Щотижневі ін'єкції для лікування діабету 2 типу демонструють багатообіцяючі результати

Згідно з новими даними, ін'єкції інсуліну від компанії Eli Lilly, що вводяться раз на тиждень, так само ефективні для контролю рівня глюкози (цукру) в крові при діабеті, як і щоденні ін'єкції.

Щотижневі ін'єкції для лікування діабету 2 типу демонструють багатообіцяючі результати - изображение
  • Нове дослідження пропонує альтернативу щоденним ін'єкціям інсуліну для людей, які живуть з цукровим діабетом 2-го типу (ЦД2).
  • Згідно з останніми результатами двох клінічних досліджень 3 фази, ін'єкції інсуліну компанії Eli Lilly, що вводяться раз на тиждень, так само ефективні, як і щоденні ін'єкції інсуліну, для контролю рівня глікованого гемоглобіну A1C (середній рівень цукру в крові за останні 3 місяці) при діабеті.
  • Експерти кажуть, що щотижневі ін'єкції можуть полегшити життя людям, які вводять інсулін щодня, однак вони можуть підійти не всім.

5 вересня представники компанії Eli Lilly оголосили останні результати двох клінічних досліджень 3 фази — QWINT-1 та QWINT-3 — з випробування нової ін'єкції інсуліну, яка дозволить людям з діабетом 2-го типу приймати інсулін один раз на тиждень, а не щодня. Ці результати були представлені на щорічній зустрічі Європейської асоціації з вивчення діабету (EASD) 2024 минулого тижня в Іспанії.

Під час третьої фази випробувань дослідники вивчали ефективність інсуліну ефсітора альфа (efsitora) Lilly, що вводиться раз на тиждень, у дорослих з діабетом 2-го типу, які вперше приймають інсулін. Вони порівнювали свої результати з результатами пацієнтів, які отримують щоденні ін'єкції інсуліну (гларгін, деглюдек).

Представники компанії Eli Lilly заявили, що їхній продукт був так само ефективним у контролі рівня глікогемоглобіну A1C, як і щоденний інсулін в усіх чотирьох клінічних дослідженнях.

«Інсуліни, що вводяться раз на тиждень, такі як ефсітора, мають потенціал змінити лікування діабету...», — сказав Джефф Еммік (Jeff Emmick), д.м.н., старший віце-президент з розробки продуктів компанії Eli Lilly, у своїй заяві на початку вересня. «Багато пацієнтів неохоче починають приймати інсулін через тягар, який він на них покладає. Завдяки простому режиму прийому фіксованої дози, щотижнева ефсітора може полегшити людям з діабетом початок та контроль інсулінотерапії, зменшуючи при цьому вплив інсуліну на їхнє повсякденне життя».

Чи є недоліки в щотижневих ін'єкціях? Експерти застерігають, що ін'єкції інсуліну раз на тиждень можуть бути зручними не для всіх, оскільки вони не забезпечують гнучкості для пацієнтів, які мають нестабільний щоденний графік (коли в одні дні вони більш фізично активні, ніж в інші). Цей інсулін може підвищити ризик гіпоглікемії (низького рівня цукру в крові) у більш фізично активні дні.

Крім того, існує також занепокоєння щодо пацієнтів, які можуть потребувати термінового хірургічного втручання, для яких зазвичай рекомендовано приймати половину дози інсуліну тривалої дії в ніч перед операцією, що буде неможливим при щотижневому введенні інсуліну.

 

Хоча необхідні подальші дослідження, за словами вчених, щотижневі ін'єкції інсуліну потенційно можуть полегшити контроль захворювання для людей з ЦД2 і покращити загальну якість їхнього життя.


Джерела: healthline, EASD, lilly

Читайте також:

Конференція з діабету EASD 2024: ключові моменти

Новий гідрогель може замінити щотижневі ін'єкції для лікування діабету та схуднення

Щотижневий інсулін від Ново Нордіск не отримав схвалення фармрегулятора FDA