпечення їх енергією.

Також інсулін забезпечує формування депо глюкози в печінці у вигляді глікогену, перешкоджає використанню жирових запасів організму для забезпечення енергетичних потреб.

Тобто, інсулін сприяє утриманню та набору ваги.

Недостатня вага при ЦД 1-го типу

Більшість людей із недіагностованим або нелікованим ЦД 1-го типу мають недостатню вагу, попри нормальний або підвищений апетит. Це обумовлено тим, що абсолютна недостатність інсуліну перешкоджає надходженню глюкози з крові в клітини організму для використання її для енергетичних потреб. Проте організму все одно потрібна енергія для існування, тому він починає отримувати її розщеплюючи жирові запаси та м’язи, що призводить до зниження загальної маси тіла. Побічним ефектом такого механізму забезпечення енергією є накопичення в крові кетонових тіл, що може призвести до розвитку діабетичного кетоацидозу (ДКА) — основної причини госпіталізації та смерті серед пацієнтів з ЦД 1-го типу. 

У Pocketbook for Management of Diabetes in Childhood and Adxiscence in Under-Resourced Countries було зазначено, що втрата ваги є одним з поширених симптомів ЦД 1-го типу.

Після встановлення діагнозу та належного лікування їх вага зазвичай повертається до нормального рівня. 

Причинами неможливості пацієнтові з ЦД 1-го типу нормалізувати вагу, окрім неадекватно підібраної дози інсуліну, можуть бути недіагностовані супутні захворювання (зокрема, дисфункція щитоподібної залози або целіакія) та неправильно підібрана дієта з суворим обмеженням калорій. 

Набір ваги при ЦД 1 типу

Основний принцип набору ваги простий та очевидний: отримувати більше калорій, ніж витрачається. Проте у пацієнтів з ЦД 1-го типу існує ряд нюансів:

⇒ Кількість вживаних вуглеводів розраховується відповідно до кількості введеного інсуліну. Тому просте збільшення об’єму їжі без належної корекції дози інсуліну призведе до підвищення рівня цукру в крові, але не до засвоєння глюкози. 

⇒ Пацієнти, які отримують базисно-болюсну інсулінотерапію мають чіткий графік прийому їжі. За добу такий пацієнт робить 4-5 ін’єкцій інсуліну, а необхідність на кожен додатковий перекус вводити додаткову дозу, створює психологічний бар’єр. Цю проблему може вирішити застосування інсулінової помпи, яка дозволяє розширити кратність прийому їжі.

⇒ Необхідність перед кожним прийомом їжі вводити інсулін деяких пацієнтів змушує скорочувати кратність прийому їжі. Ситуацію може погіршувати недостатня обізнаність пацієнта щодо методики розрахунку вуглеводів, або складність у його проведенні. 

Поради щодо набору ваги при ЦД 1-го типу:

  • Визначіть свій індекс маси тіла (ІМТ) та необхідну кількість споживання калорій на добу.

  • Проконсультуйтесь зі своїм ендокринологом щодо корекції дози інсуліну відповідно до збільшення добової калорійності раціону.

  • Додаткові калорії вводьте рівномірно, розподіляючи на всі прийоми їжі протягом доби. Для набору ваги близько 400 г на тиждень достатньо збільшити добову калорійність на 500 ккал.

  • Додаткові калорії забезпечуйте за рахунок продуктів багатих білками (молоко, сир, йогурт (не знежирені!), м'ясо, риба, яйця, бобові) та корисними жирами (рослинна олія, авокадо, горіхи, горіхові пасти та насіння).

  • Додайте до щоденного раціону вітамінні та мінеральні добавки, щоб скоригувати їх недостатність.

Білкові продукти швидко насичують і можуть значно знизити апетит (відсутність почуття голоду завадить отримати необхідну кількість калорій). Оптимальна кількість білка в раціоні — 1,5-2,2 г на кілограм ваги.

Мобільні додатки, які можуть допомогти слідкувати за калорійністю раціону:

  • GlucOracle. Для прогнозування рівня глюкози використовує краудсорсинг для аналізу приблизної кількості вуглеводів, білків, жирів, калорій і клітковини в кожному прийомі їжі та може, прогнозувати рівень глюкози після їжі.

  • My Diabetes Diet & Meal Plan

Також для зручності можна користуватись додатками-помічниками для контролю діабету та лічильниками калорій.


Читайте також:

Як розрахувати свій індекс маси тіла (ІМТ)?

Діабет та аутоімунні захворювання щитоподібної залози: чи існує зв'язок?

Чому при діабеті збільшується ризик розвитку целіакії та що із цим робити?

 

Ми в Instagram та Telegram